Οι γκρίζες φάλαινες (Eschrichtius robustus) ζούσαν σε διάφορες περιοχές του πλανήτη αλλά πλέον υπάρχουν μόνο δύο μεγάλοι πληθυσμοί τους στο ανατολικό και το δυτικό άκρο του Βόρειου Ειρηνικού Ωκεανού. Οι γκρίζες φάλαινες ταξιδεύουν τα καλοκαίρια στον Αρκτικό Κύκλο όπου υπάρχει περισσότερη τροφή και τον Οκτώβριο ταξιδεύουν 11.000 χιλιόμετρα για να γεννήσουν στα νερά της Καλιφόρνια.
Πριν από οκτώ έτη μια γκρι φάλαινα εντοπίστηκε στις ακτές της Ναμίμπια γεγονός που θεωρήθηκε επειδή οι γκρι φάλαινες έχουν εξαιρετικά σπάνια παρουσία στον Ατλαντικό ωκεανό και ακόμη πιο σπάνια στις νότιες περιοχές του. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ντάραμ στη Βρετανία με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Biology Letters» παρουσιάζουν τα ευρήματα της μελέτης τους η οποία αφορούσε ανάλυση δειγμάτων του DNA της γκρι φάλαινας που βρέθηκε στη Ναμίμπια.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η φάλαινα είχε ταξιδέψει 20 χιλιάδες χλμ. απόσταση που αποτελεί ρεκόρ για τα θηλαστικά ζώα εξαιρούμενου του ανθρώπου. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η συγκεκριμένη φάλαινα ανήκει στον απειλούμενο με εξαφάνιση πληθυσμό γκρι φαλαινών στη δυτική πλευρά του Βόρειου Ειρηνικού Ωκεανού.
«Είναι σίγουρα ένα ρεκόρ για θαλάσσια μετανάστευση αν σκεφτούμε ότι η φάλαινα ξεκίνησε την ζωή της στον βορειοδυτικό Ειρηνικό Ωκεανό και βρήκε τρόπο να φτάσει στην Ναμίμπια. Είναι η πιο μακρινή απόσταση που έχει φτάσει κάποιο σπονδυλωτό ζώο μέσα στο νερό από όσο γνωρίζουμε» αναφέρει ο Ρας Χόελζελ, επικεφαλής της μελέτης.
Αν και δεν είναι εφικτό να μάθουμε το δρομολόγιο που ακολούθησε η φάλαινα οι ερευνητές προτείνουν τρεις διαδρομές. Είτε κινήθηκε αρχικά βόρεια και μέσω του Αρκτικού Ωκεανού έφτασε τελικά στον Ατλαντικό, είτε κινήθηκε στην Νότιο Αμερική και πέρασε από εκεί στον Ατλαντικό είτε διέσχισε την Ασία έφτασε στην αφρικανική ήπειρο και έκανε τον γύρο της για να φτάσει στην Ναμίμπια.