Ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας στο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας

Σε μία ακόμη ένδειξη υπερθέρμανσης του πλανήτη και δη, του Αρκτικού Κύκλου καταγράφηκε  ρεκόρ θερμοκρασίας  στο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας.

Ο υδράργυρος, συγκεκριμένα, έφθασε το Σάββατο τους 21,7 βαθμούς Κελσίου στη θαλάσσια περιοχή κοντά στη νησιωτική πόλη Λόνγκγιάρμπεν, αποτελώντας την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στο αρχιπέλαγος.

Το προηγούμενο ρεκόρ είχε σημειωθεί στις 16 Ιουλίου του 1979, όταν ο υδράργυρος είχε αγγίξει τους 21,3 βαθμούς Κελσίου.

Η συστάδα των νησιών, η οποία είναι γνωστή και ως Σπίτσμπεργκ, βρίσκεται 1.000 χιλιόμετρα νότια από τον Βόρειο Πόλο.

Το κύμα ζέστης ξεκίνησε χθες και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και τη Δευτέρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπό φυσιολογικές συνθήκες, η θερμοκρασία στην περιοχή δεν ξεπερνά τους 5 έως 8 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια του Ιουλίου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ωστόσο, η Αρκτική θερμαίνεται δύο φορές πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο πλανήτη.

Το καλοκαίρι του 2020, ενδεικτικά, στο ρωσικό κομμάτι της Αρκτικής καταγράφηκαν θερμοκρασίες που ισοδυναμούν με καύσωνα. Από τον Ιανουάριο δε, η θερμοκρασία στη Σιβηρία είναι σταθερά 5 βαθμούς Κελσίου πάνω από το φυσιολογικό, με το ρεκόρ των 38 βαθμών Κελσίου να καταγράφεται στις αρχές Ιουλίου.

Σύμφωνα με τη νορβηγική έκθεση «Το κλίμα στο Σβάλμπαρντ το 2100», η μέση θερμοκρασία στην περιοχή την περίοδο 2027 - 2100 αναμένεται να αυξηθεί κατά 7 έως10 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τη μέση θερμοκρασία την περίοδο 1970 - 2000.

Η αλλαγή αυτή, μάλιστα, είναι ήδη ορατή: Από το 1971 ως το 2017 παρατηρήθηκε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3 με 5 βαθμούς Κελσίου, με τη μεγαλύτερη άνοδο να καταγράφεται τους χειμώνες

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση