ΣΒΠΕ: «Όχι» στην επιλεκτική δαιμονοποίηση της ανακυκλώσιμης πλαστικής σακούλας

Για μονομερή και συχνά ανερμάτιστη παραπληροφόρηση, τις τελευταίες ημέρες, κάνει λόγο ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος σε ανακοίνωσή του σχετικά με την επιβολή περιβαλλοντικού τέλος στις πλαστικές σακούλες.

Ο ΣΒΠΕ σημειώνει χαρακτηριστικά ότι παίρνει θέση και ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό «κατόπιν της καθολικής απαίτησης των 12.000 άμεσα και έμμεσα απασχολουμένων στις 200 μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου, με σκοπό τη πληρέστερη και σφαιρικότερη ενημέρωση αλλά και προς αντιμετώπιση της μονομερούς και συχνά ανερμάτιστης παραπληροφόρησης των τελευταίων ημερών σχετικά με τις πλαστικές σακούλες μεταφοράς».

Συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος ενημερώνει ότι:

«- από 01/01/2018 οι λεπτές πλαστικές σακκούλες μεταφοράς κάτω των 50μ επιβαρύνονται με περιβαλλοντικό τέλος 3 λεπτά + ΦΠΑ σε όλα τα σημεία πώλησης εκτός απο περίπτερα και υπαίθριες αγορές.

- από 01/01/2018 οι επαναχρησιμοποιήσιμες πλαστικές σακκούλες μεταφοράς πάχους 50-70 μικρών δεν επιβαρύνονται με περιβαλλοντικό τέλος, αλλά θα πρέπει να χρεώνονται υποχρεωτικά,

- οι βιοδιασπώμενες πλαστικές σακούλες μεταφοράς από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν επιβαρύνονται με περιβαλλοντικό τέλος.

- οι Ελληνικές βιοτεχνίες πλαστικών σακουλών μεταφοράς είναι ήδη εναρμονισμένες με την νέα νομοθεσία και παράγουν όλα τα είδη των προαναφερθεισών πλαστικών σακουλών από 100% ανακυκλώσιμα υλικά.

- η προστασία του περιβάλλοντος διασφαλίζεται με τη σωστή ενημέρωση και παιδεία για την ορθολογικά ευαισθητοποιημένη μέριμνα διαχείρισης όλων ανεξαιρέτως των υλικών συσκευασίας μετά την χρήση τους και όχι με την στοχευμένη αποκλειστικά επιλεκτική δαιμονοποίηση ενός κατ’ εξοχήν ανακυκλώσιμου υλικού».

Στο παραπάνω πνεύμα, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, εγείρονται κάποια καθόλου ρητορικά αλλά απολύτως εύλογα ερωτήματα.

Όπως αναφέρει, «δεν θα πρέπει για παράδειγμα να γνωρίζει ο ορθώς οικολογικά ευαισθητοποιημένος πλην πλημμελώς ενημερωμένος καταναλωτής ότι:

1. εκείνες οι σακούλες πολλαπλών χρήσεων που κατασκευάζονται απο σύνθετα υλικά ΔΕΝ ανακυκλώνονται;

2. κάθε σακούλα απορριμάτων που αντικαθιστά μια απλη σακούλα Super Market έχει συνήθως τριπλάσιο ή και τετραπλασιο βάρος;

3. οι παραπληροφορήσεις αυτού του είδους ανοίγουν διάπλατα τη κερκόπορτα σε εισαγόμενα κυρίως εκ των εγγύς και άπω Ανατολής προερχόμενα και καθόλου φιλικότερα προς το περιβάλλον προϊόντα;

4. κάποιοι λίγοι από τέτοιου είδους μεθοδεύσεις θα κερδίσουν ενώ κάποιοι άλλοι θα καταστραφούν και πολλοί περισσότεροι (χιλιάδες) θα χάσουν τις δουλειές τους και θα οδηγηθούν στην απόγνωση της ανεργίας;».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση