«Σέρνεται» το νέο Εξοικονομώ κατ’ Οίκον

Από αναβολή σε αναβολή πάει το Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 το οποίο παρέχει κίνητρα στους πολίτες προκειμένου να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού τους. Πρόσφατα ο πρόεδρος του ΕΤΕΑΝ ανακοίνωσε ότι το Μάιο το εν λόγω πρόγραμμα θα βρεθεί στον «αέρα» και θα είναι ανοιχτό προς κάθε ενδιαφερόμενο ωστόσο η αγορά δείχνει ανήσυχη καθώς ήδη η καθυστέρηση έχει καθηλώσει τον κλάδο της κατασκευής, των τεχνικών επαγγελμάτων και των υπηρεσιών ενέργειας. Την ίδια στιγμή όμως οι συνεχείς αναβολές έχουν δημιουργήσει μεγάλες ανησυχίες σε εταιρείες του κλάδου, οι οποίες ουσιαστικά λαμβάνουν μέσω του προγράμματος τονωτικές ενέσεις ρευστότητας.

Η αγορά είναι έτοιμη… αλλά το υπουργείο καθυστερεί

Τελικές εγκρίσεις καθυστερούν το πρόγραμμα σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Insider.gr και παγώνουν την αγορά. Όπως ανέφερε ο πρώην υπουργός Ενέργειας, κ. Μανιάτης μιλώντας την Πέμπτη σε συνέδριο για την ενέργεια που διοργάνωσε το Energy & Sustainability Club,  το Εξοικονομώ Ι «θωράκισε ενεργειακά 40.000 κατοικίες και δημιούργησε 12.000  θέσεις εργασίας. Η αγορά σε αυτό τον τομέα είναι ανύπαρκτη, επομένως πρέπει να τη δημιουργήσουμε με άλλους τρόπους όπως για παράδειγμα δίνοντας λελογισμένες φοροαπαλλαγές».

Οι εταιρείες ενεργειακών υπηρεσιών είναι έτοιμες να προετοιμάσουν τους φακέλους για τα νοικοκυριά, οι ενεργειακοί επιθεωρητές αναμένουν να αναλάβουν δράση καθώς η πτώση της κατασκευής έχει μειώσει σημαντικά την απασχόληση στον κλάδο και οι εταιρείες δομικών υλικών (μονώσεις κλπ) και τα άμεσα και έμμεσα τεχνικά επαγγέλματα αναμένουν την έναρξη του προγράμματος.

Παράλληλα, σε συνέδριο που πραγματοποίησε πρόσφατα για την ενέργεια το ΙΕΝΕ η αγορά του φυσικού αερίου δήλωσε έτοιμη να υποστηρίξει. Η κα Μαρία Φαντριδάκη, Συντονίστρια Διευθύντρια Οικονομικών Δραστηριοτήτων της ΔΕΠΑ ανέφερε ότι «βρισκόμαστε σε συμμόρφωση με το νέο πλαίσιο» ενώ προς την ίδια κατεύθυνση ο Γενικός Διευθυντής της ΕΔΑ Αττικής, κ. Μπαλάσκας σημείωσε ότι η αγορά του φυσικού αερίου είναι έτοιμη να προσφέρει λύσεις στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση