Πώς θα μετατραπεί η πολυκατοικία σας σε μία… μικρή ΔΕΗ

Σήμερα θα κατατεθεί στη Βουλή - εκτός απροόπτου - το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις ενεργειακές κοινότητες (ΕΚΟΙΝ), μέσω του οποίου θα δίνεται η δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και ΟΤΑ να συμμετέχουν σε συνεταιρισμούς με σκοπό την παραγωγή, αποθήκευση, ιδιοκατανάλωση, διανομή και προμήθεια ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Capital.gr, το νομοσχέδιο θα προβλέπει ότι τουλάχιστον το 51% των μελών θα πρέπει να σχετίζονται με την έδρα της ενεργειακής κοινότητας, δηλαδή τα φυσικά πρόσωπα να έχουν ακίνητο εντός της περιφέρειας της ΕΚΟΙΝ ενώ το ίδιο θα ισχύει και για τα νομικά πρόσωπα που θα πρέπει να έχουν σε αυτήν την έδρα τους.

Οι ΕΚΟΙΝ που θα συσταθούν θα μπορούν να προχωρούν σε επενδύσεις ΑΠΕ (να προσελκύουν κεφάλαια, να συντάσσουν μελέτες, να διαχειρίζονται συμμετοχές σε κοινοτικά προγράμματα κλπ) ενώ σύμφωνα με το νομοσχέδιο θα απολαμβάνουν μια σειρά από κίνητρα όπως:
• σταθερούς φορολογικούς συντελεστές
• ένταξη στον Αναπτυξιακό
• προτεραιότητα αδειοδότησης
• δυνατότητα εφαρμογής εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού (virtual net metering)

Σε ποιες μορφές παραγωγής ενέργειας θα μπορούν να δραστηριοποιηθούν οι ΕΚΟΙΝ; Θα προβλέπονται τουλάχιστον 9 διαφορετικές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν:

Φωτοβολταϊκά, Ενεργειακή Αναβάθμιση, Δράσεις για ευάλωτους καταναλωτές (πχ φωτοβολταϊκό για net metering που θα μειώνει το κόστος ενέργειας για κατηγορίες ευπαθών ομάδων) τηλεθέρμανση, ανάπτυξη εμπορικών ΑΠΕ, μονάδες βιομάζας με συμμετοχή της εφοδιαστικής αλυσίδας (αγρότες, κτηνοτρόφοι), μονάδες αφαλάτωσης σε νησιά, συστήματα ΑΠΕ με αποθήκευση και ηλεκτροκίνηση (δημιουργία υποδομών φόρτισης)

Για παράδειγμα:

Βάσει των προβλέψεων του νομοσχεδίου θα μπορούν οι ιδιοκτήτες μιας πολυκατοικίας να δημιουργήσουν μια μη κερδοσκοπική ΕΚΟΙΝ για να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό ή ανεμογεννήτρια σε ένα ακίνητο και να εφαρμόζουν εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό της παραγόμενης ενέργειας με τις καταναλώσεις των διαμερισμάτων τους. Για παράδειγμα για την κατασκευή ενός έργου 50kW με προϋπολογισμό 60 χιλιάδες ευρώ το κίνητρο για τη δημιουργία της ΕΚΟΙΝ είναι ο συμψηφισμός που θα οδηγήσει σε μείωση ή και εξάλειψη του κόστους ηλεκτρισμού. Επίσης μια πολυκατοικία μπορεί να δημιουργήσει ΕΚΟΙΝ για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου με εργασίες που μπορούν να επιδοτηθούν κατά 50% με τη συμμετοχή της κοινότητας σε προγράμματα.

Αντίστοιχα ΕΚΟΙΝ μπορούν να δημιουργήσουν πχ τουριστικές επιχειρήσεις για την εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά ή ανεμογεννήτριες) εξασφαλίζοντας επίσης τον ενεργειακό τους συμψηφισμό και τη μείωση του κόστους ενέργειας.

Εκτός όμως από τις μη κερδοσκοπικές ΕΚΟΙΝ προβλέπεται και η σύσταση κερδοσκοπικών κοινοτήτων από ιδιώτες ή επιχειρήσεις πχ για μονάδες τηλεθέρμανσης, ή από αγρότες για μονάδες βιομάζας, συμπαραγωγής κλπ ή από κατοίκους νησιών ή δήμους νησιών για μονάδες αφαλάτωσης ή συστήματα ΑΠΕ με αποθήκευση ενέργειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχα παραδείγματα ενεργειακών κοινοτήτων έχουν πετυχημένη εφαρμογή και λειτουργία σε άλλες χώρες της ΕΕ όπως η Γερμανία, η Δανία και το Βέλγιο. Μάλιστα στη Γερμανία σήμερα λειτουργούν περίπου 800 ΕΚΟΙΝ με περισσότερα από 160 χιλιάδες μέλη, ενώ στη Δανία μεγάλος αριθμός αιολικών πάρκων ακόμη και μεγάλης ισχύος έχουν αναπτυχθεί από ενεργειακές κοινότητες.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση