Σε «θανατική καταδίκη» οι πάγοι της Γροιλανδίας;

Το φύλλο πάγου της Γροιλανδίας είναι επτά φορές μεγαλύτερο από την έκταση του Ηνωμένου Βασιλείου και σε κάποια σημεία του έχει πάχος 2- 3 χιλιομέτρων. Εάν έλιωνε θα μπορούσε να αυξήσει τα επίπεδα των υδάτων παγκοσμίως έως και 7 μέτρα.

Το να χαθεί πλήρως βεβαίως είναι προς το παρόν ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Κανείς δεν περιμένει να συμβεί. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ανησυχεί εντόνως ο ρυθμός που παρουσιάζει το λιώσιμο των πάγων στην περιοχή, που πρόσφατα τράβηξε την προσοχή του Ντόναλντ Τραμπ και πυροδότησε διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Δανία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος βεβαίως δεν πρότεινε να την αγοράσει από ενδιαφέρον για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τη σπουδαιότητά τους για ολόκληρο τον πλανήτη, αλλά βλέποντας τους λιωμένους πάγους ως ευκαιρία διάνοιξης νέων θαλάσσιων οδών.

Η Γροιλανδία μόνο φέτος έχασε αρκετό πάγο, ώστε να αυξηθεί η μέση παγκόσμια στάθμη της θάλασσας κατά περισσότερο από ένα χιλιοστό. Οι ερευνητές δηλώνουν έκπληκτοι από την επιτάχυνση της τήξης και ανησυχούν για το μέλλον των παράκτιων πόλεων ανά τον κόσμο.

Σύμφωνα με το Naftemporiki.gr, ένας παγετώνας στη νότια Γροιλανδία έχει αραιωθεί έως και 100 μέτρα από το 2004. Ακόμη και μια μικρή αύξηση του ποσοστού τήξης τις ερχόμενες δεκαετίες θα μπορούσε να απειλήσει εκατομμύρια ανθρώπων που ζουν σε περιοχές χαμηλού υψόμετρου. Το Μπαγκλαντές, η Φλώριδα και η ανατολική Αγγλία είναι μεταξύ των πλέον ευάλωτων στις αυξήσεις της στάθμης της θάλασσας κατά τη διάρκεια του αιώνα.

Ένας από τους επιστήμονες μελετούν το φύλλο πάγου, ο Δρ. Jason Box του Γεωλογικού Ινστιτούτου της Δανίας και της Γροιλανδίας (GEUS), δηλώνει πραγματικά ανήσυχος. «Τώρα που αρχίζω να καταλαβαίνω περισσότερο τις συνέπειες, πραγματικά μένω άγρυπνος το βράδυ επειδή αντιλαμβάνομαι τη σημασία αυτού του τόπου για ολόκληρη την ανθρωπότητα» λέει στο BBC.

Οι πάγοι λιώνουν και δημιουργούνται ξανά. Αν και πέρυσι η διαφορά ήταν θετική (είχαμε αύξηση του πάγου), αυτό δεν ήταν παρά μία εξαίρεση. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών η ποσότητα του πάγου μειώνεται.

Το 2012 η απώλεια ανήλθε σε περίπου 450 δισεκατομμύρια τόνους και φέτος πιθανότατα θα έχουμε επανάληψη ή και κατάρριψη του αρνητικού αυτού ρεκόρ, με ορισμένους ερευνητές να προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να αυξήσει τα επίπεδα της θάλασσας έως και 2mm. Η κατάσταση αυτή κάνει το συνήθως ψύχραιμο BBC να μιλήσει για «θανατική καταδίκη» του πάγου της Γροιλανδίας. Αν μη τι άλλο συνιστά ένα ηχηρό μήνυμα αφύπνισης.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση