Σε ανοδική πορεία η καλλιέργεια των ελληνικών super fruits

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Τι είναι τα «λειτουργικά φρούτα» που καλλιεργούνται στο πλαίσιο ολοκληρωμένων και βιολογικών διαχειρίσεων;

Τα «λειτουργικά φρούτα», που ως όρος μπορεί να φαντάζει ασυνήθιστος και άγνωστος στους περισσότερους, είναι επί της ουσίας φρούτα όπως το ρόδι, η αρώνια, το μύρτιλο, το ιπποφαές, το goji berry, το raspberry, το blackberry, το φραγκοστάφυλο, το golden berry, το pepino κτλ..

Όπως υπογράμμισε κατά τη διάρκεια του πρόσφατου 6ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Agrotica ο Δρ. Γεωπόνος, Γεώργιος Μπάρδας, Πρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας PlantDirect (που δραστηριοποιείται στην παροχή καινοτόμων υπηρεσιών γεωργικής υποστήριξης), τα «λειτουργικά φρούτα» ή super fruits έχουν εξαιρετικά ευεργετικές ιδιότητες για την ανθρώπινη υγεία.

«Δεν είναι εύκολο να παραβλέψεις ότι 100 ml ημερησίως μπορούν να σε βοηθήσουν να βελτιώσεις τον αιματοκρίτη σου, ούτε μπορείς να αγνοήσεις το γεγονός ότι η ίδια ποσότητα περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, στοιχεία σημαντικά για την άμυνα του οργανισμού απέναντι σε ασθένειες» είπε ο κ. Μπάρδας και πρόσθεσε πως η PlantDirect «από το 2010 έως τις αρχές τις τρέχουσας καλλιεργητικής περιόδου έχει την ευθύνη της τεχνικής υποστήριξης σε περισσότερες από 400 εκμεταλλεύσεις λειτουργικών φρούτων σε όλη τη χώρα. Το συνολικό μέγεθος της καλλιεργούμενης έκτασης ξεπερνά τα 5.500 στρέμματα (ποσοστό μεγαλύτερο του 85% της σχετικής συνολικής καλλιεργούμενης έκτασης στην Ελλάδα), ενώ το σύνολο των καλλιεργούμενων εκτάσεων είναι πιστοποιημένο στα πλαίσια προσαρμοσμένων συστημάτων βιολογικής και ολοκληρωμένης διαχείρισης».

«Οι τάσεις φανερώνουν προοπτική δυναμικής πορείας των λειτουργικών φρούτων», υπογράμμισε ο ίδιος και συνέχισε λέγοντας πως «ήδη το καταναλωτικό κοινό ξεκίνησε να δοκιμάζει τα εν λόγω προϊόντα. Αυτή η πρώτη γνωριμία θα κρίνει και την εξέλιξη των λειτουργικών φρούτων στην χώρα μας».

Ωστόσο, για να ακολουθηθεί η αντίστοιχη πορεία με τις ανεπτυγμένες αγορές, πρέπει η παρουσίαση των προϊόντων αυτών στο καταναλωτικό κοινό να γίνει οργανωμένα διαφορετικά το μέλλον τους ειδικά για την ελληνική αγορά θα είναι δυσοίωνο.

super

Παράλληλα, για την ευημερία του πρωτογενούς τομέα απαραίτητο είναι να είναι εξίσου επιτυχημένος και ο δευτερογενής, αυτός της μεταποίησης. Στην μεταποίηση εντοπίζονται τα εξής προβλήματα: α) χαμηλής ποιότητας – εισαγόμενες πρώτες ύλες, β) μεταποιητικές προσπάθειες χωρίς τη συμβολή της επιστήμης και κατά συνέπεια γ) παραγωγή τελικών προϊόντων μη αντιπροσωπευτικών της αξίας των φρούτων.

«Σε κανέναν δεν αρέσει ένας παραβρασμένος χυμός ρόδι, η υπερβολική ξινή γεύση του ιπποφαούς ή η οσμή του ψαριού η οποία οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα σε Ω-3 λιπαρά οξέα, η στυφή γεύση της αρώνιας και του ροδιού και περισσότερο, σε κανέναν δεν αρέσει αν αγοράζει χυμό «λειτουργικού φρούτου» ο οποίος όμως να είναι χυμός σταφύλι ή χυμός βύσσινο επειδή τα 2 αυτά είναι φθηνές πρώτες ύλες» επισήμανε ακόμη ο κ. Μπάρδας.

ippo

Στο πεδίο της εμπορικής προώθησης των «λειτουργικών φρούτων» από τις εκτάσεις, τις οποίες υποστηρίζει η εταιρεία, ξεχωρίζει η συνεργασία με την γαλακτοβιομηχανία Όλυμπος για την παραγωγή 100% φυσικού χυμού από την τελευταία (από μήλο, αρώνια, σταφύλι και ρόδι).

Ακόμη, υλοποιείται συνεργασία με την αλυσίδα καφετεριών Mikel, που αφορά στην προμήθεια φρούτων (αρώνια, ρόδι, goji berry, ιπποφαές, μύρτιλο, golden berry, κ.α.) και μεταποιημένων προϊόντων από επιλεγμένες γεωργικές εκμεταλλεύσεις, οι οποίες παράγουν τηρώντας αυστηρά τα εξειδικευμένα καλλιεργητικά πρωτόκολλα της PlantDirect.

Τέλος, πέρσι οι συνεργαζόμενοι με την PlantDirect παραγωγοί ροδιού εξήγαγαν πάνω από 700 τόνους προϊόντος με τιμή παραγωγού 0.60 ευρώ ανά κιλό.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση