Σε γεωπόνους και φυτώρια τα προϊόντα της BioSolids (φωτο+vid)

του Νίκου Αβουκάτου

Στη λιανική αγορά εισέρχεται η εταιρεία παραγωγής εδαφοβελτιωτικών BioSolids, καθώς εδώ και λίγες ημέρες έχει τεθεί σε λειτουργία η νέα γραμμή συσκευασίας σε σακιά 12, 20 και 50 λίτρων. Οι νέες συσκευασίες απευθύνονται σε φυτώρια, θερμοκήπια, κήπους, ενώ είναι κατάλληλες για οικιακή χρήση. Μέχρι τώρα η BioSolids διέθετε τα προϊόντα της είτε σε μεγασάκους είτε χύμα, σε ποσότητες άνω του ενός κυβικού μέτρου, στοχεύοντας στην εξυπηρέτηση και ανάπλαση μεγάλων επιφανειών. Η ζήτηση όμως για μικρότερες δόσεις οδήγησε την εταιρεία να προχωρήσει στην εξυπηρέτηση της λιανικής, κάνοντας ένα ακόμη βήμα στην εμπορική διάθεση των προϊόντων της, που αναμένεται να ενισχύσει τις πωλήσεις της.

Η BioSolids ΑΕ έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη, αλλά οι παραγωγικές της εγκαταστάσεις βρίσκονται στην περιοχή της Σκύδρας, στον νομό Πέλλας. Η εταιρεία παράγει εδαφοβελτιωτικό με την επεξεργασία οργανικών αποβλήτων (υπολείμματα τροφίμων, κλαδεμένα κλαδιά δέντρων, ληγμένα τρόφιμα, χαλασμένα φρούτα και λαχανικά, υπολείμματα καλλιεργειών κ.λπ.). Η επέκταση στη λιανική αγορά έγινε δυνατή με την ολοκλήρωση επενδυτικού πλάνου 1,3 εκατ. ευρώ την τελευταία τετραετία, ενώ ο προγραμματισμός προβλέπει νέες επενδύσεις 1,8 εκατ. ευρώ τα προσεχή τρία χρόνια.  

biosolids2

Με τον τρόπο αυτό η BioSolids δίνει διέξοδο σε ένα χρόνιο πρόβλημα για τις βιομηχανίες, τους δήμους και τους αγρότες της Β. Ελλάδος, οι οποίοι υποχρεούνται, πλέον, να διαθέτουν τα οργανικά τους απόβλητα προς επεξεργασία σε πιστοποιημένους φορείς. Ταυτόχρονα συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος, αφού τα συγκεκριμένα απόβλητα μέχρι τώρα αποθέτονταν ανεξέλεγκτα σε μη οργανωμένους χώρους (ρέματα, παράνομες χωματερές κ.λπ.) επιβαρύνοντας το περιβάλλον και συγχρόνως αυξάνοντας το κόστος της λειτουργίας τόσο των επιχειρήσεων, όσο και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κυκλική οικονομία

Πέρα απ’ όλα αυτά η BioSolids δίνει μια αξιόπιστη λύση στη διαχείριση αποβλήτων με βάση τις σχετικές ευρωπαϊκές διατάξεις. Με αυτό τον τρόπο οι συνεργάτες της βελτιώνουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, συνθήκη απαραίτητη σε πολλές εκφάνσεις της δραστηριότητας τους, όπως οι εξαγωγές και η ένταξη σε κοινοτικά προγράμματα. Σύμφωνα με τη διοίκηση της BioSolids οι αρχές που διέπουν τη λειτουργία τη εταιρείας έχουν ως βάση την «κυκλική οικονομία». Αυτό σημαίνει ότι παραλαμβάνει και διαχειρίζεται οργανικά απόβλητα, τα οποία επιστρέφει στον πρωτογενή τομέα ως εδαφοβελτιωτικό που χρησιμοποιείται εν πολλοίς για την παραγωγή φρούτων και λαχανικών, τα οποία κατευθύνονται στη βιομηχανία και τα υπολείμματα της επεξεργασίας τους επιστρέφουν στη BioSolids προς διαχείριση.

Από το ράφι στη… γλάστρα

Στο επόμενο στάδιο η BioSolids θα παρουσιάσει στην αγορά ένα καθαρά βιολογικό προϊόν, που θα προέρχεται σε ποσοστό 100% από την επεξεργασία φυτικών αποβλήτων (φρούτα, λαχανικά, τρόφιμα, κλαδέματα, άχυρο, πριονίδι). Όπως σημειώνει η υπεύθυνη παραγωγής της εταιρείας, η χημικός Δέσποινα Κόιου, η υποδομή στο εργοστάσιο είναι έτοιμη και το μόνο που απομένει είναι η έγκριση από τον Οργανισμό Ελέγχου & Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία. Η ίδια υπογραμμίζει ότι η παρουσία του εδαφοβελτιωτικού της BioSolids στη λιανική (γεωπόνοι, φυτώρια κ.λπ.) οφείλεται στη ζήτηση από την πλευρά των πελατών και προαναγγέλλει την παρουσία των προϊόντων υο επόμενο διάστημα στα σούπερ μάρκετ «ώστε η νοικοκυρά να το χρησιμοποιεί στις γλάστρες του σπιτιού της».

Η υπεύθυνη παραγωγής της εταιρείας, Δέσποινα Κόιου

Η υπεύθυνη παραγωγής της εταιρείας, Δέσποινα Κόιου

Τρόποι δράσης

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο δράσης του εδαφοβελτιωτικού της BioSolids στις καλλιέργειες, η κα. Κόιου ότι ως προς τις φυσικές ιδιότητες του εδάφους βελτιώνει τη δομή, μειώνει την πυκνότητα, καταπολεμά τη διάβρωση και αυξάνει την ικανότητα κατακράτησης νερού. Ως προς τις χημικές ιδιότητες του εδάφους, το εδαφοβελτιωτικό σταθεροποιεί το Ph και βελτιώνει την κατακράτηση θρεπτικών στοιχείων μέσω της αύξησης της ικανότητας ανταλλαγής κατιόντων, ενώ ως προς τις βιολογικές ιδιότητες του εδάφους παρέχει θρεπτικό οργανικό υλικό και καταπολεμά τις αρρώστιες των φυτών.    

biosolids3

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση