Ρεύμα από ηλιακή ενέργεια στα πλοία που ελλιμενίζονται στην Κυλλήνη

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Κυλλήνης και οι εταίροι του Ευρωπαϊκού Προγράμματος elemed, διοργανώνουν εκδήλωση με τίτλο «Το λιμάνι της Κυλλήνης σε τροχιά πράσινης ανάπτυξης», την Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017 στις 19.00, στο Πολιτιστικό Κέντρο ΑΣΤΡΟΝ στα Λεχαινά.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θεσμικοί, κοινωνικοί και επαγγελματικοί φορείς καθώς και η τοπική κοινωνία θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το πρωτοποριακό περιβαλλοντικό έργο που έχει δρομολογηθεί για το λιμάνι της Κυλλήνης, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη μείωση της περιβαλλοντικής ρύπανσης και στον εκσυγχρονισμό του λιμένα καθώς και στη μείωση του κόστους μεταφοράς (ανθρώπων και εμπορευμάτων) προς Ζάκυνθο και Κεφαλονιά.

Για την εκδήλωση μίλησε σήμερα στην ΕΡΤ Πύργου ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ, ο οποίος είπε ότι η διαδικασίες για αυτό το έργο άρχισαν πριν από 1,5 χρόνο και αναμένεται το έργο να ολοκληρωθεί έως το Μάρτιο του ’18. Με το έργο αυτό τα καράβια θα παίρνουν κατά τη διάρκεια του ελλιμενισμού τους ρεύμα από το δημοτικό λιμενικό ταμείο και δεν θα αναγκάζονται να καίνε πετρέλαιο. Το ρεύμα θα παράγεται από ηλιακή ενέργεια και εκτός από την προστασία του περιβάλλοντος επιτυγχάνεται και η αύξηση των εσόδων του λιμενικού ταμείου.

Η Δράση elemed (Electrification in the Eastern Mediterranean) προωθεί τη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας ως ναυτιλιακό καύσιμο, αποσκοπώντας να μειώσει σημαντικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ναυτιλίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Το πρόγραμμα το οποίο είναι πιλοτικό , συγχρηματοδοτείται κατευθείαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση(από τα ελάχιστα προγράμματα απευθείας χρηματοδότησης), θα υλοποιήσει μελέτες για την εγκατάσταση υποδομών ηλεκτροδότησης ελλιμενισμένων πλοίων σε τρεις χώρες (Ελλάδα, Κύπρο, Σλοβενία) και σε τέσσερα λιμάνια κατά μήκος του Νοτιοανατολικού θαλάσσιου διαδρόμου (Κόπερ, Κυλλήνη, Πειραιάς, Λεμεσός), περιορίζοντας δραστικά τον θόρυβο και τους αέριους ρύπους, ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές πλησίον των λιμένων και περιορίζει το κόστος των θαλασσίων μεταφορών. Σε μια δεύτερη φάση προβλέπεται να γίνεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης

Προσέλευση στο Πολιτιστικό Κέντρο «Άστρον» στα Λεχαινά 18.30 –19.00

Χαιρετισμοί – Ομιλίες
-Ναμπίλ Ιωσήφ Μοράντ, Δήμαρχος Κυλλήνης-Ανδραβίδας
-Αλέξης Χαρίτσης, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης (έχει προσκληθεί)
-Διονύσης-Χαράλαμπος Καλαματιανός, Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής
-Απόστολος Κατσιφάρας, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας (έχει προσκληθεί)
-Γεώργιος Γεωργιόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας
-Παναγιώτης Μήτρου, Διευθυντής Ναυτιλιακής Τεχνολογίας & Καινοτομίας Νοτίου Ευρώπης, Lloyd’sRegister
-Δημήτρης Λυρίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση