Σε δημόσια διαβούλευση η διαχείριση της Κωπαΐδας

diavoulefsi kopaidaΤο θέμα της διαχείρισης της Κωπαΐδας, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με τον Περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη να «στρέφει τα βέλη» του αρχικά προς το κράτος, υπογραμμίζοντας πως «φόρτωσε» την Περιφέρεια με τα χρέη, ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι υπηρεσίες της Βοιωτίας εκδήλωσαν σοβαρές επιφυλάξεις για τη δυνατότητα της Περιφέρειας να διαχειριστεί το τεράστιο αυτό θέμα από το μηδέν, καθώς το αντικείμενο το χειριζόταν ο καταργημένος Οργανισμός.«Ένοιωσα να μπαίνω σε επικίνδυνο βάλτο, µε κίνδυνο να βουλιάξει κάθε προσπάθεια,» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κ. Μπακογιάννης.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, αναφέρθηκε και στα όσα επιτεύχθηκαν, κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου διαχείρισης της Κωπαΐδας:

1.Τροποποίηση του νόμου για τη διαγραφή- ρύθμιση των παλαιών οφειλών του Οργανισμού Κωπαΐδας.

2.Ρύθμιση των σχέσεων µε τη ∆ΕΗ και την ΕΥ∆ΑΠ, προκειμένου να υπάρχουν ρεύμα και νερό, µε καλύτερους όρους.

3. Διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου διαχείρισης της άρδευσης και Κανονισμού άρδευσης που ψηφίστηκαν σχεδόν ομόφωνα από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

4.Εγγραφή στον προϋπολογισμό και διάθεση για την Κωπαΐδα του τεράστιου, για τις οικονομικές δυνατότητες της Περιφέρειας, ποσό του 1.250.000 ευρώ περίπου για δαπάνες και έργα.

5.Άµεσες επεμβάσεις, για τη βελτίωση των κατεστραμμένων υποδομών και ειδικά για την αντιπλημμυρική προστασία και περιορίσθηκαν σημαντικά τα αποτελέσματα της πρωτοφανούς βροχόπτωσης του χειμώνα που πέρασε.

6.Μηχανοργάνωση της Κωπαΐδας, εξασφαλίζοντας από τον ΟΠΕΚΕΠΕ τα στοιχεία του ΟΣ∆Ε, που επέτρεψαν να υπολογισθούν τα τέλη άρδευσης.

Στο σημείο αυτό ο Κ. Μπακογιάννης ζήτησε από τους πολίτες να εξοφλήσουν έγκαιρα τα τέλη άρδευσης, γιατί διαφορετικά δεν θα υπάρχουν χρήματα για να συνεχισθεί η προσπάθεια την επόμενη χρονιά.

Στόχος για το έτος 2016 είναι να συνεχισθούν οι επεμβάσεις στις υποδομές, αποβλέποντας στη βελτίωση της άρδευσης και την περαιτέρω αντιπλημμυρική προστασία των χωραφιών, αλλά και να οργανωθεί έγκαιρα και πιο αποτελεσματικά η διαχείριση της άρδευσης µε στόχο την πλήρη, αναλογική και δίκαιη κάλυψη όλων των καλλιεργειών.

Παράλληλα θα εκπονηθεί το λεγόμενο Master Plan της Κωπαΐδας, ο ολοκληρωµένος δηλαδή σχεδιασµός εκσυγχρονισµού και ανάπτυξης της άρδευσης και της εκµετάλλευσης του Κωπαϊδικού Πεδίου.

«Έχω βάλει την Κωπαΐδα, µαζί µε τον Ασωπό, στις µεγάλες προτεραιότητες και τα στοιχήµατα της θητείας µας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Αν και ορεινός, µονοπωλεί τα µεγάλα ενδιαφέροντά µου ο κάµπος. Είµαι πεπεισµένος πως αξίζει τον κόπο. Έχω αρχίσει κι εγώ, παρασυρµένος από τους Βοιωτούς συνεργάτες µου, να ονειρεύοµαι την Κωπαΐδα του µέλλοντος,» τόνισε με έμφαση ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση