σωματίδια

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Επείγουσα ενημέρωση για συσσώρευση αιωρούμενων σωματιδίων

Με σύμμαχο τον καιρό… τα αιωρούμενα σωματίδια στη Θεσσαλονίκη.

Μια εβδομάδα μετά την έντονη επιβάρυνση της ατμόσφαιρας με την αύξηση των αιωρούμενων σωματιδιών λόγω της καύσης των αγρών ( ξεπέρασαν τα 100mg/m3) σε περιοχές της Δυτικής Θεσσαλονίκης αν και περιορίστηκε το πρόβλημα φαίνεται από την επείγουσα ανακοίνωση που κοινοποιήθηκε προς τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη ότι η κατάσταση είναι επιβαρυμένη εστω και ελαχιστα πάνω από το επιτρεπόμενο όριο.

Έτσι λοιπόν στις 24-11-2014, η μέση ημερήσια τιμή συγκεντρώσεως αιωρούμενων σωματιδίων (PM10), που καταγράφηκε στον σταθμό μέτρησης του δικτύου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη Σίνδο ήταν 55 μg/m3. Σύμφωνα με το από 25/11/2015 Δελτίο Πρόγνωσης της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη συσσώρευση ρύπων τις πρωινές ώρες για την 26/01/2014 και την 27/01/2014.

Με βάση τα παραπάνω (τιμές συγκεντρώσεων, πρόγνωση δελτίου της Ε.Μ.Υ.)

Η Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικου Σχεδιασμού, Τμήμα περιβάλλοντος εισηγείται για την ενημέρωση και προστασία του πληθυσμού μέσω συστάσεων και μέτρων προφύλαξης:

Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου: ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα ή ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

Η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί στις 26/11/2015 και σε περίπτωση που απαιτηθεί, θα ανακοινωθούν νέες συστάσεις ή μέτρα. Τα ανωτέρω ισχύουν ιδιαίτερα για την περιοχή του Δήμου Δέλτα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!