ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΒΟΥΒΑΛΟΤΡΟΦΟΙ ΚΑΙ ΕΚΤΡΟΦΕΙΣ ΑΛΟΓΩΝ

Του Γιώργου Δαμιανίδη

 

Έχουν να πάρουν επιδότηση από το 2012!

Με την… πλάτη στον τοίχο είναι τόσο οι βουβαλοτρόφοι, όσο και οι εκτροφείς ζώων αυτόχθονων φυλών, όπως τα άλογα της Πίνδου. Τη στιγμή που η ελληνική κτηνοτροφία «πνέει τα λοίσθια», η διαμορφωμένη κατάσταση και οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν και εξακολουθούν να ακολουθούνται, έχουν «συμπαρασύρει»  και την εκτροφή βουβαλιών, αλόγων και γαϊδουριών .

Η βουβαλοτροφία αποτελεί εδώ και χρόνια μια σταθερή «δυναμική» επαγγελματική δραστηριότητα για την ευρύτερη περιοχή της Κερκίνης, του νομού Σερρών. Οι Σερραίοι βουβαλοτρόφοι, όμως, τα τελευταία χρόνια βρίσκονται μπροστά σε ένα μεγάλο αδιέξοδο. Δεν είναι μόνο οι πολιτικές που δεν στηρίζουν τη βουβαλοτροφία. Ο  Χρήστος Ανδρεάδης, βουβαλοτρόφος της περιοχής, εξομολογείται στο greenagenda.gr, πως τα προβλήματα των τελευταίων ετών, άρχισαν να «σφίγγουν σαν θηλιά» γύρω από το λαιμό τους.

Από το 2012 είναι απλήρωτες οι επιδοτήσεις τους, ενώ εξισωτική έχουν να λαμβάνουν από το 2013! Ταυτόχρονα, υπάρχει μείζον ζήτημα και με κτηνοτρόφους, που φέρνουν ζώα για εκτροφή είτε από τη Βουλγαρία, είτε από τη Ρουμανία και τα «βαφτίζουν» Ελληνικά και ειδικότερα, φέρουν τη σφραγίδα της Κερκίνης.

Το θέμα των βοσκοτόπων, έχει προβληματίσει, όμως, και τον κλάδο των βουβαλοτρόφων. Όπως επισημαίνουν  το πρόβλημα μπορεί κάλλιστα να λυθεί και να καλυφθεί με τα βοσκοτόπια που βρίσκονται περιμετρικά της λίμνης Κερκίνης. Σύμφωνα, όμως, με πληροφορίες, οι εκτάσεις αυτές δίνονται σε ακτήμονες, παρά το γεγονός ότι είναι χέρσες και δεν μπορούν να καλλιεργηθούν.«Προφανώς γίνεται για ψηφοθηρικούς λόγους. Οι ακτήμονες είναι περισσότεροι σε σχέση με τους βουβαλοτρόφους, άρα περισσότερες είναι και οι ψήφοι», εξομολογείται Σερραίος βουβαλοτρόφος.

Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζει και ο αγρότης από τη Νιγρίτα Σερρών Διογένης Παπλιάκας, ο οποίος διατηρεί φάρμα με γαϊδουράκια και άλογα.«Η κατάσταση είναι απελπιστική. Ειλικρινά, δεν ξέρουμε αν θα μπορέσουμε να βγάλουμε το χειμώνα. Υποτίθεται ότι εδώ και τρία χρόνια θα παίρναμε επιδότηση, αλλά το πρόγραμμα έμεινε μόνο στα χαρτιά,» δήλωσε ο Διογένης Παπλιάκας.

Παραγωγοί και εκτροφείς ζώων όπως  λένε δεν μπορούν να  αντέξουν οικονομικά.  Αποφάσισαν  να ξεκινήσουν  μια νέα επαγγελματική δραστηριότητα  λόγω  της κρίσης και βρίσκονται  σήμερα αντιμέτωποι με  προβλήματα πέρα από την επιδότηση και με γραφειοκρατικά κωλύματα.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση