Ρεκόρ φωλιών καρέτα-καρέτα φέτος στη Ζάκυνθο

Οι παραλίες στον κόλπο του Λαγανά υποδέχθηκαν περισσότερες από 1.800 φωλιές από θαλάσσιες χελώνες  καρέτα-καρέτα. Ο συγκεκριμένος αριθμός, ορίζει τη φετινή χρονιά ως μία από τις χρονιές με τη μεγαλύτερη φωλεοποίηση των τελευταίων χρόνων στη Ζάκυνθο.

Παράλληλα, γίνεται επαλήθευση της αυξητικής τάσης του πληθυσμού τους, στη Μεσόγειο, τα τελευταία 10 χρόνια, φαινόμενο το οποίο οφείλεται στις κοινές προσπάθειες προστασίας του είδους, που ασκούνται συνεχόμενα τα τελευταία 40 χρόνια σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο.

Το νησί της Ζακύνθου αποτελεί το δεύτερο σημαντικότερο μέρος αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας καρέτα-καρέτα, στη περιοχή της Μεσογείου.

Όπως αναφέρει ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, είναι αξιοσημείωτο ότι ο αριθμός των φωλιών έχει ξεπεράσει τα επίπεδα του 2020 που αποτελούσε ιδιαίτερη χρονιά λόγω της πανδημίας Covid - 19, που μόλις είχε ξεσπάσει με άμεσο αποτέλεσμα τη δραστική μείωση του αριθμού επισκεπτών στη Ζάκυνθο.

Φέτος στη Ζάκυνθο, από τις φωλιές που δημιουργήθηκαν, αναμένεται να γεννηθούν και να κατευθυνθούν προς τη θάλασσα, περισσότερες από 200.000 μικρές θαλάσσιες χελώνες.

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής αισιοδοξεί πως κάποιες απ' αυτές θα επιστρέψουν μία μέρα, σε περίπου 25 χρόνια, στις ίδιες παραλίες από που προήλθαν, προκειμένου να αναπαραχθούν, συντελώντας στην επιβίωση του προστατευόμενου είδους.

Φωτογραφία: Laurent Sourbès

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση