Σε απόγνωση οι μελισσοκόμοι, οι βροχές «ξέπλυναν» την ανθοφορία (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Σε απόγνωση βρίσκονται οι μελισσοκόμοι της χώρας λόγω της έντονης αστάθειας του καιρού από τα τέλη του Μάη μέχρι και σήμερα. Τα μελίσσια αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω της έλλειψης νέκταρ και γύρης που ξεπλένονται από τις βροχοπτώσεις.

«Αυτήν τη στιγμή τα μελίσσια βρίσκονται έναν με ενάμιση μήνα πίσω χρονικά στην ανάπτυξή τους. Συγκεκριμένα έχουν χαθεί οι ανθοφορίες του παλιουριού, του ανοιξιάτικου πεύκου και της ερείκης, ενώ κινδυνεύει να χαθεί η ανθοφορία της καστανιάς. Πρόκειται για ανθοφορίες ανάπτυξης του μελισσοκομείου» τόνισε ο μελισσοκόμος Παναγιώτης Αχτσής.

Η άνοιξη φέτος θύμιζε περισσότερο φθινόπωρο λόγω των συχνών βροχοπτώσεων και των χαμηλών θερμοκρασιών, αυτές οι καιρικές συνθήκες δυστυχώς επηρεάζουν αρνητικά την παραγωγή μελιού στην Κεντρική Μακεδονία. Οι βροχές ξεπλένουν συνεχώς το λιγοστό νέκταρ που παρήγαγαν τα φυτά και έχουμε χαμηλή νεκταροέκκριση.

Όπως εξηγεί στη Greenagenda.gr ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου του νομού Θεσσαλονίκης Γιώργος Χίτογλου,«αναγκαζόμαστε να ταΐσουμε τα μελίσσια. Χάσαμε την άνοιξη και δυστυχώς δεν αναπτύσσεται όπως πρέπει το μελίσσι, αφού δεν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις ανθοφορίες. Εάν δεν έχουν να φάνε οι μέλισσες τότε θα λιμοκτονήσουν ή θα κανιβαλίσουν για να σώσουν το μελίσσι τους», υπογραμμίζει ο κ. Χίτογλου.

Για να αποφύγουν ο μελισσοκόμοι την κατάρρευση των μελισσών τους αναγκάζονται τους τελευταίους μήνες να μεταφέρουν τα μελίσσια σε περιοχές που οι θερμοκρασίες είναι ιδανικές για την παραγωγή του μελιού. Οι κακές καιρικές συνθήκες δεν τους ευνοούν και αναγκάζονται να μεταφέρουν σε άλλες περιοχές τα μελίσσια τους με αποτέλεσμα να κάνουν έξοδα μετακίνησης.

«Το μελίσσι καταλαβαίνει ότι η φωτοπερίοδός του είναι για άνοιξη αλλά αυτό δεν συνέβη το προηγούμενο διάστημα, καθώς έξω έβρεχε και οι διαδικασίες των μελισσών πήγαν πίσω. Κανονικά έπρεπε να έχουμε διώροφα μελίσσια και για να επιτευχθεί η ανάπτυξή τους έπρεπε να έχουν τροφή. Η μειωμένη παράγωγη μας είναι πλέον εμφανής και το μέγεθος της ζημιάς θα φανεί το φθινόπωρο», αναφέρει ο κ.Χίτογλου.

Τίθεται σοβαρό θέμα επιβίωσης του μελισσοκόμου, ενώ τα κόστη παραγωγής είναι μεγάλα και πιθανόν να αυξηθεί η τιμή πώλησης του μελιού.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση