Ραγδαία μείωση του κόστους για τις ΑΠΕ έως το 2025

Ραγδαία θα είναι η μείωση του μέσου σταθμισμένου κόστους ηλεκτρικής ενέργειας (LCOE) για τις ΑΠΕ ως το 2025, όπως προκύπτει από έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμης Ενέργειας (IRENA).

Εφόσον υπάρχουν οι κατάλληλες πολιτικές και ανάλογο ρυθμιστικό πλαίσιο, στα φωτοβολταϊκά εκτιμάται ότι η πτώση θα ανέλθει ως το 59% και στα αιολικά σε 26% για τα χερσαία και 35% για τα υπεράκτια πάρκα. Για τα συγκεντρωτικά ηλιοθερμικά υπολογίζεται ότι η μείωση μπορεί να διαμορφωθεί ως το 43%.

Από το 2009, οι τιμές στα Φ/Β πλαίσια και τις ανεμογεννήτριες έχουν υποχωρήσει κατά 80% και 30-40% αντίστοιχα. Κάθε φορά που διπλασιάζεται η εγκατεστημένη ισχύς, οι τιμές των Φ/Β πλαισίων μειώνονται κατά 20% και το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας από τα αιολικά κατά 12%, λόγω της οικονομίας κλίμακος και της βελτίωσης της τεχνολογίας.

Όπως επισημαίνει ο IRENA, η μείωση του κόστους για τις ΑΠΕ ως το 2025 εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ισορροπία στα κόστη του συστήματος (π.χ. μετατροπείς, έργα υποδομών κτλ), την τεχνολογική καινοτομία, το κόστος συντήρησης καθώς και την ποιότητα της διαχείρισης. Έτσι, το κέντρο βάρους, προστίθεται, θα πρέπει να πέσει στην υιοθέτηση πολιτικών που θα οδηγήσουν σε μείωση των δαπανών στους παραπάνω τομείς.

Η συγκεκριμένη έκθεση αποτελεί την πρώτη από μία σειρά εκθέσεων που θα δημοσιοποιήσει αυτό το καλοκαίρι ο IRENA, με επίκεντρο την ηλιακή ενέργεια.

H έκθεση «Letting in the Light: How Solar Photovoltaics Will Revolutionize the Electricity System», καθώς και μία ακόμα που θα αφορά τη διαχείριση του κύκλου ζωής για τα Φ/Β πάνελ θα δημοσιοποιηθούν στο πλαίσιο της InterSolar Europe, που θα πραγματοποιηθεί στις 21-24 Ιουνίου στο Μόναχο.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση