Πώς θα κλείσει η περιβαλλοντική πληγή των ανεξέλεγκτων σκουπιδότοπων στη Θεσσαλονίκη

του Νίκου Αβουκάτου

Το σχέδιο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την ορθή διαχείριση στερεών αποβλήτων, όπως είναι τα ογκώδη αντικείμενα, τα κλαδέματα και άλλα υλικά, αναλύει στη Greenagenda.gr ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας, στον απόηχο του ρεπορτάζ για την τοξικότητα που εκλύεται στον αέρα από πυρκαγιές σε ανεξέλεγκτους χώρους απόθεσής τους στη δυτική Θεσσαλονίκη, με πιο πρόσφατη αυτήν σε οικόπεδο που χρησιμοποιούταν από τον δήμο Κορδελιού - Ευόσμου, πριν λίγα 24ωρα.

Ο κ. Γιουτίκας εξήγησε ότι έχει πραγματοποιήσει επανειλημμένες συσκέψεις και συναντήσεις με δημάρχους και μάλιστα τους κάλεσε να κινήσουν τις διαδικασίες για τη δημιουργία οργανωμένων, ελεγχόμενων χώρων απόρριψης στερεών αποβλήτων.

«Με την έναρξη της νέας αυτοδιοικητικής περιόδου ενημέρωσα όλους τους για πρώτη φορά εκλεγμένους δημάρχους να θέσουν σε άμεση προτεραιότητα το ζήτημα των ογκωδών και μάλιστα τους επισήμανα ότι η ανεξέλεγκτη απόθεση, πέραν του ότι δημιουργεί εστίες ρύπανσης επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία, ενέχει τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιών, ειδικά κατά την καλοκαιρινή περίοδο», ανέφερε στη Greenagenda.gr ο κ. Γιουτίκας και πρόσθεσε:

«Όλοι, παλιοί και νέοι αυτοδιοικητικοί, είναι πλήρως ενημερωμένοι για τις δυνατότητες, τους τρόπους, τα μέσα, καθώς και τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος της ανεξέλεγκτης απόρριψης ογκωδών αντικειμένων σε δημόσιους χώρους».

Σύμφωνα με τον κ. Γιουτίκα, η Αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, είναι έτοιμη με τις υπηρεσίες της να τους βοηθήσει σε όλες τις φάσεις για την υιοθέτηση καλών πρακτικών διάθεσης των ογκωδών, από την κατάρτιση του φακέλου έως και την αδειοδότηση οργανωμένου χώρου συλλογής των ογκωδών. Δεδομένου ότι σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπάρχουν διαθέσιμοι δημοτικοί χώροι, οι ΟΤΑ έχουν την πρόσθετη δυνατότητα να μισθώσουν μια έκταση όπου θα συγκεντρώνουν τα ογκώδη αντικείμενα.

Ο κ. Γιουτίκας, αναφερόμενος στη δημιουργία των «Πράσινων Σημείων» ανακύκλωσης, υπογράμμισε: «Ουσιαστική λύση στο πρόβλημα αυτό και σε πολλά ακόμη που αφορούν στη διαχείριση των απορριμμάτων, όπως η διαχείριση του κομμένου γκαζόν και των κλαδεμάτων, δίνουμε με την επίμονη υποστήριξη της λειτουργίας "Πράσινων Σημείων", οργανωμένων δηλαδή πολυχώρων µε κατάλληλη κτηριακή υποδοµή και μηχανολογικό εξοπλισµό, όπου θα συγκεντρώνονται ογκώδη, ανακυκλώσιµα υλικά, όπως χαρτί, γυαλί, μέταλλα, αλλά και πλαστικά, υφάσµατα, βρώσιµα έλαια ή χρησιµοποιηµένα αντικείµενα (ρουχισµός, έπιπλα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές) κομμένο γκαζόν, κλαδέματα, σε ειδικά διαμορφωμένες θέσεις, προκειµένου στη συνέχεια να προωθηθούν για ανακύκλωση ή για επαναχρησιµοποίηση. Σε συνδυασμό με τις Μονάδες Επεξεργασίες Βιομηχανικών Αποβλήτων (ΜΕΒΑ, για κομποστοποίηση) που προωθεί ο ΦΟΔΣΑ, μπορούμε να έχουμε μια πολύ αποτελεσματική λύση για τα οργανικά και τα απορρίμματα από αγροτικές εργασίες ή καλλωπισμό κήπων».

Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο ∆ιαχείρισης Αποβλήτων, αλλά και τον Περιφερειακό Σχεδιασμό για την Κεντρική Μακεδονία (ΠΕΣΔΑ), κάθε δήμος πρέπει να διαθέτει 1 τουλάχιστον «Πράσινο Σημείο». Πρόκειται για μια καλή πρακτική που λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μάλιστα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διαθέτει 10 εκατομμύρια ευρώ προς τους δήμους προκειμένου να δημιουργήσουν «Πράσινα Σημεία». Ήδη, έχουν αδειοδοτηθεί 20 «Πράσινα Σημεία», με το πιο πρόσφατο στη Νάουσα.

«Δική μας βούληση είναι να στηρίζουμε έμπρακτα όλες τις προσπάθειες για να αξιοποιούνται τα απόβλητα με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο, προστατεύοντας το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, εφαρμόζοντας στην καθημερινότητα των πολιτών τις πλέον σύγχρονες ευρωπαϊκές πολιτικές διαχείρισης των απορριμμάτων σε συνδυασμό με την καμπάνια για την πρόληψη παραγωγής αποβλήτων», τόνισε ο κ. Γιουτίκας.

Ποιοι δήμοι πήραν άδεια λειτουργίας «Πράσινων Σημείων»

Μεταξύ των δήμων που με τη συνδρομή της Αντιπεριφέρειας έχουν κινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες και έχουν λάβει άδεια λειτουργίας «Πράσινων Σημείων» είναι οι δήμοι Θεσσαλονίκης, στην Ε' δημοτική κοινότητα, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Βόλβης, Θερμαϊκού, Χαλκηδόνας, Παύλου Μελά, Ωραιοκάστρου, καθώς και οι δήμοι Βέροιας, Έδεσσας, Νέας Ζίχνης, και Πύδνας – Κολινδρού.

Δύο «Πράσινα Σημεία» έχουν αδειοδοτηθεί στον νομό Πέλλας, από ένα στους νομούς Ημαθίας και Πιερίας και τρία στον νομό Σερρών.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση