Πώς ο αειφόρος τουρισμός αναγεννά τα πολύτιμα πετράδια του Αμυνταίου, τα χωριά του

του Νίκου Αβουκάτου

Τα... πολύτιμα πετράδια της Φλώρινας, το Λέχοβο, το Νυμφαίο, το Σκλήθρο, το Λιμνοχώρι, και ο οίνος της Ιερισσού αποτελούν έναν ανεκτίμητο θησαυρό πολιτισμικής, γαστρονομικής και περιβαλλοντικής αξίας. Η eco-friendly ανάπτυξη της ορεινής περιοχής του δήμου Αμυνταίου σίγουρα θα εκπέμψει... σήμα σε όσους θέλουν να απολαύσουν μια περιπέτεια γεμάτη με εμπειρίες ανεκτίμητης αξίας.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Λεχόβου Ευάγγελος Στεφανίδης, και ο γενικός διευθυντής της εταιρείας «Agrovision», Άγγελος Ζαμάνης, συναντήθηκαν με επιχειρηματίες της περιοχής με σκοπό την ανάδειξη της περιοχής σε έναν ιδανικό προορισμό αειφορικού τουρισμού.

Το παραδοσιακό Νυμφαίο, ντυμένο στα λευκά από την πρόσφατη χιονόπτωση, με τους παραδοσιακούς ξενώνες ξεχωρίζει με την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική του. Ο ιδιοκτήτης του ξενώνα «Νίβες», Θοδωρής Πελικούδας, υποδέχθηκε τους καλεσμένους του στο κατώφλι του αρχοντικού. Αφού πρώτα τούς έδειξε τα δωμάτια του ξενώνα, ακολούθησε η συζήτηση για τον βιώσιμο τουρισμό και το μέλλον της περιοχής στη διάρκεια της οποίας έγινε ανταλλαγή απόψεων. Ο κ. Πελικούδας προσέφερε στους καλεσμένους του ένα λικέρ φτιαγμένο από φραγκοστάφυλο που φύτεψε στην αυλή του τουριστικού καταλύματος.

Ο Θοδωρής Πελικούδας και η σύζυγός του τα τελευταία 15 χρόνια προσπαθούν να κρατήσουν άσβεστο το ενδιαφέρον των επισκεπτών τους. Ο ξενώνας «Νίβες» βρίσκεται κοντά στα καταφύγια της Καφέ Αρκούδας και του Λύκου της περιβαλλοντικής οργάνωσης Αρκτούρος, αλλά και στη Νίκειο Σχολή.

Για τον κ. Πελικούδα, η περιοχή διαθέτει όλα εκείνα τα πλεονεκτήματα για να αναπτυχθεί στη βάση ενός αειφορικού σχεδιασμού.

Στο Σκλήθρο, ένα χωριό που είναι χτισμένο σε μια μικρή κοιλάδα όπου ενώνονται τρεις ποταμοί, η «ταβέρνα του Θωμά» αποτελεί μια ξεχωριστή γαστρονομική εμπειρία στην περιοχή. Ο Θωμάς Πασπάλης και η οικογένειά του με την κουζίνα αλλά και τη φιλοξενία τους είναι εδώ και πολλές δεκαετίες μια πρόταση ιδανική για όσους επισκέπτονται την περιοχή.

Μαζί με άλλους επιχειρηματίες, ο κ. Πασπάλης προσπαθεί για την ανάδειξη της περιοχής. Προμηθευτές του είναι κυρίως οι ντόπιοι παραγωγοί αλλά αναζητά και προϊόντα και άλλων περιοχών, όπως το βουβαλίσιο κρέας της Κερκίνης. Δοκιμάσαμε τις γεύσεις ενός πλούσιου καταλόγου εδεσμάτων με ξεχωριστές γεύσεις.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, «εμείς θέλουμε να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας και να ικανοποιήσουμε τις απαιτήσεις όσων μας προτιμούν εδώ και δεκαετίες. Το μενού μας αποτελείται από γεύσεις Ελλάδας».

Αναφερόμενος στο μέλλον της περιοχής του στη μεταλιγνιτική εποχή τόνισε ότι η ανησυχία για το μέλλον είναι διάχυτη στην τοπική κοινωνία για αυτό θα πρέπει να δημιουργηθούν κατάλληλες συνθήκες για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

«Χρειάζεται να γίνουν περισσότερες πρωτοβουλίες στον αγροτικό, τουριστικό και επισιτιστικό τομέα. Η σύμπραξη Αμμουλιανής, Λεχόβου, Σκλήθρου και Νυμφαίου σίγουρα αποτελεί μια είναι καλή κίνηση και το επόμενο βήμα να είναι ο βιώσιμος τουρισμός. Η ευρύτερη περιοχή θα αποτελέσει πόλο έλξης για επισκέπτες και επενδυτές», υπογράμμισε ο κ. Πασπάλης.

Διαβάστε: Οικοτουρισμός και... υδροπλάνο παντρεύουν την Αμμουλιανή με το ορεινό Λέχοβο

Η επίσκεψη στο μαρτυρικό Λέχοβο, το επονομαζόμενο χωριό των πετράδων, είναι ένα ταξίδι στο πλούσιο αλλά και μαρτυρικό του παρελθόν. Η πολιτιστική ιστορία της φιλοξενείται στη βιβλιοθήκη της και το Λαογραφικό Μουσείο της.

Τον περασμένο Νοέμβριο προηγήθηκε η συζήτηση που αφορούσε τη σύμπραξη Αμμουλιανής και Λεχόβου. Ο πρόεδρος του Λεχόβου Ευάγγελος Στεφανίδης είχε υποδεχθεί τον πρόεδρο της Αμμουλιανής Κωνσταντίνο Τσακνή, τον πρόεδρο της Αναπτυξιακής Αμμουλιανής Νικήτα Μαρτυγάκη και τον Γενικό Διευθυντή της "Agrovision" Άγγελο Ζαμάνη. Σκοπός της συνάντησής τους ήταν η διερεύνηση της προοπτικής συνεργασίας των δύο περιοχών και της ανταλλαγής σκέψεων σε θέματα πολιτισμού και αγροδιατροφής.

Στην πρόσφατη επίσκεψη τους οι παράγοντες της περιοχής ενημερώθηκαν αναλυτικότερα για μια σειρά δράσεων με σκοπό την ανάπτυξη των ορεινών χωριών του Δήμου που θα αυξήσουν την επισκεψιμότητα της περιοχής.

  • Τη διοργάνωση ενός ποδηλατικού αγώνα κατά τη διάρκεια του σημαντικού γεγονότος στην περιοχή, τα «Μονοπάτια της Ειρήνης», ένα δίκτυο από μονοπάτια συνολικού μήκους 40 χλμ. Τα Μονοπάτια Ειρήνης είναι ένα έργο του Ενωτικού Συλλόγου Λεχοβιτών "Ο Προφήτης Ηλίας". Χρηματοδοτήθηκε από το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον, με την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη. Στόχος του είναι να δημιουργήσει προϋποθέσεις ήπιας και ποιοτικής τουριστικής ανάπτυξης στην περιοχή, και να τονίσει πως μέσα από τα μονοπάτια αντιλαμβανόμαστε την αξία της Φύσης και μαθαίνουμε για το παρελθόν μας με σκοπό να προχωρήσουμε προς ένα πιο ειρηνικό μέλλον.Το έργο ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2017.
  • Τη διοργάνωση ενός συνεδρίου Αρχιτεκτονικής στο Λέχοβο, το «χωριό των κτιστάδων». Οι Λεχοβίτες ήταν ξακουστοί κτιστάδες και εξειδικευμένοι στο χτίσιμο της πέτρας
  • Τη βύθιση υπολίμνιας κάβας κρασιών στο λίμνη Χειμαδίτιδα

Οι παραπάνω προτάσεις είναι μερικές από τις ενδιαφέρουσες προτάσεις που συμπεριλαμβάνονται σε ένα φιλόδοξο οικοτουριστικό project που αποσκοπεί να δώσει αναπτυξιακή τροχιά ενός βιώσιμου εναλλακτικού τουρισμού στη μεταλιγνιτική εποχή της Δυτικής Μακεδονίας.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Λεχόβου Βαγγέλης Στεφανίδης ως υπέρμαχος προσπαθειών ανάδειξης του τόπου του δήλωσε ότι χρειάζονται συντονισμένες ενέργειες για τη δυναμική ανάπτυξη της περιοχής που περιλαμβάνει τα ορεινά χωριά του δήμου Αμυνταίου.

Το Λέχοβο είναι χτισμένο στους πρόποδες του καταπράσινου όρους Βέρνο. Οι ιδιοκτήτες του ξενώνα «Μονοπάτι», Ηλίας Κόλκας και Βαγγέλης Στεφανίδης, συμμετέχουν στο οικοτουριστικό project και προσπαθούν να αναγεννήσουν τον τόπο τους που διαθέτει πλούσια πολιτισμική ιστορία και αρκετά φυσικά χαρακτηριστικά.

Πρόσφατα, σε μια βραδιά γευσιγνωσίας τόσο οι επισκέπτες του όσο και οι κάτοικοι του χωριού, υπό τους ήχους μιας μπάντας από τη γειτονική Πτολεμαΐδα, απόλαυσαν τοπικές γεύσεις συνοδεία κρασιών της «Domaine Agrovision», όπως το «Ιeris Oinos». Το πρωινό του ξενώνα διαθέτει ένα εξαιρετικό και πλούσιο πρωινό που περιλαμβάνει τραχανά Λεχόβου με πάπρικα και λεχοβίτικη πίτα.

Σε κοντινή απόσταση από το Λέχοβο βρίσκονται τα Ασπρόγεια, η γενέθλια γη του οπλαρχηγού Μακεδονομάχου καπετάν Βαγγέλη. Τον επισκέπτη μαγνητίζουν οι έντονες εναλλαγές τοπίου και τα πυκνά δάση Οξιάς.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση