ΡΑΕ: Στο ίδιο επίπεδο οι χρεώσεις του ΕΤΜΕΑΡ

Στο ίδιο επίπεδο παραμένουν οι χρεώσεις του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), όπως αποφάσισε η Ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) την Πέμπτη.

Συγκεκριμένα, παραμένει στο ίδιο επίπεδο τόσο η μεσοσταθμική χρέωση που είναι 18,13 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όσο και οι επιμέρους χρεώσεις για τις διαφορετικές κατηγορίες καταναλωτών, καθώς κρίθηκε ότι εφ’ όσον δεν χρειάζεται παρέμβαση στο ύψος του ΕΤΜΕΑΡ, δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση στις χρεώσεις ( 24,87 ευρώ/μεγαβατώρα για τους οικιακούς πελάτες, 10,69 ευρώ για το αγροτικό χαμηλής τάσης, 28,21 ευρώ για τις λοιπές καταναλώσεις χαμηλής τάσης).

Το «πάγωμα» του τέλους έρχεται ύστερα από τη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία το βάρος για την απόσβεση του ελλείμματος του λογαριασμού χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση), μεταφέρθηκε στους προμηθευτές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ), η χρέωση των προμηθευτών για το 2017 θα είναι 371,9 εκατ. ευρώ και οδηγεί στο τέλος του ίδιου έτους σε απόσβεση του ελλείμματος του λογαριασμού και μικρό πλεόνασμα ύψους 2,5 εκατ. ευρώ.

Η ΡΑΕ θα εξετάζει την πορεία του λογαριασμού ανά τρίμηνο, αρχής γενομένης από τον προσεχή Δεκέμβριο.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση