Σε διαβούλευση η ΣΜΠΕ του the Mall Athens

του Θοδωρή Καραουλάνη

Αποτελεί για χιλιάδες Αθηναίους – και ιδίως για τις νεαρότερες ηλικίες – σημείο αναφοράς στην πόλη και συχνό προορισμό, για διασκέδαση και… ψώνια. Αποτελεί όμως και… «το μεγαλύτερο αυθαίρετο της Ευρώπης» κατά τους πολέμιους και επικριτές του!

Προκειμένου αυτά τα δύο να ισορροπήσουν του Υπουργείο Περιβάλλοντος ζητά τη γνώμη σου για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Από χθες 29 Αυγούστου κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να ενημερωθεί για το φάκελο της επένδυσης και να στείλει στο Υπουργείο της απόψεις του.

Φυσικά, όπως συνηθίζει το τελευταίο διάστημα το ΥΠΕΝ, η δημόσια διαβούλευση γίνεται και πάλι σχεδόν «εν κρυπτώ». Δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση, τα κείμενα είναι «χαμένα» στις εσωτερικές σελίδες της ιστοσελίδας του Υπουργείου και δεν υπάρχει καν φόρμα επικοινωνίας ή διεύθυνση για την αποστολή των σχολίων στη συγκεκριμένη διαβούλευση – άρα όσοι ενδιαφέρονται πρέπει να επικοινωνήσουν με τους «κλασικούς» τρόπους… Το ότι έχουν «χυθεί» τόνοι μελάνης τα τελευταία 15 χρόνια για το θέμα προφανώς δεν απασχολεί κάποιον στον Υπουργείο…

Για όσους ενδιαφέρονται, η ιστοσελίδα που μπορούν να βρουν τις δημόσιες διαβούλευσεις του ΥΠΕΝ – και τη συγκεκριμένη για το Mall – είναι η εξής:
http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=232&language=el-GR
Εκεί μπορείτε να δείτε το σύνολο της Μελέτης με τα παραρτήματα και τους χάρτες που την αφορούν.

Μετά από περιπέτειες ετών, σχεδόν δώδεκα χρόνια μετά την οικοδόμησή του το The Mall Athens, το γειτονικό Ολυμπιακό χωριό (που έχει γίνει ήδη συγκρότημα κατοικιών) και η ευρύτερη περιοχή θα αποκτήσουν Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Έχει μεσολαβήσει φυσικά η γνωστή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο για τα ολυμπιακά έργα που επέτρεψε την οικοδόμηση του συγκεκριμένου κτιρίου χωρίς ΣΜΠΕ. Όμως οι εγκαταστάσεις είχαν φτιαχτεί και λειτουργούσαν. Μετά από συζητήσεις ετών, ως βέλτιστη λύση προκρίθηκε η ένταξη του έργου στις Στρατηγικές Επενδύσεις της χώρας και η διαδικασία έγκρισης Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για την περιοχή.

Τα Ειδικά Χωρικά Σχέδια είναι ένας νέος τρόπος χωροταξικής και πολεοδομικής οργάνωσης του χώρου που αφοιρά συνήθως μεγάλες επενδύσεις. Βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο χωροταξικού σχεδιασμού με τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια (τα ΓΠΣ, Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια κάθε πόλης), αλλά αφορούν ειδικές εγκαταστάσεις και πολεοδομήσεις περιοχών για ειδικούς λόγους. Αυτό ακριβώς το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για την περιοχή πέριξ του Ολυμπιακού Σταδίου Αθηνών τίθεται σε διαβούλευση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Όπως αναφέρει η ΣΜΠΕ, η άμεση περιοχή μελέτης του Σχεδίου περιλαμβάνει τις Πολεοδομικές Ενότητες 6 και 17 του ισχύοντος ΓΠΣ Αμαρουσίου, καθώς και τον υπερτοπικό αθλητικό ολυμπιακό πόλο του ΟΑΚΑ. ενώ την ευρύτερη περιοχή μελέτης συνιστά το σύνολο του Δήμου Αμαρουσίου. Η περιοχή μελέτης του ΕΧΣ περιλαμβάνει την περιοχή του πρώην Ολυμπιακού Χωριού Τύπου. Το Ολυμπιακό Χωριό Τύπου οργανώθηκε χωροταξικά και πολεοδομικά και θεσμοθετήθηκε με το Ν. 3207/2003. Ουσιαστικά πρόκειται για μια συνεχή ζώνη άμεσα γειτνιάζουσα και συλλειτουργούσα με το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (ΟΑΚΑ) στη βόρεια και βορειανατολική του περίμετρο. Αφορά στη σύνθεση τριών ξεχωριστών τμημάτων εκτάσεων, σε σχέση με τη ρυμοτομική υπόσταση της πόλης. Τα τρία αυτά τμήματα του ενιαίου συνόλου, διαχωρίζονται μεταξύ τους από την υφιστάμενη σιδηροδρομική οδό του ΗΣΑΠ (γραμμή Πειραιάς – Αθήνα – Κηφισιά) και την παράλληλη διερχόμενη οδό Νερατζιωτίσσης. Σήμερα, σε επίπεδο πολεοδομικής οργάνωσης και λειτουργικών χαρακτηριστικών η ανάπτυξη της περιοχής μελέτης επιμερίζεται σε τέσσερις βασικές ενότητες με λειτουργίες Εμπορικού Κέντρου, Κατοικίας, Γραφείων και Πρασίνου. Μεταξύ των δύο κύριων ενοτήτων κατοικίας μεσολαβούν σημαντικές εκτάσεις κοινόχρηστων χώρων. Πιο αναλυτικά, η πρώτη ενότητα αφορά στη λειτουργία του «The Mall Athens» που αναπτύσσεται βόρεια της περιοχής στις εκτάσεις του πρώην ΟΕΚ (μεταξύ των γραμμών του ΗΣΑΠ, των ιδιοκτησιών της πρώην ΣΕΛΕΤΕ και της Αττικής Οδού). Η δεύτερη ενότητα αφορά στην περιοχή βόρεια της οδού Αρτέμιδος μέχρι τη συμβολή της με την οδό Πιτταρά με χρήση κατοικία (οικιστικό συγκρότημα της «ΗΛΙΔΑΣ»). Η τρίτη ενότητα αφορά στους κοινόχρηστους – ελεύθερους χώρους εκατέρωθεν του ρέματος Αγ. Θωμά. Η τέταρτη ενότητα αφορά στην περιοχή βόρεια της οδού Αγησιλάου και νότια του ρέματος Αγ. Θωμά, όπου βρίσκονται 2 κτίρια κατοικιών και ένα κτίριο γραφείων.

Όπως αναφέρεται από τους ίδιους τους μελετητές και τον φορέα της επένδυσης, την εταιρεία LAMDA OLYMPIA VILLAGE A.E, τη συγκεκριμένη επιλογή αξιοποίησης του νέου πολεοδομικού εργαλείου των Ε.Χ.Σ. «επιτάσσει», μεταξύ άλλων, η υπ’ αριθμό 376/2014 Απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία καλείται ο φορέας της ανάπτυξης να τεκμηριώσει το Συντελεστή Δόμησης που χρησιμοποιήθηκε σε τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού για την δημιουργία του Εμπορικού και Ψυχαγωγικού κέντρου «The Mall Athens».

Επιπλέον, σύμφωνα με το προτεινόμενο ΕΧΣ εξετάζεται και ο μητροπολιτικός ρόλος και χαρακτήρας του Δήμου Αμαρουσίου, όπως προσδιορίστηκε τόσο από τον ρυθμιστικό σχεδιασμό του πρόσφατα εγκεκριμένου Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας - Αττικής όσο και από τις υλοποιημένες πρακτικές εξέλιξης της πόλης μέχρι σήμερα, καθώς και του υπερτοπικού πόλου του ΟΑΚΑ, αναπόσπαστο τμήμα του οποίου είναι το Ολυμπιακό Χωριό Τύπου.

Παράλληλα, μέσα από την ανάλυση γεωγραφικών, πολεοδομικών και ευρύτερα χωρικών δεδομένων, τεκμηριώνεται η επιλογή χωροθέτησης του Εμπορικού και Ψυχαγωγικού κέντρου «The Mall Athens» στη συγκεκριμένη θέση της πόλης του Αμαρουσίου ως η καταλληλότερη να υποδεχτεί μια τέτοια χρήση. Το γεγονός αυτό αιτιολογείται αν ληφθούν υπόψη τα γενικότερα χωρικά και λειτουργικά στοιχεία της και συγκεκριμένα:
- ο ήδη υπερτοπικός ρόλος της συγκεκριμένης ενότητας της πόλης λόγω της ύπαρξης του Ολυμπιακού πόλου του Ο.Α.Κ.Α.,
- η γειτνίαση με το κεντρικότερο σύστημα κυκλοφοριακών αξόνων του βορειοανατολικού λεκανοπεδίου της Αττικής με αιχμή την Λεωφόρο Κηφισίας,
- η γειτνίαση με χρήσεις γης και κεντρικές λειτουργίες επιτελικού χαρακτήρα που αποδίδουν στην περιοχή χαρακτηριστικά μητροπολιτικού προαστίου.

Τέλος στη μελέτη τεκμηριώνεται ως πολεοδομικά συμβατή, η επιλογή υλοποίησης για τη συγκεκριμένη χρήση της συνεκτικής δόμησης μέσω της εφαρμογής ενός σχετικά υψηλού Σ.Δ. με στόχο, όμως, ένα οικιστικό περιβάλλον πολεοδομικά και περιβαλλοντικά αναβαθμισμένο, το οποίο συνιστά μια οργανωμένη πολεοδομική δομή σε σχέση με τις γύρω λειτουργίες (Ο.Α.Κ.Α., σιδηρόδρομος, ΑΣΠΑΙΤΕ, Υπουργείο Παιδείας). Όπως αναφέρουν οι μελετητές, «η προτεινόμενη ανάπτυξη αξιοποιεί τις θετικές συνέργειες του υπερτοπικού πόλου του Ο.Α.Κ.Α., δεν οχλεί τις περιοχές κατοικίας, εντάσσεται σε ένα ευρύ δίκτυο κοινωφελών, κοινόχρηστων και ελεύθερων χώρων πρασίνου δημιουργώντας μια ισορροπημένη σχέση μεταξύ κάλυψης, δόμησης, ύψους και απόδοσης ελεύθερων χώρων, για την άμεση και ευρύτερη περιοχή της».

Αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη συμμετοχή φορέων και συλλογικοτήτων στη δημόσια διαβούλευση του ΥΠΕΝ, καθώς το θέμα είχε ξεσηκώσει για χρόνια θύελλα διαμαρτυριών. Και ιδιαίτερα αναμένουμε τον τρόπο που θα προχωρήσει το ζήτημα καθώς τόσο οι πολιτικές της Αριστεράς και της Οικολογίας είχαν αντιταχθεί σθεναρά στην επένδυση αυτή – και στον τρόπο υλοποίησης – όσο και γιατί τα συγκεκριμένα πρόσωπα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου είχαν τοποθετηθεί συγκεκριμένα επί του θέματος…

ΥΓ: δεν ξεχνούμε ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση και οι Υπουργοί του ΥΠΕΝ έχουν ταχθεί κατά του εργαλείου των Ειδικών Χωρικών Σχεδίων. Είχαν μάλιστα τονίσει πολλάκις ότι θα τα καταργήσουν. Μέχρι στιγμής, κάτι τέτοιο δεν έγινε (υπό την πίεση των θεσμών, σύμφωνα με τις δικές μας πληροφορίες). Δεν ξεχνάμε επίσης ότι είναι το πρώτο Ειδικό Χωρικό Σχέδιο που βλέπουμε σε δημόσια διαβούλευση στη σχετική ιστοσελίδα του Υπουργείου. Η σύμπτωση βγάζει μάτι - αλλά από την άλλη οι νομικές υπηρεσίες της ενδιαφερόμενης εταιρείας δεν παίζουν… Θα έχει πολύ ενδιαφέρον η εξέλιξη της υπόθεσης (The Mall Athens) αλλά και του θέματος (ΕΣΧ – επίπεδα χωροταξικού σχεδιασμού της χώρας), καθώς επηρεάζουν δεκάδες επενδύσεις…

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση