Σε ακτή της Θεσσαλονίκης βρήκαν κουτάκι αναψυκτικού από τους Ολυμπιακούς της Αθήνας (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Είκοσι πέντε εθελοντές «σκούπισαν» χθες το παράκτιο τμήμα του Καλοχωρίου, νότια της προστατευόμενης λιμνοθάλασσας της Θεσσαλονίκης, και κατάφεραν να γεμίσουν 63 σακούλες γίγας με κάθε λογής απορρίμματα, πλαστικές συσκευασίες, αλουμινίου, δολώματα, λάστιχα κ.ά. Ο απολογισμός της δράσης ήταν απορρίμματα συνολικού όγκου 6.500 λίτρων, εκ των οποίων τα 2.000 λίτρα ήταν για την ανακύκλωση πλαστικών. Χορηγός επικοινωνίας της δράσης καθαρισμού ήταν η Greenagenda.gr.

Μάλιστα, μια εθελόντρια «ψάρεψε» από τη θάλασσα ένα κουτάκι αλουμινίου των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας που διεξήχθησαν το 2004, δηλαδή παραπάνω από 17 χρόνια πριν.

Κατά τη διάρκεια της δράσης ένα μεγάλο σμήνος με εντυπωσιακά φοινικόπτερα, τα γνωστά φλαμίνγκο, έφτασε στην περιοχή κάνοντας αισθητή την παρουσία τους σε μικρούς και μεγάλους που θαύμασαν τις πτήσεις τους!

Tην επετειακή υπερ-δράση καθαρισμού «1 χρόνος Save your hood» συνδιοργάνωσαν το κίνημα Save Your Hood Thessaloniki και η εθελοντική ομάδα «Εχεδώρου Φύσις» σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Θερμαϊκού Κόλπου, τη Δράση για την Άγρια Ζωή και το κέντρο τεκμηρίωσης «Αντιγόνη».

«Η περιοχή που επιλέχθηκε να γίνει αυτός ο mega-καθαρισμός είναι ένας τόσο όμορφος αλλά και τόσο αδικημένος από τον άνθρωπο τόπος, μιας και επί χρόνια αποτελεί σημείο απόρριψης κάθε είδους σκουπιδιών και μπάζων», είπε στη Greenagenda.gr ο Ηρακλής Γεωργαλάς, συντονιστής της «Save Your Hood» Thessaloniki.

Τα τελευταία χρόνια οι εθελοντικές ομάδες συμμετέχουν στις προσπάθειες για τον καθαρισμό του δυτικού θαλάσσιου μετώπου και η περιοχή σταδιακά μετατρέπεται σε χώρο επαφής του ανθρώπου με τη φύση.

Η περιοχή πριν από χρόνια φιλοξενούσε δύο χωματερές και σήμερα αποτελεί έναν υγρότοπο σπουδαία σημασίας. Δυστυχώς μέχρι σήμερα ασυνείδητοι συνεχίζουν να πετούν ανεξέλεγκτα στο σημείο από σκουπίδια μέχρι μπάζα από ανακαινίσεις του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

«Η σημερινή δράση μας ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική καθώς απομακρύνθηκαν μεγάλες ποσότητες σκουπιδιών, χιλιάδες πλαστικά κυριολεκτικά πάνω στο κύμα, γλυτώνοντας τη θάλασσα από αυτά. Παρατηρήσαμε πολλά πλαστικά να βρίσκονται στο στάδιο του πολυμερισμού τους, κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό καθώς ξέρουμε πλέον πως μέσω της θάλασσας εισχωρούν και στην τροφική αλυσίδα με αποτέλεσμα πέρα του αισθητικού προβλήματος να δημιουργούνται και σοβαρά θέματα υγείας. Η ομάδα Εχεδώρου Φύσις θα συνεχίσει να δρα δυναμικά, ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση στην περιοχή. Ευχαριστούμε όλες και όλους που συμμετείχαν στη σημερινή δράση. Μια δράση που ξεπέρασε τις προσδοκίες μας», τόνισε στη Greenagenda.gr ο Γιάννης Καρακούσης, μέλος της Περιβαλλοντικής Ομάδας «Εχεδώρου Φύσις».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Θερμαϊκού Κόλπου, Αθηνά Παναγιώτου, σημείωσε στη Greenagenda.gr ότι «ο καθαρισμός, η φύλαξη και η ανάδειξη των προστατευόμενων περιοχών πρέπει να είναι καθαρά υπόθεση της Πολιτείας. Θα έπρεπε να είναι αρμοδιότητα που θα ασκείται από τους ΦΔΠΠ σε συνέργεια με τη Τοπική Αυτοδιοίκηση με μόνιμο μηχανισμό και χρηματοδότηση. Αντ' αυτού η κυβέρνηση καταργεί τους Φορείς και αφήνει μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων ευάλωτες τις περιοχές Natura. Ευτυχώς που οι τοπικές κοινωνίες αναγνωρίζοντας την αξία τους παλεύουν να τις διαφυλάξουν και διοργανώνουν δράσεις σαν τον σημερινό καθαρισμό».

Σύμφωνα με τον συντονιστή του κινήματος «Save Your Hood» με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το ξεκίνημα του μεγάλου κινήματος Save Your Hood - Greece (Ελλάδα), η ομάδα πλέον έχει κάνει 189 δράσεις και έχει συλλέξει 707.000 λίτρα σκουπίδια.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση