του Νίκου Αβουκάτου
Μπορεί το πρόγραμμα Erasmus να γίνει πιο πράσινο; Στο ερώτημα αυτό καλείται να απαντήσει ένα νέο ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο «Erasmus Goes Green», που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+.
Το πρόγραμμα άρχισε την προηγούμενη εβδομάδα με την πρώτη συνάντηση, kick off meeting, μεταξύ των εταίρων. Η συνάντηση έγινε μέσω διαδικτύου λόγω των περιοριστικών μέτρων λόγω COVID-19. Κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας συνάντησης των μελών της ομάδας του έργου "Erasmus Goes Green", ορίστηκε επιτροπή που θα συντονίζει την πορεία του έργου, στην οποία εκπροσωπούνται όλα τα μέλη της σύμπραξης.
Η συντονιστική αυτή επιτροπή θα συνεδριάζει ανά δύο μήνες ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή πορεία του έργου και να αντιμετωπίζονται τυχόν προβλήματα. Παρουσιάστηκαν, επίσης, από τους υπεύθυνους των πακέτων εργασίας οι δράσεις που προβλέπονται να εκτελεστούν και ορίστηκαν αναλυτικά τα καθήκοντα κάθε μέλους της σύμπραξης.
Στόχος του προγράμματος Erasmus Goes Green (EGG) είναι η μείωση των επιπτώσεων στο περιβάλλον, που έχει το εξαιρετικά δημοφιλές Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus. Το πρόγραμμα Erasmus βασίζεται στις μετακινήσεις φοιτητών και προσωπικού μεταξύ των χωρών της Ευρώπης. Οι μετακινήσεις όμως αυτές έχουν ως αποτέλεσμα, ανάλογα με την απόσταση, το μέσο μεταφοράς και άλλους παράγοντες, την αύξηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον και κυρίως αυτών που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση και την απελευθέρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
«Το πρόγραμμα EGG επιδιώκει σε πρώτη φάση την αναγνώριση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προκύπτουν από τις μετακινήσεις φοιτητών και προσωπικού μέσω του προγράμματος Erasmus και στη συνέχεια, την αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων μέσω των οποίων θα μειωθεί το αποτύπωμα άνθρακα, καθώς και την ανάδειξη προτάσεων για την αποκατάσταση των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον», επισήμανε ο επιστημονικός υπεύθυνος της ομάδας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, Νικόλαος Θεοδοσίου.
Στην ομάδα συμμετέχει και το Τμήμα Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΑΠΘ.
Το πρόγραμμα συντονίζει το Πανεπιστήμιο των Βερσαλλιών (Universite de Verasies Saint-Quentin-en-Yvelines) από τη Γαλλία, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Lapland University of Applied Sciences, από τη Φινλανδία, το Πανεπιστήμιο Uniwersytet Lodzki από την Πολωνία, το Πανεπιστήμιο Erasmus Universiteit Rotterdam από την Ολλανδία καθώς και τα δίκτυα Erasmus Student Network με έδρα στο Βέλγιο και το European University Foundation με έδρα στο Λουξεμβούργο.
Ο κ. Θεοδοσίου τόνισε τη διττή σημασία του συγκεκριμένου έργου. Πρώτα απ' όλα το έργο στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των νέων, που συνήθως αποτελούν τους ωφελούμενους από το πρόγραμμα Erasmus, σε θέματα προστασίας και αποκατάστασης του περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα όμως, το έργο στοχεύει και στην διαμόρφωση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο θέμα της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα καθώς και των άλλων αερίων του θερμοκηπίου και της προσαρμογής της στις απαιτήσεις των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών καθώς και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας γνωστής ως European Green Deal.