Σειρά παιδικών βιβλίων και παραμυθιών μαθαίνουν στα παιδιά πώς να φροντίζουν τον πλανήτη και τα ζώα

Ο Μπο και η Άννα είναι δύο φίλοι που νοιάζονται για τον πλανήτη μας και ανησυχούν για την κλιματική αλλαγή. Ο Μίνγκος ο Φλαμίνγκος ξεκίνησε ένα κοπιαστικό ταξίδι γεμάτο κινδύνους από τη μακρινή Αφρική με προορισμό τη Χαλκιδική. Οι ήρωες της νέας σειράς παιδικών βιβλίων των εκδόσεων «Μολύβι» διδάσκουν στα παιδιά να φροντίζουν τον πλανήτη και να σέβονται τα ζώα. Το «Μολύβι» είναι ένας πολυχώρος δημιουργικής έκφρασης και επικοινωνίας που εδρεύει στην Καλαμαριά, στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Δραστηριοποιείται σε μεγάλο εύρος της τέχνης, των γραμμάτων, του πολιτισμού και της επιστήμης, με σύγχρονο τρόπο, με πρωτοτυπία και πρωτοπορία, χωρίς δογματισμούς και προκαταλήψεις.

Η Ανίσα Σκεντέρη, υπεύθυνη Επικοινωνίας των Εκδόσεων «Μολύβι», εξήγησε στη Greenagenda.gr ότι τα παιδιά, μέσα από τα βιβλία, ενθαρρύνονται να ερευνούν πώς και γιατί συμβαίνουν τα πράγματα και να σχηματίζουν τις δικές τους απόψεις ακόμη και για πολύπλοκα ζητήματα.

«Η περιβαλλοντική εκπαίδευση προάγει τις δεξιότητες κριτικής και δημιουργικής σκέψης και εμπνέει τα παιδιά να ασχοληθούν περισσότερο με τις ικανότητές τους. Βοηθά τα παιδιά να κατανοήσουν γιατί το περιβάλλον είναι σημαντικό και τους παρέχει τα στοιχεία που χρειάζονται για να αποκτήσουν καθημερινές συνήθειες φιλικές προς αυτό», τόνισε η κ. Σκεντέρη.

Σύμφωνα με την ίδια, η φύση μπορεί να έχει βαθιά επίδραση στη σωματική και ψυχική υγεία του παιδιού μας. Μόλις λίγες ώρες επαφής με τη φύση την εβδομάδα συνδέονται με καλή υγεία και ευεξία, υψηλότερες ακαδημαϊκές επιδόσεις, μειωμένα επίπεδα άγχους, βελτιωμένες κοινωνικές δεξιότητες.

«Με γνώμονα αυτές τις αξίες δημιουργούμε βιβλία σύγχρονα, περιεκτικά, με θέματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες αλλά και μελλοντικές ανάγκες του κόσμου βοηθώντας μας συνάμα να προσαρμοστούμε στο αυξημένο επίπεδο αντίληψης και νοητικού επιπέδου των παιδιών της εποχής μας. Η ανάγνωση μπορεί να είναι μια "σταθερή πηγή πληροφοριών" σε όλη τη ζωή ενός παιδιού. Αυτή η σταθερότητα τους επιτρέπει να έχουν πρόσβαση στο κείμενο με συνεχή τρόπο και μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική στη σχολική τους περίοδο αλλά και στην ζωή τους μετέπειτα. Διαβάζοντας στα παιδιά τούς παρέχεται μια βαθιά κατανόηση για τον κόσμο τους και γεμίζει το μυαλό τους με βασικές γνώσεις. Στη συνέχεια χρησιμοποιούν αυτές τις γνώσεις που έχουν αποκτήσει για να κατανοήσουν αυτά που βλέπουν, ακούν και διαβάζουν, κάτι που βοηθά τη γνωστική τους ανάπτυξη», επισημαίνει.

Βότανα και αρώματα

Ένα project με θέμα πολύ ευχάριστο, βατό και ταυτόχρονα πολυδιάστατο.

Όπως αναφέρει η κ. Σκεντέρη, «οι πολύτιμες και πολύπλευρες ευκαιρίες μάθησης και δημιουργικής έκφρασης μάς οδήγησαν στην επιλογή αυτού του θέματος. Το βιβλίο το χαρακτηρίζει η πλούσια θεματολογία, το φωτογραφικό υλικό και οι προτάσεις που μπορεί κάποιος να ακολουθήσει κατά κανόνα αλλά και να εμπνευστεί από αυτές». Τα παιδιά μέσα από αυτό το project θα ανακαλύψουν και θα γνωρίσουν την πλούσια χλωρίδα της χώρας μας, καθώς και την ύπαρξη και τη χρήση των αρωματικών φυτών και βοτάνων από την αρχαιότητα ώς το σήμερα.

Πρόκειται για ένα θέμα που βοηθά μέσα από το βιωματικό του κομμάτι την ανάπτυξη της οικολογικής συνείδησης και τη διατροφική συνήθεια και αξία.

Μέσα από αυτό το ταξίδι τους και με τα βιωματικά ερεθίσματα που θα τους δοθούν «θα έχουν τη χαρά να γνωρίσουν παρέα με τους καλύτερους ξεναγούς (εκπαιδευτικούς και οικογένεια) ένα ονειρεμένο ταξίδι», τόνισε.

Σκοπός του προγράμματος είναι η ανακάλυψη της αξίας των βοτάνων και φυτών του τόπου μας, μέσα από το πέρασμα των χρόνων.

Είναι ένα εγχειρίδιο για τον /την δάσκαλο/α, νηπιαγωγό, βρεφονηπιοκόμο αλλά και για τον γονιό που έχει μεράκι να ασχοληθεί με κάτι πολύ δημιουργικό και ταυτόχρονα εποικοδομητικό.

Ο Μπο και η Άννα σε μια νέα περιπέτεια!

Ποιος βρίσκεται πίσω από τις κλοπές του πάγου; Μήπως το κίνητρο του κλέφτη είναι πιο αθώο από όσο νομίζετε; Και πώς θα βοηθήσουν τους φίλους τους;

Σε αυτή τη δροσερή περιπέτεια, ο Μπο και η Άννα θα βοηθήσουν νέους φίλους και θα μας μάθουν τι πραγματικά μπορούμε να κάνουμε για να σώσουμε τον πλανήτη μας από την κλιματική αλλαγή και πώς να προστατεύσουμε το περιβάλλον. «Ας βοηθήσουμε όλοι τους δύο φίλους», είναι η προτροπή.

Τα Δικαιώματα των ζώων

Ένα βιβλίο για την παγκόσμια ημέρα των ζώων, που εορτάζεται στις 4 Οκτωβρίου. Μέσα από τις περιπέτειές τους αποφασίζουν κάποια στιγμή ότι έφτασε η ώρα να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους και να θεσπίσουν νόμους για τις δικές τους ανάγκες.

Μίνγκος ο Φλαμίνγκος

Ο Μίνγκος ο Φλαμίνγκος με τους φίλους του ξεκινά ένα ταξίδι από τη μακρινή Αφρική με προορισμό τη Χαλκιδική. Κατάκοπα τα πουλιά προσγειώνονται στον πλούσιο υγρότοπο του Αγίου Μάμαντος. Μέσα στις καλαμιές και στις αμμοθίνες, δυο κοριτσάκια, της φύσης εξερευνήτριες, κατασκοπεύουν τα φλαμίνγκο. Μια κοιλιά που γουργουρίζει γίνεται η αιτία ώστε πτηνά και άνθρωποι να μπουν σε μια απίστευτη περιπέτεια και να δημιουργήσουν μια φιλία που θα σώσει το οικοσύστημα και θα αλλάξει τον Πλανήτη Γη.

Το θαύμα των σκύλων

Η τρυφερή ιστορία ενός ξεχωριστού παιδιού, του Γιωργάκη, το μεγαλύτερο όνειρο του οποίου έγινε πραγματικότητα με τη βοήθεια δύο σκύλων, του Ροξ και του Φοξ. Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, θέλοντας να δώσει μηνύματα. «Τα άτομα με αναπηρία οφείλουμε να παλεύουμε για να μπορέσουμε να κατακτήσουμε τα όνειρά μας. Με αυτόν τον τρόπο, εγώ επιθυμώ να δώσω σε όλα τα μικρά παιδιά που αντιμετωπίζουν κάποια δυσκολία, κίνητρο και δύναμη για να προχωρήσουν στη ζωή τους και να είναι ευτυχισμένα», αναφέρεται.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση