Σήμα κινδύνου για την καύση μπουκαλιών από φυτοφάρμακα

του Νίκου Αβουκάτου

Η καύση και η ανεξέλεγκτη απόρριψη των φιαλών φυτοπροστατευτικών είναι φαινόμενα που παρατηρούνται σε αρκετές αγροτικές περιοχές της χώρας.

«Το πρόβλημα της ορθής διαχείρισης των κενών πλαστικών φιαλών φυτοπροστατευτικών προϊόντων είναι υπαρκτό και ιδιαίτερα επικίνδυνο», επισημαίνει, μιλώντας στη Greenagenda.gr, η Φραντζέσκα Υδραίου, Γενική Διευθύντρια του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας (ΕΣΥΦ).

Η μέχρι τώρα συμμετοχή των γεωργών στο πιλοτικό πρόγραμμα του ΕΣΥΦ είναι πολύ ενθαρρυντική και κάθε χρόνο αυξάνεται στις περιοχές όπου τρέχει, ωστόσο δεν είναι καθολική. «Ήδη συζητείται με τις αρμόδιες αρχές η καθολική εφαρμογή του προγράμματος. Σίγουρα, όμως, χρειάζεται η περαιτέρω ενθάρρυνση των παραγωγών για τη συμμετοχή τους», υπογραμμίζει η κα. Υδραίου.

Η διαχείριση των κενών πλαστικών φιαλών φυτοπροστατευτικών προϊόντων ξεκινάει από τον γεωργό. Η ετικέτα σε κάθε φιάλη αναγράφει ότι πρέπει να γίνεται τριπλό ξέπλυμα αυτής (μία διαδικασία που πραγματοποιείται όταν ο γεωργός προετοιμάζει το ψεκαστικό υγρό). Με αυτό τον τρόπο και βάσει νομοθεσίας, η φιάλη καθίσταται μη επικίνδυνο απόβλητο, ωστόσο θα πρέπει στη συνέχεια να καταλήξει σε ειδικό ρεύμα διαχείρισης αφού πρώτα ελεγχθεί για την καθαρότητα της.

Το πιλοτικό πρόγραμμα που υλοποιείται καλύπτει όλα τα βήματα ώστε να λαμβάνονται καθαρές φιάλες και να οδηγούνται σε ειδικό ρεύμα διαχείρισης. Σήμερα εφαρμόζεται πιλοτικά στον Δήμο Κιλελέρ και σε όλο τον νομό Λάρισας όπως και σε Δήμους άλλων Νομών (Βέροια, Μέγαρα, Μουζάκι, Παλαμάς) αλλά και σε συνεταιρισμούς όπως ο ΑΣ Ζαγοράς, ο ΑΣ ΘΕΣΤΟ και η ΣΕΚΕ. Ακόμη συμμετέχουν ομάδες παραγωγών όπως η 7Grapes, η ΑγροΑνάπτυξη και ιδιώτες όπως η ΑΒΕΚ Νομικός (Βιομηχανία Παραγωγής Προϊόντων Τομάτας). Για το 2017 έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα και οι Δήμοι Γιαννιτσών, Νάουσας, Βισαλτίας, Φαρκαδόνας, Επιδαύρου, Πρέβεζας, Ιωαννίνων και Ζίτσας ενώ παράλληλα υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και από πολλούς άλλους.

Στους δήμους του πιλοτικού προγράμματος έχει προβλεφθεί η ακόλουθη διαδικασία: Τα καταστήματα γεωργικών εφοδίων του Δήμου εφοδιάζονται με ειδικούς διαφανείς σάκους καθώς και με ενημερωτικό υλικό (φυλλάδια, αφίσες) για να προμηθεύουν τους γεωργούς. Οι γεωργοί θα τοποθετούν τα άδεια μπουκάλια φυτοφαρμάκων, αφού τα ξεπλύνουν τρεις φορές, στους σάκους και τους παραδίδουν, σε σημεία που ανακοινώνει ο Δήμος ή στα καταστήματα γεωργικών εφοδίων που έχουν εγκαταστήσει ειδικούς κάδους (αυτή τη στιγμή, μόνο στο Δήμο Γιαννιτσών). Εκεί γίνεται έλεγχος της καθαρότητας και καταγράφονται τα στοιχεία τους ώστε να λάβουν στο τέλος του έτους βεβαίωση συμμετοχής. Τα υλικά μεταφέρονται σε Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), όπου συμπιέζονται και μεταφέρονται σε ανακυκλωτή. Το τελικό προϊόν της επεξεργασίας τους είναι πλαστικά που δεν έρχονται σε επαφή με τον άνθρωπο (π.χ. αποχετευτικοί αγωγοί).

Μάθετε αναλυτικά για τη διαδικασία εδώ http://esyf.gr/draseis/orthi-diaxeirisi-kenon-fialon/

Ο ΕΣΥΦ πραγματοποιεί εκπαιδεύσεις γεωργών στις ορθές γεωργικές πρακτικές (χρήση Μέσων Ατομικής Προστασίας, τριπλό ξέπλυμα φιαλών και ορθή διαχείρισή τους) και παράλληλα ενημερώνει σε συνέδρια και ημερίδες, ανά την Ελλάδα, εμπλεκόμενους φορείς για τις σχετικές δράσεις.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση