Σέιχ Σου: Επιταχύνεται η υλοτόμηση των κατεστραμμένων δένδρων από το έντομο-φονιά

Σε 20 ημέρες θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες υλοτόμησης, σε ποσοστό άνω του 80%-90% της έκτασης του Σέιχ Σου που έχει προσβληθεί από το επικίνδυνο φλοιοφάγο έντομο, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, Ιωάννης Σάββας.

«Με τις εκτιμήσεις που έχουμε αυτή τη στιγμή και εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν και δεν υπάρχουν άσχημες καιρικές συνθήκες, διότι ο καύσωνας αναγκάζει τους υλοτόμους να σταματούν νωρίς το μεσημέρι, θα έχουμε ολοκληρώσει τις διαδικασίες, τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος της (προσβεβλημένης έκτασης) σε ποσοστό άνω του 80% σε 20 ημέρες» επισήμανε ο κ. Σάββας και διευκρίνισε ότι « δεν φαίνεται να υπάρχει επέκταση αυτή τη στιγμή της προσβολής στα δέντρα, ίσως διότι το έντομο βρίσκεται μέσα στο φλοιό και δεν υπάρχει ταχεία εξάπλωση».

Ανέφερε δε, σχετικά με την εξέλιξη της διαδικασίας αποψίλωσης, πως «τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα γίνει εγκατάσταση των δασικών συνεταιρισμών και στις περιοχές κάτω από την περιφερειακή οδό, από τη Νεάπολη έως και τα Κωνσταντινουπολίτικα, για να ξεκινήσει και εκεί η κοπή των προσβεβλημένων πεύκων» και είπε πως «αυτή τη στιγμή οι συνεταιρισμοί έχουν αναπτυχθεί με μια δύναμη 70 ανθρώπων και 100 μουλαριών, οι οποίοι επιχειρούν μέσα στο περιαστικό δάσος. Τις επόμενες ημέρες (η υλοτόμηση) θα εξελιχθεί και με πιο γοργούς ρυθμούς, διότι ξεκίνησαν οι υλοτομίες στην αρχή στις πιο δύσβατες περιοχές».

Ο Αλέξανδρος Τσουραλάκης, μέλος του δασικού συνεταιρισμού Σταυρού «Ένωση», περιέγραψε στο ΑΜΠΕ τη διαδικασία που ακολουθείται: «Κόβουμε τα δέντρα τα ξερά και αυτά που έχουν προσβληθεί από το επικίνδυνο έντομο. Πρέπει να φύγουν από μέσα για να μπορέσουμε να γλιτώσουμε το υπόλοιπο δάσος. Ευάλωτα είναι τα πεύκα και κυρίως τα γερασμένα δέντρα, αυτά που δεν έχει πειράξει το έντομο είναι τα κυπαρίσσια και τα πλατύφυλλα, ελιές, δρύες και πουρνάρια» και διευκρίνισε πως «αυτό το έντομο υπάρχει στο δάσος εδώ και χρόνια. Αλλά φέτος λόγω κλιματικών αλλαγών έχει προκαλέσει μεγάλες ζημίες όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα».

Ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης σχολίασε επίσης και τις αναφορές για ύπαρξη του φαινομένου από το 2017. «Καμία ειδοποίηση δεν είχε γίνει για προσβολή το 2017. Υλοτομίες από το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης είχαν γίνει την άνοιξη του 2018, συνεπώς εάν κάποια προσβολή είχε εντοπιστεί το 2017, αυτή αντιμετωπίστηκε το 2018. Δυστυχώς όμως, μιλάμε για μια επιδημία, μιλάμε για ένα επιδημικό φαινόμενο».
Συγκεκριμένα υπογράμμισε ότι «έχουμε προσβολές σε δημοτικά δάση του δήμου Πυλαίας Χορτιάτη, της Θέρμης και του Ωραιοκάστρου. Έχουμε έρθει σε επαφή με τους δημάρχους, έχουμε υποδείξει τις περιοχές και περιμένουμε τις αιτήσεις για να βγουν οι αποφάσεις για έκτακτη κάρπωση».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση