Πώς τα lockdown της πανδημίας προκάλεσαν ρεκόρ βροχής στην Κίνα

Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η ταχεία μείωση των εκπομπών ρύπων, που είχαμε την περίοδο της πανδημίας του νέου κορωνοϊού και των αυστηρότατων lockdown, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στο ρεκόρ βροχοπτώσεων στην Κίνα το 2020.

Η μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και των μικρών σωματιδίων που ονομάζονται αερολύματα προκάλεσε ατμοσφαιρικές αλλαγές που ενέτειναν τις βροχοπτώσεις.

Εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατομμύρια άλλοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους κατά τη διάρκεια ενός καλοκαιριού με βροχοπτώσεις - ρεκόρ. Αλλά οι μακροπρόθεσμες μειώσεις στις εκπομπές ρύπων είναι απίθανο να πυροδοτήσουν παρόμοια γεγονότα.

Πολλές περιοχές της ανατολικής Κίνας υπέστησαν σοβαρές πλημμύρες τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2020. Οι ερευνητές λένε ότι οι μειώσεις στις εκπομπές συνέβαλαν περίπου στο ένα τρίτο της ακραίας καλοκαιρινής βροχής. Ο ποταμός Yangtze έζησε τις πιο έντονες βροχοπτώσεις από το 1961, με αύξηση 79% τον Ιούνιο και τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον μέσο όρο για την περίοδο των προηγούμενων 41 ετών.

Μια σειρά από επιστημονικές μελέτες εξέτασαν τι προκάλεσε τις πλημμύρες, μερικές εκ των οποίων απέδωσαν τις ακραίες συνθήκες στον Ινδικό Ωκεανό.

Τώρα μια διεθνής ομάδα επιστημόνων έχει να προτείνει μια νέα θεωρία. Υποστηρίζει ότι η απότομη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και αερολυμάτων, που προκλήθηκαν από τις διακοπές λειτουργίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, ήταν βασική αιτία των έντονων βροχοπτώσεων.

Στη μελέτη τους, οι συγγραφείς δείχνουν ότι τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες οι καλοκαιρινές βροχοπτώσεις στην ανατολική και κεντρική Κίνα έχουν μειωθεί σημαντικά λόγω της αύξησης του αριθμού των αερολυμάτων στην ατμόσφαιρα. Αυτά τα σωματίδια, που συχνά συνδέονται με την καύση άνθρακα, μπορούν να μειώσουν την εμφάνιση καταιγίδων μεγάλης κλίμακας, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα χαμηλότερες βροχοπτώσεις.

Η συγκεκριμένη μελέτη λέει ότι η απουσία αυτών των σωματιδίων και οι χαμηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου το 2020 προκάλεσαν το αντίθετο αποτέλεσμα - μια σημαντική αύξηση των βροχοπτώσεων. Ωστόσο, η αλυσίδα των γεγονότων που συνδέει το lockdown της πανδημίας με τις πλημμύρες είναι αρκετά περίπλοκη.

«Υπήρχε θέρμανση στη στεριά λόγω των μειώσεων των αερολυμάτων αλλά και ψύξης στον ωκεανό λόγω της μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου, η οποία ενέτεινε τη διαφορά θερμοκρασίας ξηράς/θάλασσας το καλοκαίρι», εξήγησε ο επικεφαλής συγγραφέας καθηγητής Yang Yang από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης Πληροφορικής του Ναντζίνγκ και Τεχνολογία, στην Κίνα.

«Αυτό με τη σειρά του, αύξησε την πίεση της στάθμης της θάλασσας στη θάλασσα της Νότιας Κίνας/Φιλιππινών και ενίσχυσε τους ανέμους φέρνοντας υγρό αέρα στην ανατολική Κίνα, η οποία στη συνέχεια είδε έντονες βροχοπτώσεις».

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση