Πώς οι πυγολαμπίδες «έσωσαν» πευκοδάσος στο Μεξικό από την αποψίλωση

Το πευκοδάσος Piedra Canteada βρίσκεται 75 χλμ ανατολικά της πόλης του Μεξικό. Είναι ένας πνεύμονας οξυγόνου για την πόλη που εξαπλώνεται ολοένα και περισσότερο, όμως πριν από μερικά χρόνια απειλούνταν με εξαφάνιση.

Οικονομικοί παράγοντες ασκούσαν πιέσεις να μην περιορίζονται οι εργασίες των υλοτόμων, με αποτέλεσμα το δάσος να απειλείται με αποψίλωση. Το 2011, όμως, σύμφωνα με το huffingtonpost.gr, ο κοινοτάρχης Genaro Rueda Lopez είχε μια εναλλακτική ιδέα για το πώς θα μπορούσαν σταδιακά να απεξαρτηθούν οικονομικά από την υλοτομία και να εκμεταλλευτούν το δάσος με έναν λιγότερο καταστροφικό τρόπο.

Το Piedra Canteada προσφέρει κάθε βράδυ ένα μοναδικό θέαμα, καθώς χιλιάδες πυγολαμπίδες πετούν ανάμεσα στα δέντρα, φωτίζοντας τα ξέφωτα. Οι τοπικές αρχές αποφάσισαν να προωθήσουν τον συγκεκριμένο προορισμό ως ένα ξεχωριστό μέρος για να κατασκηνώσει κανείς ή να κάνει ρομαντική πρόταση γάμου. Και η ιδέα απέδωσε.

Σήμερα, η υλοτομία έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό. Η οικονομία της περιοχής στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό, χάρη στον μεγάλο πληθυσμό πυγολαμπίδων. Για να βρει κανείς σκηνή ή δωμάτιο στις κατασκηνώσεις του δάσους, θα πρέπει να έχει κάνει κράτηση αρκετές εβδομάδες νωρίτερα. Συνολικά, έχουν διασωθεί 630 εκτάρια δασικής έκτασης και οι κάτοικοι σχεδιάζουν να φυτεύουν 50.000 πεύκα στα τμήματα που κόβουν τους κορμούς των δέντρων κάθε χρόνο.

Η ιδέα έχει εμπνεύσει και άλλες τοπικές κοινότητες να περιορίσουν την υλοτομία και να αναδείξουν τα δάση τους ως μοναδικούς τουριστικούς προορισμούς.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση