Ρέθυμνο: Περίπου 1.900 ώρες φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε έξι μήνες

Του Νίκου Αβουκάτου

Ο Δήμος Ρεθύμνης, υπηρετώντας την αρχική του δέσμευση για τη στήριξη της ηλεκτροκίνησης προχωρά στην εγκατάσταση τριών διπλών φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων. Η επιλογή των σημείων έγινε με γνώμονα τόσο την εξυπηρέτηση των ιδιοκτητών ηλεκτρικών οχημάτων όσο και την εξοικείωση των πολιτών και επισκεπτών με την ηλεκτροκίνηση.

Ήδη τα σημεία που έχουν τοποθετηθεί είναι δύο μεγάλοι κεντρικοί χώροι στάθμευσης, στη μαρίνα και το κέντρο της πόλης, καθώς και ένας χώρος ελεγχόμενης στάθμευσης, πλησίον του Δημαρχείου της πόλης.

Οι φορτιστές εγκαταστάθηκαν στο πλαίσιο υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος CIVITAS DESTINATIONS που αντιμετωπίζει θέματα σχετικά με την βιώσιμη κινητικότητα και τον τουρισμό σε μικρές και μεσαίες νησιωτικές πόλεις με μεγάλη τουριστική ζήτηση.

Πολύ αισιόδοξα  είναι για το μέλλον της ηλεκτροκίνησης στο Ρέθυμνο είναι τα στατιστικά στοιχεία από τους έξι κιόλας πρώτους μήνες της λειτουργίας των φορτιστών. Συγκεκριμένα έχουν γίνει περισσότερες  από 200 φορτίσεις με περίπου 1.900 ώρες φόρτισης!

Μέχρι το τέλος Ιουλίου θα έχει τοποθετηθεί ο τέταρτος διπλός φορτιστής ηλεκτρικών οχημάτων, ταχυφορτιστής αυτή τη φορά με δυνατότητα πλήρους φόρτισης σε 30-45’ στο πλαίσιο υλοποίησης της «Βιοκλιματικής ανάπλασης πλατείας Αγίου Γεωργίου & οδού Αγγ. Σικελιανου στο Ρέθυμνο».

Επίσης, ο Δήμος έχει προτείνει και αναμένει την αξιολόγηση για τις κατάλληλες θέσεις στον ΔΕΔΔΗΕ  για την εγκατάσταση τριών επιπλέον φορτιστών εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου στο πλαίσιο του προγραμματισμού τους για την δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων σε όλη την επικράτεια.

Ο Δήμος Ρεθύμνου ιδιαίτερη έμφαση την προώθηση της ηλεκτροκίνησης και την ενημέρωση των κατοίκων και των επισκεπτών με δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης. Μία από τις πιο επιτυχημένες ήταν κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2019 όπου ο Δήμος διοργάνωσε διήμερη έκθεση και test drive ηλεκτρικών οχημάτων όπου συμμετείχαν οι εταιρείες BMW, Volkswagen, Eco-car και Nissan. Η έκθεση έγινε στη Μαρίνα όπου είναι εγκατεστημένος ο ένας φορτιστής. H προσέλευση του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη δίνοντας την ευκαιρία σε περισσότερους από 200 επισκέπτες να κάνουν test drive, να δουν πως χρησιμοποιούνται ο φορτιστές και να συζητήσουν με τους αντιπροσώπους για τα πλεονεκτήματα της ηλεκτροκίνησης.

Μιλώντας στη Greenagenda.gr o δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Χ. Μαρινάκης αναφέρει τα εξής:

Είναι επιτακτική ανάγκη ν’ αντιληφθούμε όλοι ότι η μείωση των ρύπων και της κατανάλωσης ενέργειας καθώς και το θετικό περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα , δεν είναι πλέον όραμα αλλά κοινή μας υποχρέωση.

Με αυτό το πνεύμα, ο Δήμος Ρεθύμνης ευνοεί με κάθε δυνατό τρόπο την ηλεκτροκίνηση, η οποία εντάσσεται στο στρατηγικό μας σχεδιασμό για τη βιώσιμη κινητικότητα και την προστασία του περιβάλλοντος. Σε αυτό το πλαίσιο εξάλλου, εντάχθηκε και το φιλόδοξο πρόγραμμα των  κοινόχρηστων ποδηλάτων, το οποίο αγκάλιασε η ρεθυμνιώτικη κοινωνία και οι επισκέπτες μας.

Η μέχρι σήμερα εμπειρία μας από τη χρήση ηλεκτροκίνητου οχήματος αποτιμάται θετικά. Θα ήταν όμως ακόμη καλύτερη αν η συγκεκριμένη πρακτική είχε διαχυθεί και σε άλλες περιοχές της Κρήτης ώστε να είχαν εγκατασταθεί επαρκείς σταθμοί ταχυφόρτισης του ηλεκτρικού οχήματος προκειμένου να είχε μεγαλύτερη αυτονομία στην κίνηση, ειδικά για μεγάλες αποστάσεις.

Πάραυτα, παρακολουθούμε τις εξελίξεις εκτιμώντας πως η ηλεκτροκίνηση είναι το μέλλον μας στις μετακινήσεις. Χαιρόμαστε που ο Δήμος Ρεθύμνης πρωτοπόρησε σε αυτό τον τομέα κι ελπίζουμε σύντομα να βρεθούν κι άλλοι μιμητές στην κοινή προσπάθεια σωτηρίας του περιβάλλοντος και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής μας.

 

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση