Πώς μπορεί να βελτιωθεί το ενεργειακό προφίλ μίας επιχείρησης - Καλές πρακτικές και νέες τεχνολογίες

του Νίκου Αβουκάτου

Τα βήματα προς ένα αειφόρο μέλλον, τις τεχνολογίες ΑΠΕ και καλές πρακτικές παρουσίασαν οι ομιλητές της εκδήλωσης που διοργάνωσε η οικολογική δεξαμενή σκέψης RETHINK στην έκθεση για την κυκλική οικονομία FORWARD GREEN που διεξάγεται στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ-Helexpo, στη Θεσσαλονίκη. Xορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης ήταν η Greenagenda.gr.

Το θέμα συζήτησης ήταν: «Εξοικονόμηση κόστους και βιωσιμότητα των επιχειρήσεων - Η ενεργειακή μετάβαση σε μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα».

Ο Γρηγόρης Παπαγιάννης, καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, έκανε γνωστό ότι τα προηγούμενα χρόνια υλοποιήθηκαν με επιτυχία πολλά ερευνητικά έργα από το Εργαστήριο Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας για την εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο EnTRAINER του προγράμματος LIFE Clean Energy Transitio.

Όπως εξήγησε ο κ. Παπαγιάννης, «στις επιχειρήσεις χρειάζεται να σχεδιαστεί ένα μονοπάτι, ένας οδικός χάρτης για να οδηγηθούν σε μια οικονομία μηδενικού άνθρακα, βελτιώνοντας ταυτόχρονα και την ενεργειακή τους απόδοση».

«Ένας ενεργειακός έλεγχος είναι ουσιαστικά μια "ακτινογραφία" της ενεργειακής δομής της επιχείρησης για να εντοπιστούν οι σπατάλες και να καταγραφεί το ενεργειακό προφίλ μιας επιχείρησης. Οι σύγχρονες τάσεις στοχεύουν όχι μόνο στην εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και στην εκμετάλλευση των μη-ενεργειακών πλεονεκτημάτων, όπως η βελτίωση της παραγωγικότητας, της ποιότητας και των συνθηκών εργασίας που μπορεί να προκύψουν από την εφαρμογή μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας», πρόσθεσε.

Ο Στέλιος Κουρκούδιαλος, τεχνικός διευθυντής της εταιρείας ZANAE, ανέφερε ότι σε μηνιαία βάση γίνεται καταγραφή και συνεχής παρακολούθηση των αναλώσεων, συντήρηση εξοπλισμού – δικτύων.

Επίσης, γίνεται εκσυγχρονισμός εξοπλισμού (κατάργηση ενεργοβόρων, αντικατάσταση με καλύτερης απόδοσης – χαμηλότερης κατανάλωσης) και τροποποίηση διαδικασιών.

Από το 1990 η εταιρεία ΖΑΝΑΕ εγκατέστησε μονάδα αναερόβιας επεξεργασίας αποβλήτων με εξαιρετική απόδοση.

Σε όλες τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου έγινε τοποθέτηση λαμπτήρων τύπου Led και η ενεργειακή κατανάλωση μειώθηκε κατά 70%. Ενδεικτικά το οικονομικό όφελος εκτιμήθηκε σε 25.000-30.000 ευρώ τον χρόνο.

Τον Μάιο του 2023 εγκαταστάθηκαν στη σκεπή του εργοστασίου φωτοβολταϊκά panels συνολικής ισχύος 1380 kW και στόχος να επιτευχθεί πλήρης κάλυψη αναγκών εργοστασίου.

Ο κ. Κουρκούδιαλος ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η εγκατάσταση συστοιχίας ατμογεννητριών.

Ο Γιώργος Χατζάργυρος, συνιδρυτής-Chief Strategy Officer της RENEL, ENERGY AND POWER ENGINEERING, αναφέρθηκε στο θέμα της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων και τους τρόπους επίτευξη των ενεργειακών στόχων τους.

«Πρέπει να γίνει εμφανές ότι ο τρόπος λειτουργίας των επιχειρήσεων πρέπει είναι πιο αποδοτικός. Οι δύο σημαντικοί πυλώνες για να περάσει στην ενεργειακή μετάβαση μια επιχείρηση είναι οι εξωτερικές συνεργασίες με ανθρώπους που γνωρίζουν το ενεργειακό περιβάλλον. Ο δεύτερος πυλώνας είναι η σύσταση μιας εσωτερικής ομάδας διαχείρισης ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης. Μαζί με τον εξωτερικό σύμβουλο-συνεργάτη να σχεδιαστεί ένα "μονοπάτι" απανθρακοποίησης για την επίτευξη των στόχων του 2030 και του 2050. Έτσι μπορεί η κάθε επιχείρηση να πετύχει τους στόχους της για τη βιωσιμότητάς της», σημείωσε ο κ. Χατζάργυρος.

Ο Νάσος Γραμματικόπουλος, διευθυντής Στρατηγικών Δράσεων για τη κλιματική αλλαγή στην εταιρεία Connected Places Catapult, τόνισε ότι «απαιτείται ένας στρατηγικός σχεδιασμός και η υλοποίηση στοχευμένων πρωτοβουλιών για την επίτευξη της ενεργειακής μετάβασης πριν το 2050. Οι επιχειρήσεις πρέπει να αναπτύξουν έναν σχεδιασμό αειφορίας ο οποίος θα περιγράφει συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιαγράμματα για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος που θα βοηθήσει στην ενεργειακή μετάβασή τους».

Ο κ. Γραμματικόπουλος αναφέρθηκε στις τεχνολογίες καινοτομίας που εφαρμόζονται στην Αγγλία και πώς συμβάλλουν στην πρόοδο της μηδενικής μετάβασης στις βιομηχανίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αξιοσημείωτη είναι η χρήση ΑΠΕ -κυρίως φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες-, τα έξυπνα συστήματα διαχείρισης ενέργειας με αισθητήρες τεχνητής νοημοσύνης, εφαρμογή λύσεων χαμηλών εκπομπών άνθρακα αλλά και των αρχών της κυκλικής οικονομίας, επαναχρησιμοποίηση αποβλήτων και παραγωγή υδρογόνου.

Η Στέλλα Μπεζεργιάννη, διευθύντρια Ερευνών του ΕΚΕΤΑ, παρουσίασε την τεχνολογία υδροθερμικής υγροποίησης (hydrothermal liquefaction) που επιτρέπει τη μετατροπή στερεών υπολειμμάτων τροφίμων (π.χ. φλούδες πορτοκαλιών, υπολείμματα καφέ) και αγροτικών υπολειμμάτων (άχυρο, κλαδέματα κτλ) σε βιοαργό (biocrude), ένα ενδιάμεσο παράγωγο βιολογικής προέλευσης που μπορεί είτε να υδρογονο-επεξεργαστεί για την παραγωγή καυσίμων μεταφορών είτε να συν-επεξεργαστεί σε υφιστάμενα διυλιστήρια με παράγωγα του πετρελαίου ορυκτής προέλευσης προς παραγωγή υβριδικών καυσίμων.

Επιπλέον, η κ. Μπεζεργιάννη έκανε αναφορά στα συνθετικά καύσιμα HVOs / e-fuels που παράγονται από χρησιμοποιημένα έλαια και χρησιμοποιούν πράσινο υδρογόνο και μπορούν να αξιοποιηθούν στους τομείς των μεταφορών που η ηλεκτροκίνηση είναι δύσκολο να εφαρμοστεί (π.χ. αερομεταφορές, θαλάσσιες μεταφορές κτλ).

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν, επίσης, τεχνολογίες αξιοποίησης υπολειμμάτων εστίασης και παράγωγων ρευμάτων τους για την παραγωγή καυσίμων ουδέτερου ανθρακικού αποτυπώματος (carbon neutral fuels).

Η κ. Μπεζεργιάννη σημείωσε ότι ένας σημαντικός πυλώνας είναι η βιομηχανική συμβίωση που εφαρμόζεται στο εξωτερικό και αφορά την ορθή διαχείριση των αποβλήτων και τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Άγγελου Ζαμάνη, χημικού, CEO LNZ - Στρατηγικού Συμβούλου Επιχειρήσεων σε θέματα πράσινης ανάπτυξης.

Αναφερόμενος ο κ. Ζαμάνης στην ορθή διαχείριση του κόστους ενέργειας των οινοποιείων τόνισε ότι είναι αναγκαία η ορθή διαχείριση της ηλεκτρικής ενέργειας. Για παράδειγμα η μόνωση των σωληνώσεων και των δεξαμενών με φιλικά υλικά όπως ο φελλός. «Είναι μια καλή πρακτική για να μειώσουμε το ενεργειακό κόστος», σημείωσε ο κ. Ζαμάνης και τόνισε, καταλήγοντας, ότι απαιτείται ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων με τη χρήση φωτοβολταϊκών.

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση:

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!
TagsConnected Places Catapulte-fuelsESGFORWARD GREENHVOsLEDLIFE Clean Energy TransitioRe:thinkRENELαειφορίαΑιολικάαιολικά πάρκαΑιολική ενέργειαανθρακικό αποτύπωμαΑΠΕΑπόβληταατμογεννήτριεςβιοαπόβληταβιοαργόβιοκαύσιμαβιώσιμα καύσιμαβιώσιμες μεταφορέςβιώσιμη ανάπτυξηΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑγεωργικά υπολείμματαΔΕΘ-HELEXPOΔΕΘ-ΗELEXPOδιαχείριση αποβλήτωνδιαχείριση βιοαποβλήτωνεκδηλώσειςΕΚΕΤΑεκθέσειςεναλλακτικά καύσιμαενεργειακάενεργειακή απόδοσηενεργειακή διαχείρισηενεργειακή κατανάλωσηενεργειακή μετάβασηεξοικονόμηση ενέργειαςηλεκτροκίνησηηλεκτροκίνητα οχήματαηλιακή ενέργειαθερμική επεξεργασία απορριμμάτωνΘεσσαλονίκηκαθαρή ενέργειακαύση αγροτικά υπολειμμάτωνκυκλική οικονομίαμεταφορέςμηδενικό αποτύπωμαΟινοποιείαοινοποιίαοργανικά απόβληταοργανικά υπολείμματαπεριβαλλοντική διαχείρισηπεριβαλλοντική προστασίαπεριβαλλοντικό αποτύπωμαΠράσινη ενέργειαΠράσινο Επιχειρείνπράσινο υδρογόνοσυνθετικά καύσιμαυδρογόνουδροθερμική υγροποίησηυπολείμματα τροφίμωνφωτισμός LEDφωτοβολταικα

Αφήστε μια απάντηση