Σε έξαρση τα περιστατικά κακοποίησης ζώων - Τα στοιχεία της ΕΛΑΣ

Σοκάρουν διαχρονικά τα περιστατικά κακοποιήσεων ζώων στη χώρα μας, με τα πρόσφατα ντροπιαστικά για την παιδεία και τον πολιτισμό μας κρούσματα να έχουν ευαισθητοποιήσει ευτυχώς περισσότερο τόσο την κοινή γνώμη, όσο και τις Αρχές, οι οποίες πλέον αναλαμβάνουν με σοβαρότητα τη διαλεύκανση τέτοιων περιστατικών, αλλά και καταδίκης των δραστών.

Όπως καταδεικνύεται από στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, τα οποία φέρνει στο φως της δημοσιότητας το «Εθνος της Κυριακής», οι περιπτώσεις κακοποίησης ζώων στη χώρα μας δεν είναι μόνο μερικές δεκάδες που γίνονται γνωστές, αλλά χιλιάδες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα τα περιστατικά όπου κάποιο ζώο συντροφιάς έχει υποστεί βασανισμό παρουσιάζουν αύξηση πάνω από 34,6% σε σχέση με το 2016. Ειδικότερα 70 περιπτώσεις που χειρίστηκαν πέρυσι οι αστυνομικές υπηρεσίες σχετίζονταν με θανάτωση, κακοποίηση, βασανισμό και οποιαδήποτε άλλη πράξη βίας κατά ζώου συντροφιάς. Το 2016 ήταν 52.

Βάσει νόμου για κάθε ζώο και για κάθε περιστατικό κακοποίησης το πρόστιμο που καλείται να καταβάλει ο δράστης είναι 30.000 ευρώ. Με βάση τα ίδια στοιχεία αύξηση κατά 40% σημειώθηκε στα διοικητικά πρόστιμα που επιβλήθηκαν το 2017, με το συνολικό ποσό των προστίμων να ανέρχεται στα 2.671.900 ευρώ έναντι 1.970.000 ευρώ που ήταν το 2016.

Συμφωνα με αρμόδιες πηγές ενώ στο παρελθόν πολλοί πολίτες δεν προχωρούσαν σε καταγγελία, τώρα αρκετοί απευθύνονται στις Αρχές για οτιδήποτε “ύποπτο” πέσει στην αντίληψή τους. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. το 2017 έγιναν 2.973 καταγγελίες και για τις 1.531 από αυτές σχηματίστηκε δικογραφία.

Το 2017 έγιναν 2.973 καταγγελίες και για τις 1.531 από αυτές σχηματίστηκε δικογραφία. ​
Η αύξηση στις συλλήψεις μάλιστα αγγίζει σχεδόν το 92%. Συγκεκριμένα το 2017 έγιναν 378 συλλήψεις, όταν το 2016 είχαν συλληφθεί συνολικά 192 άτομα. Κατά το προηγούμενο έτος η Αστυνομία χειρίστηκε εννέα υποθέσεις που σχετίζονταν με τραυματισμό ζώου και 14 με εγκατάλειψη ή αποφυγή στείρωσης. Βάσει των δεδομένων, τα περισσότερα πρόστιμα που επιβλήθηκαν το 2017 σχετίζονται με ιδιοκτήτες που αμελούσαν να προβούν στις απαραίτητες κατά τον νόμο ενέργειες για την ορθή διαβίωση και δήλωση του ζώου συντροφιάς που έχουν στην ιδιοκτησία τους.

Ενδεικτικό αυτού είναι ότι σε 350 περιστατικά βρέθηκε ότι οι ιδιοκτήτες δεν τηρούσαν τους κανόνες ευζωίας ή δεν είχαν προχωρήσει στις απαραίτητες κτηνιατρικές εξετάσεις των ζώων τους. Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις η χρηματική ποινή είναι 300 ευρώ ανά περιστατικό. Το ίδιο ισχύει και για την παράλειψη εμπρόθεσμης σήμανσης ή δήλωσης απώλειας του ζώου συντροφιάς και την μη τήρηση κανόνων για ασφαλή περίπατο ή πρόκληση ζημιάς από σκύλο. Στην πρώτη περίπτωση το 2017 βεβαιώθηκαν 610 πρόστιμα και στη δεύτερη 189. Το ποσό των 300 ευρώ ανά ζώο κλήθηκαν να πληρώσουν, επίσης, 200 ιδιοκτήτες που βρέθηκε ότι δεν τηρούσαν τις διατάξεις περί κοινής ησυχίας και άλλοι 88 οι οποίοι είχαν τα ζώα τους σε κοινόχρηστο χώρο ή κήπο πολυκατοικίας.

ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΒΑΣΕΙ ΝΟΜΟΥ 4039/2012, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 46 του ν. 4235/2014

300 ευρώ

Παράλειψη προσκόμισης στον οικείο Δήμο του αντιγράφου του Πιστοποιητικού ηλεκτρονικής ταυτοποίησης, Παράλειψη εμπρόθεσμης σήμανσης και καταγραφής ή δήλωσης της απώλειας του ζώου συντροφιάς, Παράλειψη τήρησης των κανόνων ευζωίας ή κτηνιατρικής εξέτασης, Μη κατοχή διαβατηρίου/βιβλιαρίου υγείας, Εγκατάλειψη και αποφυγή στείρωσης, Παράλειψη τήρησης των κανόνων για τον ασφαλή περίπατο του σκύλου, ή πρόκληση ζημιάς από σκύλο, Εγκατάλειψη τραυματισμένου ζώου από τροχαίο ατύχημα.

100 ευρώ

Μη τοποθέτηση της μεταλλικής κονκάρδας ή παράλειψη άμεσου καθαρισμού του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου.

1.000 ευρώ

Πώληση ζώου συντροφιάς με ηλικία μικρότερη των 8 εβδομάδων

5.000 ευρώ

Διοργάνωση έκθεσης με ζώα συντροφιάς χωρίς άδεια. (5.000 Ευρώ ανά ημέρα εκδήλωσης)

30.000 ευρώ

Κακοποίηση, βασανισμός, πώληση, εμπορία και παρουσίαση-διακίνηση μέσω Διαδικτύου οποιουδήποτε οπτικοακουστικού υλικού όπως βίντεο ή άλλου είδους κινηματογραφικού ή φωτογραφικού υλικού, στα οποία απεικονίζεται οποιαδήποτε πράξη βίας εναντίον ζώου, καθώς και σεξουαλική συνεύρεση μεταξύ ζώων ή μεταξύ ζώου και ανθρώπου με σκοπό το κέρδος ή την σεξουαλική ικανοποίηση ατόμων που παρακολουθούν ή συμμετέχουν σε αυτά. (30.000 Ευρώ για κάθε ζώο και για κάθε περιστατικό).

Πηγή: Έθνος της Κυριακής

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση