Σε δύο Φορείς Διαχείρισης Natura «επιμερίζεται» το Παγγαίο Όρος

Στον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Ροδόπης (ΕΠΟΡ) εντάχθηκε το 61% του όρους Παγγαίου του τμήματος που διοικητικά ανήκει στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, ενώ το υπόλοιπο 39% εντάχθηκε στον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θεόδωρος Μαρκόπουλος σημείωσε ότι θα ήταν καλύτερο το Όρος Παγγαίο να ήταν ενταγμένο σε έναν Φορέα Διαχείρισης καθώς έτσι υπάρχει διάσπαση και θα πρέπει οι δύο φορείς να συμφωνούν σε οτιδήποτε αφορά το Παγγαίο σχετικά με έργα και χρηματοδότηση.

Διευκρινίσεις Μαρκόπουλου

Το πόσο αποδοτική θα καταστεί αυτή η εξέλιξη για την περιοχή θα εξαρτηθεί από τη συνεννόηση που θα υπάρξει μεταξύ των δύο προαναφερόμενων Φορέων, καθώς το Παγγαίο όρος ανήκει γεωγραφικά και εκ των πραγμάτων –τουλάχιστον το 30%– στον Φορέα Διαχείρισης της Κερκίνης και το 70% περνάει, πλέον, στον αντίστοιχο Φορέα της Ροδόπης.

Σαφώς και η εν λόγω εξέλιξη είναι καλύτερη από το να περνούσε το Παγγαίο εξ’ ολοκλήρου στον Φορέα της Κερκίνης, σχολίασε ο αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος, σύμφωνα με το kavalapost.gr, ο οποίος ανακίνησε το θέμα το 2015, όμως θα πρέπει, πλέον, να υπάρχει ορθή συνεργασία μεταξύ των δύο Φορέων για την αξιοποίηση της περιοχής και κυρίως για την άντληση των χρηματοδοτικών εργαλείων τα οποία θα οδηγήσουν σ’ αυτήν.

Όσον αφορά το ιδανικό, σύμφωνα με τον κ. Μαρκόπουλο σενάριο, το οποίο αρμόζει και στην ιδιαίτερη και μοναδική βιοποικιλότητα του Παγγαίου, αυτό θα ήταν η δημιουργία ενός άλλου Φορέα Διαχείρισης στον οποίο θα ήταν ενταγμένο τόσο το Παγγαίο όρος όσο και άλλα «μνημεία» της Φύσης της περιοχής, όμως αυτό -τουλάχιστον προς το παρόν- δεν είναι δυνατόν και συνεπώς οι αρμόδιοι θα πρέπει να εξοικειωθούν με τη λιγότερο «επώδυνη» λύση.

Φωτογραφία:  Αβραάμ Αποστολακάκης

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση