Παίρνει μπρος η Μονάδα Αποβλήτων στη ΒΙΠΕ Σίνδου (φωτο+vid)

του Νίκου Αβουκάτου

Σημαντική πρόοδο στην εκτέλεση εργασιών στη Μονάδα Κατεργασίας Αποβλήτων (ΜΚΑ) της Βιομηχανικής Περιοχής Θεσσαλονίκης (ΒΙΠΕΘ) στη Σίνδο, διαπίστωσε κατά τη σημερινή αυτοψία του ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας, συνοδευόμενος από υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το γεγονός αυτό θα οδηγήσει σε πλήρη λειτουργία τη Μονάδα, μετά το Πάσχα.

Εν όψει της λήξης, στις 17 Απριλίου, της εξάμηνης αναστολής στην παύση λειτουργίας της Μονάδας, που έδωσε  η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Γιουτίκας ενημερώθηκε για την πορεία κατασκευής των υπολειπόμενων έργων (νέων δεξαμενών, μονάδας χλωρίωσης) για την ολοκληρωμένη -βάσει των επιστημονικά αποδεκτών στάνταρντς- επεξεργασία των αποβλήτων που διοχετεύονται στο Θερμαϊκό Κόλπο.

giout2 (840 x 473)

«Είμαστε ικανοποιημένοι για την πορεία των εργασιών, όμως  θα είμαστε ευχαριστημένοι όταν θα διαπιστώσουμε ότι τα τελικά δείγματα των υγρών αποβλήτων που καταλήγουν στον Θερμαϊκό Κόλπο είναι σωστά. Τις επόμενες ημέρες, εντός της Μεγάλης  Εβδομάδας, θα ξεκινήσει η πλήρωση των νέων δεξαμενών και θα τεθεί σε διαδικασία λειτουργίας. Κατόπιν θα πάρουμε τα απαραίτητα δείγματα από τον τελικό αποδέκτη», είπε ο κ. Γιουτίκας.

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, η ΕΥΑΘ και η ΕΤΒΑ θα καταθέσουν τον κατάλληλο φάκελο για την αδειοδότηση της Μονάδας.

giout3 (840 x 473)

Έχουν προηγηθεί και άλλες επισκέψεις το προηγούμενο διάστημα του κ. Γιουτίκα στον χώρο που λειτουργεί η Μονάδα Κατεργασίας Αποβλήτων, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι οι εκτελούμενες εργασίες εξελίσσονταν ομαλά και ότι θα ολοκληρωθούν εντός του χρονικού πλαισίου της εφάπαξ εξάμηνης αναστολής. Εφόσον δεν υπάρξει καθυστέρηση στην κατασκευή των απαιτούμενων έργων, το επόμενο διάστημα θα κινηθούν, για πρώτη φορά από τη λειτουργία της Μονάδας Κατεργασίας Αποβλήτων το 2004, οι διαδικασίες για την έκδοση της άδειας λειτουργίας της. «Αν οι μετρήσεις είναι ορθές θα δώσουμε την άδεια λειτουργίας της νέας μονάδας», διευκρίνισε ο κ. Γιουτίκας.

Μετά την αυτοψία, ο αντιπεριφερειάρχης συζήτησε με στελέχη της ΕΥΑΘ και της ΕΤΒΑ για τα τεχνικά ζητήματα  αλλά και τη διαδικασία έκδοσης άδειας λειτουργίας του συγκεκριμένου έργου.

Ο κ. Γιουτίκας τόνισε ότι «θέτουμε συγκεκριμένα και αυστηρά ζητήματα για να δοθεί η οριστική άδεια αυτής της μονάδας, για αυτό θα πρέπει να τηρούνται οι όροι της κείμενης νομοθεσίας».

Λόγω της επιβαρυμένης περιβαλλοντικής κατάστασης στον Θερμαϊκό Κόλπο, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είχε προχωρήσει στην εξάμηνη αναστολή αυτής της παύσης, ώστε να ολοκληρωθούν τα έργα. «Επειδή πειστήκαμε ότι υπάρχει διάθεση, η βούληση και τα χρήματα, για να ολοκληρωθούν τα έργα, δώσαμε αυτήν την εξάμηνη παράταση», εξήγησε ο ίδιος.

Ο υπεύθυνος της αναδόχου κατασκευάστριας εταιρείας για την εκτέλεση των εργασιών της ανασυγκρότησης της μονάδας ανέφερε ότι «οι εργασίες του έργου έχουν προχωρήσει με επιτάχυνση του χρόνου κατασκευής κατά τέσσερις μήνες. Μετά το Πάσχα, η Μονάδα θα τεθεί σε διαδικασία πλήρους λειτουργίας».

giout (840 x 473)

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση