Πώς το SeaChange πρασινίζει τις Κυκλάδες και τις απαλλάσσει από το πλαστικό

του Νίκου Αβουκάτου

Τον δεύτερο χρόνο διανύει το πρόγραμμα SeaChange Greek Islands του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη. Στόχος του περιβαλλοντικού προγράμματος είναι η αλλαγή της σχέσης μας με το θαλάσσιο περιβάλλον και η υιοθέτηση ενός νέου τρόπου ζωής, με λιγότερο πλαστικό μίας χρήσης, αντικατάσταση με υλικά πιο φιλικά προς το περιβάλλον, καθώς και την προώθηση της επαναχρησιμοποίησης.

Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα των τοπικών δήμων σε συνεργασία με κατοίκους, οργανώσεις και φορείς. «Ο κορμός του προγράμματος είναι κοινός σε δέκα νησιά των Κυκλάδων (Αμοργός, Ανάφη, Δονούσα, Ηρακλεια Κουφονήσι, Κίμωλος, Σέριφος, Σίκινος, Σχοινούσα και Φολέγανδρος) και περιλαμβάνει καθαρισμούς ακτών και βυθών με ταυτόχρονη συλλογή επιστημονικών δεδομένων, δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τους κατοίκους και επισκέπτες, εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα παιδιά του δημοτικού σχολείου, πρόγραμμα citizen science για εφήβους, καθώς και πρόγραμμα ενημέρωσης και ενδυνάμωσης των τοπικών επιχειρηματιών. Πέραν του βασικού κορμού στοχεύουμε στην ανάληψη πρόσθετων δράσεων σε όσα νησιά δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα ή έχουν να αντιμετωπίσουν συγκεκριμένες ανάγκες», τόνισε στη Greenagenda.gr η Δρ Αγγελική Κοσμοπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη.

Στη Σίκινο, τη Φολέγανδρο, την Κίμωλο και τη Σέριφο μέχρι και σήμερα καθαρίστηκαν πολλές ακτές, έγιναν υποθαλάσσιοι καθαρισμοί, πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές δράσεις στο δημοτικό, στο γυμνάσιο και στο λύκειο και έγιναν συναντήσεις με τους επιχειρηματίες προκειμένου να στηρίξουν την επιχειρούμενη μείωση των πλαστικών μίας χρήσης.

Στη Σέριφο και στην Κίμωλο δημιουργήθηκαν τα δύο πρώτα SeaChange Clubs, εθελοντικές περιβαλλοντικές λέσχες με τη συμμετοχή μαθητών που θέλουν να συμπράξουν για να γίνουν μέρος της λύσης. Στην Κίμωλο αναδείχθηκε ως πρεσβευτής του προγράμματος η Εθελοντική Ομάδα Κιμώλου - Κιμωλίστες, μια τοπική ομάδα με πλούσια δράση που, μεταξύ άλλων, σχεδίασε πρόσφατα τις βάρκες-βιβλιοθήκες που χρηματοδοτήθηκαν από το Ίδρυμα. Στη Σίκινο, το πρώτο νησί που κατήργησε τα πλαστικά καλαμάκια από τον Μάιο του 2018, δημιουργήθηκε μόλις πριν δεκαπέντε μέρες η τοπική άτυπη εθελοντική ομάδα «Αλισάχνη», ως αποτέλεσμα της επαφής των κατοίκων με το πρόγραμμα και όλες οι επιχειρήσεις προσφέρουν μείωση στην τιμή του καφέ αν πας με το ποτήρι σου.

Αντίστοιχα, στην Αμοργό, μία επιχειρηματίας έχει κινητοποιήσει όλη την Αιγιάλη και αλλάζουν τα υλικά που χρησιμοποιούν. Μάλιστα επτά επιχειρήσεις στην Λαγκάδα θα σταματήσουν παντελώς το ποτήρι μίας χρήσης.

Στη Δονούσα, τέλος, όλες οι επιχειρήσεις εκτός από μία αντικατέστησαν το πλαστικό ποτήρι με βιοδιασπώμενο. «Συνολικά, αυτό που αξιολογούμε ως ιδιαίτερα θετικό είναι το ποιοτικό αποτύπωμα του προγράμματος: η γνώση, η ευαισθητοποίηση και η έμπνευση που προσφέρει σε κατοίκους και επισκέπτες των νησιών προκειμένου να γίνουν μέρος της λύσης», ανέφερε η κα. Κοσμοπούλου.

«Τα απορρίμματα που συλλέξαμε στα νησιά δεν είναι διαφορετικά από εκείνα που βρίσκουμε σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Αποτσίγαρα, πλαστικά διαφόρων ειδών και μεγεθών, σχοινιά και σπάγκοι, καλαμάκια και πλαστικά μπουκάλια υπερτερούν. Η ιδιαίτερη δυσκολία που αντιμετωπίζουμε στα νησιά συγκριτικά με άλλα μέρη της Ελλάδας είναι η απουσία δομών ανακύκλωσης, γεγονός που καθιστά ατελή τον κύκλο της διαχείρισης όσων συλλέγουμε στις ακτές και στους βυθούς. Γι΄αυτόν τον λόγο, η προώθηση της ανακύκλωσης, η βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου για να επιτραπεί η μεταφορά της σε κέντρα διαλογής και, βέβαια, η δημιουργία κέντρων διαλογής και ανακύκλωσης στα πιο μεγάλα νησιά είναι οι προτεραιότητες για τα επόμενα χρόνια», καταλήγει.

Φωτογραφία: Vicky Markolefa

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση