Ρεκόρ παραγωγής καθαρής ενέργειας σημείωσε φέτος το Ηνωμένο Βασίλειο

Δεκατρία νέα ρεκόρ παραγωγής καθαρής ενέργειας από τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σημείωσε για το 2017, το Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με έκθεση του εθνικού φορέα ηλεκτρικού δικτύου της χώρας, τον περασμένο Ιούνιο το Ηνωμένο Βασίλειο παρήγαγε για πρώτη φορά περισσότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές από ό,τι από ορυκτά καύσιμα.

Παρά την κάποτε εξέχουσα θέση του στο βρετανικό ηλεκτρικό δίκτυο, ο άνθρακας απομακρύνεται γρήγορα από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Τη φετινή χρονιά, από τις ανανεώσιμες πηγές παράχθηκε περισσότερη ενέργεια από τον άνθρακα κατά 90%.

Η χώρα κατάφερε για πρώτη φορά να συμπληρώσει 24 ώρες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς την καύση άνθρακα τον περασμένο Απρίλιο. Τα θετικά επιτεύγματα είναι αποτέλεσμα των επενδύσεων των τελευταίων ετών και της πολιτικής για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Από το 2012, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 50%, ταχύτερα από κάθε χώρα της ομάδας G7.

Η Μεγάλη Βρετανία διαθέτει σήμερα το τέταρτο «καθαρότερο» σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη και το έβδομο στον κόσμο. Η βρετανική κυβέρνηση σκοπεύει επίσης να καταργήσει τελείως την παραγωγή με καύση άνθρακα χωρίς την ταυτόχρονη δέσμευση μέρους των εκπομπών μέχρι το 2025.

Τα αιολικά πάρκα της Μεγάλης Βρετανίας παρήγαγαν περισσότερη ενέργεια από τις μονάδες άνθρακα πάνω από το 75% του 2017.

Στο μεταξύ,  ο άνθρακας σταδιακά μπορεί να  καταργείται, την ίδια ώρα όμως το φυσικό αέριο εξακολουθεί να αναπτύσσεται. Το 2017 υπήρχαν μόνο δύο ημέρες κατά τις οποίες η παραγωγή αιολικής ενέργειας υπερέβαινε εκείνη του φυσικού αερίου, ενώ η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές συνολικά υπερέβη εκείνη των ορυκτών καυσίμων μόνο σε 23 ημέρες το 2017.

«Η κυβέρνηση έχει επικεντρωθεί στη μείωση της χρήσης άνθρακα, η οποία τώρα προμηθεύει λιγότερο από το 7% του ηλεκτρισμού μας», δήλωσε στο BBC ο Άντριου Κρόσλαντ, ειδικός ενέργειας σε ενεργειακούς φορείς και ινστιτούτα.

Ωστόσο, ο ίδιος εξέφρασε τον προβληματισμό του για την αυξανόμενη χρήση του φυσικού αερίου. «Αν συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε φυσικό αέριο με αυτόν το ρυθμό, τότε η Βρετανία θα χάσει τους στόχους άνθρακα και θα είναι επικίνδυνα εκτεθειμένη στους κινδύνους προσφοράς και τιμής των διεθνών αγορών φυσικού αερίου», υπογράμμισε.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση