ΣΒΙΒΕ: Ένταξη των ενεργειακών καλλιεργειών στο νέο πρόγραμμα απονιτροποίησης

Την ένταξη των ενεργειακών καλλιεργειών στο νέο πρόγραμμα απονιτροποίησης, ζητεί ο Σύνδεσμος Βιοκαυσίμων και Βιοντίζελ Ελλάδος (ΣΒΙΒΕ) από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με επιστολή του, διαμαρτυρόμενος για τον διαφαινόμενο αποκλεισμό τους.

Αναλυτικά η επιστολή του Συνδέσμου:

«Από υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠ.Α.Α.Τ. ενημερωθήκαμε ότι στο νέο πρόγραμμα απονιτροποίησης που θα ξεκινήσει τους επόμενους  μήνες δεν εντάσσονται οι ενεργειακές καλλιέργειες. Παρατηρώντας τους χάρτες καλλιέργειας των αγροτικών εκτάσεων που εντάσσονται στο εν λόγω πρόγραμμα διαπιστώσαμε με έκπληξη ότι στις εκτάσεις αυτές τα τελευταία 7 - 8 χρόνια καλλιεργούνται πάνω από 600.000 στρέμματα ηλίανθου και ελαιοκράμβης, καλλιέργειες οι οποίες, τεχνικά  αναλύοντας, είναι ιδανικές για τη μείωση επιπέδων νιτρορύπανσης του εδάφους.

Θέλουμε να τονίσουμε ότι η μη ένταξη των ενεργειακών καλλιεργειών στο πρόγραμμα της απονιτροποίησης θα είναι το δεύτερο και τελειωτικό πλήγμα για τις εταιρείες παραγωγής βιοντίζελ μετά την ένταξη του ηλίανθου και της ελαιοκράμβης στις βιολογικές καλλιέργειες, οι οποίες ως γνωστόν εξαιρούνται  από  τις  συμβάσεις  ενεργειακών  καλλιεργειών. Τώρα ο αποκλεισμός τους από  το πρόγραμμα  απονιτροποίησης  θα σημάνει την οριστικήκαταστροφή για τον κλάδο μας, καθώς  οι αγρότες θα στραφούν σε άλλες, επιδοτούμενες καλλιέργειες απονιτροποίησης (καλαμπόκι, βαμβάκι κλπ) και κανείς δεν θα ασχοληθεί με τις ενεργειακές. Οι ενεργειακές καλλιέργειες είναι αποδοτικές διατηρώντας  την ισορροπία  ανταγωνιστικής γεωργικής παραγωγής καιτου αναγκαίου σεβασμού προς το περιβάλλον.

Αξίζει να σημειωθεί ηώθηση που έφεραν στη φθίνουσα αγροτική οικονομία ενισχύοντας το αγροτικό εισόδημα σε σχέση με τις συμβατικές καλλιέργειες, καλύπτοντας στην Επικράτεια περί  των 900.000 στρεμμάτων γης (μέσω  της  συμβολαιακής  γεωργίας), αποφέροντας ετήσιο εισόδημα 80.000.000 -100.000.000 ευρώ για τον αγροτικό πληθυσμό, καθώς επίσης και στιςεισπράξειςτων κρατικών ταμείων (Φ.Π.Α. κ.τ.λ.).

Ο θάνατος των ενεργειακών καλλιεργειών σημαίνει ο θάνατος ενός κύκλου εργασιών γύρω από αυτές και κατ’ επέκταση απώλειες για την εθνική οικονομία. Πίσω από αυτές κρύβεται η απασχόληση περί των 25.000 αγροτικών  οικογενειών,εργατικού και επιστημονικού δυναμικού δεκάδων εταιριών σπορελαιουργείας, η έμμεση απασχόληση περί των 10.000 ατόμων διαφόρων άλλων ειδικοτήτων (μεταφορείς,  γεωπόνοι, αντιπρόσωποι ελαιούχων σπόρων, παραγωγοί ζωοτροφών, αλωνιστές, αποθηκευτές) και οι εισφορές όλων αυτών στα Ασφαλιστικά Ταμεία της χώρας».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση