του Νίκου Αβουκάτου
Επιδείνωση του φαινομένου της προσβολής των πεύκων του Σέιχ Σου, του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης, από το έντομο-φονιά παρουσιάζεται το τελευταίο καιρό από τον κόμβο Επταπυργίου έως και τον κόμβο της Νεάπολης. Μόνο ένας βαρύς χειμώνας ίσως καταφέρει να περιορίσει δραστικά το φλοιοφάγο έντομο Tomicus piniperda από μεγαλύτερη καταστροφή του φυσικού πνεύμονα της πόλης. Εφόσον δεν μπορεί να τραφεί το έντομο από το ξεραμένο δένδρο, μετακινείται στα υγιή δένδρα.
Εδώ και έναν μήνα έχουν σταματήσει οι υλοτομήσεις των προσβεβλημένων δένδρων. Ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών Σίμος Δανιηλίδης τονίζει χαρακτηριστικά ότι τον τελευταίο καιρό «παρατηρούμε επιδείνωση της κατάστασης». Διερωτάται, δε, πώς και γιατί έχουν σταματήσει οι παρεμβάσεις από τη στιγμή που τον περασμένο μήνα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης ενέκρινε κονδύλι ύψους 500.000 ευρώ για την αντιμετώπιση και την ουσιαστική διαχείριση του μεγάλου προβλήματος στο Σέιχ Σου με το έντομο-φονιά, που κατέστρεψε περισσότερο από το 15% του περιαστικού δάσους.
Από την πλευρά του ο Θεοχάρης Δ. Ζάγκας, Καθηγητής, Πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ επισημαίνει ότι «πρέπει να αλλάξουμε ρυθμούς και να γίνεται συστηματικά η προσπάθεια αντιμετώπισης ώστε να ανακόψουμε το καταστροφικό έργο του εντόμου».
Ακόμη, υπογραμμίζει ότι «από το 2016 μέχρι σήμερα δεν έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες από τους αρμόδιους και δυστυχώς ο χρόνος κυλάει σε βάρος του δάσους διότι το έντομο επεκτείνεται γρήγορα. Το δάσος μάς στέλνει τα μηνύματα του με δραματικό τρόπο».
Οι κάτοικοι της περιοχής που γειτνιάζει με το δάσος είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι με την εξέλιξη του προβλήματος. «Αν δεν σώσουμε του Σέιχ Σου εγκαίρως θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα», λέει μια 40χρονη. «Ένα πνεύμονα έχουμε και θα πρέπει να τον κρατήσουμε», αναφέρει ένας 35χρονος.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Greenagenda.gr, οι δασεργάτες που έκαναν τις υλοτομήσεις βρίσκονται σε επιφυλακή και αναμένουν το πράσινο φως για να αναλάβουν ξανά δράση στο Σέιχ Σου, περιορίζοντας την καταστροφική δράση του εντόμου-φονιά.