Πώς θα γίνει η διαδικασία κτηματογράφησης των νέων περιοχών

Το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών στον μεγάλο διαγωνισμό για την κτηματογράφηση του υπολοίπου της χώρας βάζει πλέον σε μια συγκεκριμένη βάση την επανεκκίνηση του έργου. Η 4η και τελευταία γενιά κτηματογράφησης θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως το 2020, παράλληλα με την κύρωση των δασικών χαρτών, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή».

Η εφημερίδα δίνει απαντήσεις σε 10 βασικά ερωτήματα για τη διαδικασία κτηματογράφησης των νέων περιοχών.

1. Πότε θα ξεκινήσει η κτηματογράφηση στο υπόλοιπο 60% της χώρας;

– Αν δεν ασκηθούν ένδικα μέσα, τότε οι συμβάσεις θα υπογραφούν τον Μάιο του 2017, ειδάλλως το φθινόπωρο.

2. Ποτέ θα κληθούν οι πολίτες να υποβάλουν δηλώσεις στο κτηματολόγιο;

– Λογικά στις αρχές του 2018.

3. Ποιος υποβάλλει δήλωση στο κτηματολόγιο;

– Οποιοσδήποτε (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) έχει ένα είδος ιδιοκτησιακού δικαιώματος: πλήρης ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία, δουλεία, τα «δικαιώματα προσδοκίας», θέση στάθμευσης, τίτλο μεταφοράς συντελεστή κ.λπ.

4. Πώς υποβάλλονται οι δηλώσεις;

– Οι δηλώσεις υποβάλλονται αναλογικά ή ηλεκτρονικά στο γραφείο κτηματογράφησης με προθεσμία 3 μηνών (από τη στιγμή που θα ανακοινωθεί η έναρξη υποβολής δηλώσεων) για τους κατοίκους εσωτερικού και 6 για τους κατοίκους εξωτερικού.

5. Τι απαιτείται για την υποβολή δήλωσης;

– Ο ενδιαφερόμενος δηλώνει το ιδιοκτησιακό του δικαίωμα με απλά φωτοαντίγραφα (δεν είναι ανάγκη να είναι επικυρωμένα) των πράξεων που το αποδεικνύουν. Επίσης συνιστάται η ταυτόχρονη υποβολή του πιστοποιητικού εγγραφής/μεταγραφής στο υποθηκοφυλακείο. Η υποβολή τοπογραφικού δεν είναι υποχρεωτική παρά μόνο στις περιπτώσεις εκείνες που το τοπογραφικό αναφέρεται ή έχει προσαρτηθεί στο συμβόλαιο. Ωστόσο είναι προφανώς καλύτερο και ασφαλέστερο για τον πολίτη να υποβάλει το δικό του τοπογραφικό, με ακριβείς συντεταγμένες, ιδίως για τα ακίνητα εκτός αστικών περιοχών.

6. Τι ισχύει για τις περιοχές όπου υπάρχει δασικός χάρτης;

– Με βάση τον δασικό χάρτη το Δημόσιο θα δηλώσει την ακίνητη περιουσία του. Και εφόσον προκύψει αντιδικία για ένα ακίνητο, ο πολίτης θα πρέπει να προσκομίσει συγκεκριμένα έγγραφα (λ.χ. παραχωρητήριο) που να αποδεικνύουν την ιδιοκτησία του έναντι του Δημοσίου.

7. Πότε καταβάλλεται το «κτηματόσημο»;

– Καταβάλλεται είτε κατά την υποβολή της δήλωσης (μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας), ή σε δεύτερο χρόνο, μετά την έκδοση του εντύπου «προσωρινής καταχώρισης δήλωσης» στις τράπεζες. Ωστόσο όταν δεν καταβάλλεται αμέσως, ο πολίτης δεν μπορεί να εκδώσει αποδεικτικό υποβολής δήλωσης.

8. Τι γίνεται αν κάποιος δεν υποβάλει δήλωση στο κτηματολόγιο;

– Το ακίνητό του καταχωρίζεται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και έπειτα από μερικά χρόνια, όταν οριστικοποιηθούν οι εγγραφές, θα μεταβιβαστεί στο Δημόσιο.

9. Τι γίνεται αν κάτι καταγραφεί λανθασμένα;

– Υπάρχει χωριστή διαδικασία για τη διόρθωση των εγγραφών. Αν πρόκειται για κάτι απλό, όπως ένα ορθογραφικό λάθος, λύνεται με μια αίτηση. Αν υπάρχει αντιδικία ακολουθείται η διαδικασία των εντάσεων και κατόπιν η δικαστική οδός.

10. Τι γίνεται αν επιθυμώ να πωλήσω το ακίνητο, ενόσω η διαδικασία κτηματογράφησης βρίσκεται σε εξέλιξη;

– Η αλλαγή ιδιοκτησίας θα πρέπει να δηλωθεί στο κτηματολόγιο.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση