Π. Λαφαζάνης: Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» θα αναμορφωθεί και θα συνεχιστεί

-Απάντηση του Υπουργού ΠΑΠΕΝ σε επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών Δημήτρη Κωνσταντόπουλου (ΠΑΣΟΚ) και Σπύρου Δανέλλη (ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ).

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» θα αναμορφωθεί και θα συνεχιστεί, δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός ΠΑΠΕΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης, απαντώντας σε σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών Δημήτρη Κωνσταντόπουλου (ΠΑΣΟΚ) και Σπύρου Δανέλλη (ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ).

Ειδικότερα ο υπουργός ΠΑΠΕΝ ανάφερε ότι στο πρόγραμμα αυτό θα μπορέσουν στο επόμενο διάστημα να ενταχθούν πάνω 40.000 πολίτες. «Θέλουμε – τόνισε - αυτό το πρόγραμμα να το αναμορφώσουμε, να φτιάξουμε έναν νέο οδηγό. Η βασική μας κατεύθυνση είναι το πρόγραμμα αυτό να προσανατολιστεί στις πιο χαμηλές εισοδηματικές τάξεις, στα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας. Αυτή θα είναι μια ιδιαιτερότητα της νέας προγραμματικής περιόδου για το πρόγραμμα».

Όσον αφορά το προηγούμενο πρόγραμμα που ολοκληρώθηκε στην περίοδο 2007 – 2014, έχει καλύψει μέχρι σήμερα περίπου 50.000 κατοικίες, ο υπουργός ανάφερε ότι δυστυχώς, αδικαιολόγητα γίνονταν δεκτές αιτήσεις από ένα σημείο και πέρα, διότι ήταν γνωστό ότι οι πόροι του προγράμματος ήταν περιορισμένοι και δεν μπορούσαν να καλυφθούν οι αιτούντες. Ωστόσο πρόσθεσε πως καταβάλλονται συστηματικές προσπάθειες για να μπορέσουν να δίνονται κανονικά και οι επιχορηγήσεις και οι δανειακές υποχρεώσεις για την εκπλήρωση του. Ταυτόχρονα εξήγησε ότι για τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν δεν ευθύνεται η κυβέρνηση, αλλά οι τράπεζες «οι οποίες καθυστερούν τις σχετικές δόσεις και επομένως ταλαιπωρούν τους πολίτες», όπως ανάφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ανακοίνωσε ότι το υπουργείο ετοιμάζει νομοσχέδιο με το οποίο θα ενσωματώνεται σχετική κοινοτική οδηγία εμπρόθεσμα σε σχέση με τις κοινοτικές προδιαγραφές.

Ακολουθεί η πλήρης απάντηση του Υπουργού ΠΑΠΕΝ, Παναγ. Λαφαζάνη:

«Πράγματι, το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» είναι ένα θετικό πρόγραμμα το οποίο βρήκε αρκετά μεγάλη απήχηση στην ελληνική κοινωνία. Και αυτό αφού έγιναν κάποιες διορθώσεις και η δωρεάν επιχορήγηση για δράσεις και δραστηριότητες εξοικονόμησης ενέργειας σε κατοικίες έφτασε στο 70%. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και δυσπραγίας, η επιδίωξη των πολιτών να επωφεληθούν από αυτό το πρόγραμμα ήταν αρκετά μεγάλη και θα έλεγα δικαιολογημένα μεγάλη.

Το πρόγραμμα, το οποίο ολοκληρώθηκε στην περίοδο 2007 – 2014, έχει καλύψει μέχρι σήμερα περίπου 50.000 πολίτες, 50.000 κατοικίες θα λέγαμε. Αυτός είναι ένας σημαντικός αριθμός, βεβαίως, όμως, πρέπει να πούμε ότι οι αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα ήταν πολύ περισσότερες. Δυστυχώς, αυτές οι αιτήσεις αδικαιολόγητα γίνονταν δεκτές από ένα σημείο και πέρα, διότι ήταν γνωστό ότι οι πόροι του προγράμματος ήταν περιορισμένοι και δεν μπορούσαν να καλυφθούν οι αιτούντες. Επομένως, από ένα σημείο και πέρα για να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες και για να μην επιφορτίζονται με κάποια βάρη, έπρεπε να είναι ενημερωμένοι ότι το πρόγραμμα δεν έχει πόρους για να τους εξυπηρετήσει και επομένως να μην υφίστανται αυτή την ταλαιπωρία ή τουλάχιστον να μην έχουν προσδοκία ένταξης λόγω ελλείψεως πόρων.

Αυτήν την ώρα καταβάλλονται συστηματικές προσπάθειες για να μπορέσουν να δίνονται κανονικά και οι επιχορηγήσεις και οι δανειακές υποχρεώσεις για την εκπλήρωση του προγράμματος. Υπήρχαν πράγματι στο προηγούμενο διάστημα σημαντικές καθυστερήσεις για την εκταμίευση αυτών των επιχορηγήσεων, οι οποίες ταλαιπωρούσαν τους πολίτες και βεβαίως τους ζημίωναν. Με τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί το τελευταίο διάστημα, έχει ομαλοποιηθεί η ροή των χρηματοδοτήσεων σε μεγάλο βαθμό και νομίζω ότι σε λίγο θα αποκατασταθεί πλήρως η εύρυθμη λειτουργία του προγράμματος, ώστε οι πολίτες να μπορούν να παίρνουν έγκαιρα, εμπρόθεσμα και κανονικά τις επιχορηγήσεις και τις δανειακές δόσεις.

Όσον αφορά το μέλλον, βεβαίως σχεδιάζουμε το πρόγραμμα να συνεχιστεί. Υπάρχουν πόροι γι’ αυτό, όπως θα υπάρξουν πόροι, οι οποίοι θα προστεθούν από την εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων του προηγούμενου διαστήματος. Πιστεύουμε ότι στο πρόγραμμα αυτό θα μπορέσουν στο επόμενο διάστημα να ενταχθούν πάνω 40.000 πολίτες. Θέλουμε αυτό το πρόγραμμα να το αναμορφώσουμε, να φτιάξουμε έναν νέο οδηγό. Η βασική μας κατεύθυνση είναι το πρόγραμμα αυτό να προσανατολιστεί κυρίως στις πιο χαμηλές εισοδηματικές τάξεις, στα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας. Αυτή θα είναι μια ιδιαιτερότητα της νέας προγραμματικής περιόδου για το πρόγραμμα».

Κατά τη δευτερολογία του, ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ επισήμανε:

«Δεν ξέρω που βρήκατε στις αρχικές απόψεις της κυβέρνησης, ότι είναι εναντίον του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον». Δεν υπάρχουν τέτοιες απόψεις της κυβέρνησης και δεν υπάρχουν και τέτοιες προσωπικές μου απόψεις. Αυτά που είπα στη Ρίγα δεν έχουν σχέση με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον».

Αυτό που είπα είναι μια πολύ μεγάλη αλήθεια για την Ελλάδα των μνημονίων και της κρίσης. Δηλαδή ότι πληθαίνουν οι άνθρωποι και τα νοικοκυριά στη χώρα μας, τα οποία δεν έχουν καθόλου στέγη, επομένως τι να εξοικονομήσουν κατ’ οίκον; Ο άστεγος δεν μπορεί να κάνει εξοικονόμηση κατ’ οίκον γιατί είναι άστεγος. Προτεραιότητά μας σε κάθε περίπτωση είναι η παροχή στέγης και η λύση του στεγαστικού προβλήματος.

Επίσης είπα ότι υπάρχουν νοικοκυριά, τα οποία είναι ενεργειακά εξαθλιωμένα, διότι δεν έχουν θέρμανση λόγω οικονομικής δυσπραγίας και συχνά δεν έχουν και ηλεκτρικό ρεύμα. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι πρέπει να υπάρχει προτεραιότητα να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα, τα οποία είναι πάρα πολύ μεγάλα στην κοινωνία μας.

Από κει και πέρα, το ένα δεν έρχεται σε αντίθεση με το άλλο. Δηλαδή, η προσπάθειά μας να λύσουμε προβλήματα αστέγων και ενεργειακής φτώχειας δεν σημαίνει ότι υποβαθμίζουμε ή καταργούμε, όπως καταλάβατε λάθος, το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον». Το πρόγραμμα μπορεί να επιτελέσει ένα θετικό έργο για φτωχά πάντοτε νοικοκυριά, τα οποία μπορούν να αντιμετωπίσουν προβλήματα ενεργειακής εξοικονόμησης για τα σπίτια τους που δεν μπορούν να τα αντιμετωπίσουν με διαφορετικό τρόπο. Και βεβαίως να τονωθεί η οικοδομική δραστηριότητα.

Όσον αφορά τώρα τις καθυστερήσεις. Οι καθυστερήσεις σε αυτούς που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα όσον αφορά τη χορήγηση των χρημάτων τα οποία δίνονται δωρεάν αλλά και τα ποσά των χρηματοδοτικών δόσεων δεν οφείλονται στην κυβέρνησή μας. Οι καθυστερήσεις γίνονται επί αρκετό διάστημα και δεν ευθυνόμαστε εμείς που βρισκόμαστε τρεις μήνες στην κυβέρνηση. Κάνουμε, όμως, προσπάθεια, όπως σας είπα, και έχει βελτιωθεί η κατάσταση, ώστε να ομαλοποιηθεί η ροή των δόσεων. Γι’ αυτό, κατά κύριο λόγο η ευθύνη βαρύνει τις τράπεζες, οι οποίες καθυστερούν τις σχετικές δόσεις και επομένως ταλαιπωρούν τους πολίτες.

Εμείς, στις προσπάθειες που κάνουμε, έχουμε θα έλεγα θετικό πρόσημο, έχουμε θετικές επιπτώσεις και σιγά-σιγά ομαλοποιείται, αν δεν έχει ομαλοποιηθεί, η ροή των δόσεων. Επομένως, τα δικαιολογημένα παράπονα έχουν μειωθεί. Βεβαίως, στο επόμενο διάστημα θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα για να λυθεί οριστικά το πρόβλημα. Από κει και πέρα, βεβαίως, υπάρχουν και αυτοί που έχουν καταθέσει αιτήσεις και εκκρεμούν οι αιτήσεις για την ένταξή τους, οι οποίες όμως δεν μπορούν να ικανοποιηθούν. Η ταλαιπωρία αυτών των ανθρώπων και η προσδοκία δυστυχώς καλλιεργήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία από ένα σημείο και πέρα, έπρεπε να ενημερώσει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες εντάξεις στο πρόγραμμα.

Το νέο πρόγραμμα το σχεδιάζουμε και θα μπει γρήγορα σε εφαρμογή. Θα είναι ένα πρόγραμμα θετικό, προωθητικό και πιστεύουμε ότι θα έχει πολύ καλύτερη και αναβαθμισμένη απόδοση σε σχέση με το προηγούμενο. Σας είπα την κεντρική κατεύθυνση του νέου προγράμματος, του νέου οδηγού που διαμορφώνουμε θα στρέφεται κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, στα πιο φτωχά και χαμηλά λαϊκά στρώματα της κοινωνίας μας, διότι αυτά έχουν περισσότερο ανάγκη να εξυπηρετηθούν απ’ αυτό το πρόγραμμα.

Όσον αφορά βεβαίως το θέμα της οδηγίας, ετοιμάζεται το σχετικό νομοσχέδιο και εμπρόθεσμα σε σχέση με τις κοινοτικές προδιαγραφές, θα έρθει στη Βουλή για να ψηφιστεί και αυτό θα είναι κάτι το θετικό συνολικά για την ενεργειακή μας προσπάθεια και την ελληνική οικονομία».

Κατά την τριτολογία του, ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ επισήμανε:

«Το παλιό πρόγραμμα έχει εξαντλήσει τους πόρους του, όσοι ήταν να ενταχθούν εντάχθηκαν. Υπάρχουν πολύ περισσότερες αιτήσεις από αυτούς που εντάχθηκαν, αλλά δεν μπορούν να εκπληρωθούν γιατί δεν υπάρχουν πόροι. Οι νέοι πόροι που διατίθενται στην καινούρια προγραμματική περίοδο, θα διατεθούν πολύ σύντομα. Ήδη το πρόγραμμα σχεδιάζεται και θα μπει σε εφαρμογή. Βεβαίως σε αυτό το πρόγραμμα, αυτοί που έχουν κάνει ήδη αιτήσεις θα ληφθούν υπόψη.

Θα έχουμε, όμως, ένα νέο πρόγραμμα. Δεν μπορεί να υπάρχει συνέχιση του παλιού προγράμματος διότι δεν υπάρχουν πόροι. Το νέο πρόγραμμα τώρα θα μπει σε εφαρμογή και σχεδιάζεται για να ικανοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερους και φτωχότερους πολίτες και νοικοκυριά».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!