Πώς οι αμπελοπαραγωγοί της Κρύας Βρύσης επιτυγχάνουν να μην ξοδεύουν νερό (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Συνολικά 31 υγρασιόμετρα τοποθετήθηκαν στο έδαφος από κάθε παραγωγό του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμπελοπαραγωγών Κρύας Βρύσης «Αιγές». Με τη λειτουργία τους ο παραγωγός θα είναι σε θέση να γνωρίζει την υγρασία στο χωράφι του ώστε να μην ποτίζει αλόγιστα και να μην ξοδεύει παραπανίσιο νερό.

«Με τη χρήση της τεχνολογίας ο αγρότης θα γνωρίζει εάν έχει μειωθεί η υγρασία κάτω από το 19%. Η ενημέρωση του θα γίνεται μέσω μηνύματος στο κινητό τηλέφωνό του», είπε στη Greenagenda.gr ο πρόεδρος της Ομάδας, Σάκης Κούσης.

Στη βάση μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης με πιστοποιήσεις, ο Aγροτικός Συνεταιρισμός Αμπελοπαραγωγών Κρύας Βρύσης «Αιγές» εφαρμόζει τις αρχές της ευφυούς γεωργίας στην καλλιέργεια δυο ποικιλιών επιτραπέζιων σταφυλιών, Crimson και Superior, σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή.

«Το κάθε μέλος του συνεταιρισμού θα έχει ενημέρωση σε 24ωρη βάση, θα κάνει ορθή διαχείριση του νερού και θα επιτυγχάνει εξοικονόμησή του σε σημαντικό βαθμό, έως και 50%, ενώ δεν θα ξοδεύει χρήματα σε καύσιμα από τις μετακινήσεις του με το τρακτέρ», σημείωσε ο κ. Κιούσης.

Πρόσφατα η Ομάδα Παραγωγών έλαβε και το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό ώστε το προϊόν τους να το πωλούν απευθείας σε σούπερ μάρκετ και τις αγορές του εξωτερικού.

Στο μεταξύ, η φετινή σοδειά σταφυλιού ήταν μειωμένη περίπου 40% λόγω των περισσότερων ημερών καύσωνα το καλοκαίρι.

Όπως εξήγησε ο κ. Κιούσης, «εάν υπήρχαν το καλοκαίρι στα χωράφια τα υγρασιόμετρα δεν θα ήταν μεγάλες οι απώλειες διότι ο κάθε παραγωγός θα γνώριζε καλύτερα την κατάσταση στο χωράφι του και ανάλογα θα έκανε τις παρεμβάσεις του».

Το περασμένο καλοκαίρι τοποθετήθηκαν και υπερσύγχρονοι αγρο-μετεωρολογικοί σταθμοί, οι οποίοι λειτουργούν αυτόματα με τη χρήση αισθητήρων μέτρησης και η συλλογή και μετάδοση των δεδομένων γίνεται μέσω γραμμής GPRS-INTERNET (κινητή τηλεφωνία) με απεριόριστες δυνατότητες διαχείρισης.

Για το καλοκαίρι του 2020 προγραμματίζεται, σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, να τοποθετηθεί σε κάθε χωράφι κάμερα που θα λειτουργεί με φωτοβολταϊκό πάνελ και θα φωτογραφίζονται τα ωφέλιμα και βλαβερά έντομα από τον κάθε αγρότη.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση