«Ραντεβού στις δημόσιες βρύσες» την Ημέρα Νερού 2024 - Κοινή δράση ΕΥΑΘ, Δήμου Θεσσαλονίκης, Greenpeace

«Ραντεβού στις δημόσιες βρύσες!» δίνει φέτος η ΕΥΑΘ την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, 22 Μαρτίου, σε μια κοινή δράση με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την Greenpeace που αναδεικνύει τη σημασία του δικτύου κοινόχρηστων βρυσών για την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας και την προστασία του περιβάλλοντος. 

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 22 Μαρτίου, στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης θα στηθεί σταντ που θα μοιράζει ενημερωτικό υλικό για το δικαίωμα των πολιτών σε επαρκή δίκτυα κοινόχρηστων βρυσών σε δημόσιους χώρους, ενώ παράλληλα θα τοποθετηθεί εθελοντικά από το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ (ΣΕΕΥΑΘ) η πρώτη καινούρια βρύση στη Νέα Παραλία. Θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες κατά μήκος του θαλάσσιου μετώπου, σε συνέχεια της συμφωνίας που έκανε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης με τη διοίκηση της ΕΥΑΘ στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου. Είχε συμφωνηθεί τότε η ΕΥΑΘ, με το σωματείο των εργαζομένων της, να αλλάξουν τις βρύσες κατά μήκος της Νέας Παραλίας, αλλά και να αναλάβει η εταιρεία την αποκατάσταση της λειτουργίας των υδραυλικών μηχανισμών στις κρήνες της Άνω Πόλης (για τη συνολική αποκατάσταση προβλέπεται συνεννόηση του Δήμου Θεσσαλονίκης με την Εφορεία Αρχαιοτήτων). 

Ενημερωτικό σταντ θα στηθεί και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην Αγίας Σοφίας με Τσιμισκή, με υλικό για την υποχρέωση -βάσει νόμου- των δήμων και κοινοτήτων που έχουν δίκτυο πόσιμου νερού να διαθέτουν κοινόχρηστες βρύσες σε δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις και παιδικές χαρές. Παράλληλα, θα αναδειχθεί η σημασία των δημόσιων βρυσών για την προστασία του περιβάλλοντος με την ενθάρρυνση της χρήσης συσκευασιών πολλαπλών χρήσεων. 

Στη δράση συμμετέχει και το ευρύ δίκτυο εθελοντών της Greenpeace, που μαζί με το ελληνικό γραφείο της οργάνωσης τρέχουν ήδη το πρόγραμμα «Ραντεβού στις βρύσες», το οποίο έχει στόχο να εξασφαλιστεί πόσιμο νερό παντού και πρόσβαση σε ένα επαρκές δίκτυο κοινόχρηστων βρυσών για όλους. Μάλιστα, μέσα από τη σελίδα του προγράμματος, οι πολίτες μπορούν να δουν σε χάρτη πού υπάρχουν δημόσιες βρύσες, ποιες λειτουργούν και ποιες όχι, ενώ μπορούν να προσθέτουν και οι ίδιοι τις δημόσιες βρύσες που εντοπίζουν. Με το πρόγραμμα αυτό, η Greenpeace διεκδικεί την υπεράσπιση του αναφαίρετου δικαιώματος όλων μας σε καθαρό, πόσιμο νερό, τη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης και των απορριμμάτων, όπως και την ορθολογική χρήση του νερού.

Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2024 αφιερώνεται από τα Ηνωμένα Έθνη στην ανάγκη συνεργασίας για την ισότιμη πρόσβαση όλων των ανθρώπων σε υδάτινους πόρους, ώστε το νερό να γίνει ο καταλύτης για έναν πιο ειρηνικό κόσμο. Ο ΟΗΕ μας υπενθυμίζει ότι το νερό μπορεί να γίνει μέσο για την ειρήνη, όταν οι κοινότητες και οι χώρες συνεργάζονται αρμονικά γι’ αυτόν τον πολύτιμο φυσικό πόρο, μπορεί όμως και να προκαλέσει συγκρούσεις, όταν δεν είναι προσβάσιμο από όλους και δεν διανέμεται με δίκαιο τρόπο. 

Τα σταντ στην Αγ. Σοφίας με Τσιμισκή και στο άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου στη Ν. Παραλία θα στηθούν την Παρασκευή από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!