Σήμα κινδύνου για την προστασία της οροσειράς του Πιρίν

Ξεπερνούν τις 38.000 οι υπογραφές που έχουν ήδη μαζευτεί για να σταματήσει η υλοτόμηση σε ένα από τα αρχαιότερα δάση της Ευρώπης όπου ενδημεί ένα από τα παλαιοτέρα πεύκα του κόσμου αλλά και της βαλκανικής χερσονήσου γνωστό ως «έλατο του Μπαικούσεφ», το όνομα του το πήρε από το δασολόγο Κονσταντίν Μπαικούσεφ. Το ύψος του είναι 26 μέτρα και έχει διάμετρο κορμού 2,2 μέτρα.

 

bosnian pine 1

Καλύπτοντας μια περιοχή 40.000 εκταρίων η οροσειρά του Πιρίν είναι ένα από τα τρία εθνικά πάρκα της Βουλγαρίας με οικοσυστήματα που βρίσκονται υπό το καθεστώς υψηλής προστασίας. Σε αυτά περιλαμβάνονται πάνω από 70 παγωμένες λίμνες και μια σειρά από γεωμορφές παγετώνων, με πολλούς καταρράκτες και σπηλιές.

Υπάρχουν 1.315 είδη φυτών που αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο της χλωρίδας της Βουλγαρίας, ανάμεσα τους και 86 ενδημικά της Βαλκανικής. Το Πιρίν είναι το μόνο μέρος όπου φύεται η πανέμορφη κίτρινη παπαρούνα και το φαρμακευτικό θυμάρι. Η μεγάλη ποικιλία της ζωής των φυτών υποστηρίζεται από πλούσια δασικά οικοσυστήματα και πολλά ζώα που απειλούνται με εξαφάνιση όπως η καφέ αρκούδα, ο λύκος, των Βαλκανίων, ο χρυσαετός κ.α. Όλα περιλαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Οδηγία για τους οικοτόπους και της Σύμβασης της Βέρνης για τη διατήρηση της άγριας ζωής.

Το WWF έχει καλέσει τη βουλγαρική κυβέρνηση να μην εγκρίνει τ σχέδιο διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Πιρίν.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση