Σε ισχύ από σήμερα η Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή

Σε ισχύ τέθηκε επίσημα σήμερα η παγκόσμια συμφωνία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής που υπογράφηκε στο Παρίσι πέρυσι (COP21), ασκώντας πίεση σε περίπου 200 χώρες να αρχίσουν να εφαρμόζουν σχέδια για τη μείωση των εκπομπών των αερίων θερμοκηπίου.

Η Συμφωνία του Παρισιού στοχεύει στην απεξάρτηση της παγκόσμιας οικονομίας από τα ορυκτά καύσιμα, περιορίζοντας την αύξηση των μέσων παγκόσμιων θερμοκρασιών σε λιγότερο από 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από το επίπεδο που είχαν πριν τη βιομηχανοποίηση.

Τη Συμφωνία έχουν ήδη επικυρώσει 73 κράτη και η Ευρωπαϊκή Ένωση που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από 55% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (Green House Gases–GHG), συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και Κίνα που είναι οι πρώτες δύο χώρες σε εκπομπές GHG. «Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή» δήλωσε ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν, προσθέτοντας ότι «αυτό που κάποτε φαινόταν ακατόρθωτο, τώρα δεν είχε σταματημό. Η ισχυρή παγκόσμια υποστήριξη της Συμφωνίας του Παρισιού που τίθεται σε ισχύ αποτελεί απόδειξη της επείγουσας ανάγκης για δράση και αντικατοπτρίζει τη δέσμευση των κυβερνήσεων για ουσιαστική διεθνή συνεργασία και δράσεις σε εθνικό επίπεδο ώστε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή».

Secretary-General Ban Ki-moon opens the High-level Event on the Entry into Force of the Paris Agreement

Secretary-General Ban Ki-moon opens the High-level Event on the Entry into Force of the Paris Agreement

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο που αφορά την «Κύρωση της Συμφωνίας των Παρισίων στη Σύμβαση - Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή» υπερψηφίστηκε στην ελληνική Βουλή από τη συντριπτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία, στις αρχές του προηγούμενου μήνα.

Οι χώρες καλούνται να επιταχύνουν και εντατικοποιήσουν τις απαιτούμενες ενέργειες και επενδύσεις για ένα αειφόρο μέλλον με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα. Μεταξύ άλλων, η Συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία ενός νέου τεχνολογικού πλαισίου, ενός ενισχυμένου συστήματος υποστήριξης αναπτυσσόμενων καθώς και ευπαθών κρατών που πλήττονται από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και όλα αυτά σε πλαίσιο διαφάνειας δράσεων.

Η θετική αυτή εξέλιξη έρχεται εν μέσω ιδιαίτερα ανησυχητικών στοιχείων από πρόσφατες έρευνες σχετικά με το λιώσιμο των πάγων στον Αρκτικό Κύκλο. Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που περιλαμβάνει για πρώτη φορά ιστορικά στοιχεία 125 ετών από παρατηρήσεις πλοίων και αεροπλάνων, αρχειακές δημοσιεύσεις εφημερίδων και ημερολόγια ερευνητών σχετικά με την κάλυψη των πάγων στην Αρκτική Θάλασσα, τα 36 τελευταία χρόνια το στρώμα πάγου τους καλοκαιρινούς μήνες έχει μειωθεί κατά τα 2/3 λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Τον έντονο ρυθμό μείωσης των πάγων στον Αρκτικό Κύκλο επιβεβαιώνει και μελέτη διεθνούς επιστημονικής ομάδας, σύμφωνα με την οποία το στρώμα πάγου στη Γροιλανδία χάνει κάθε χρόνο όγκο νερού ίσο με την ποσότητα που αναλογεί σε 110 εκατομμύρια γεμάτες πισίνες Ολυμπιακών διαστάσεων! Τη μείωση του πάγου στην Αρκτική απεικονίζει animation video της NASA.

Σε ανακοίνωσή της για τη μέρα - ορόσημο κατά της κλιματικής αλλαγής, η HELMEPA εύχεται «σύντομα και οι υπόλοιπες από τις 191 χώρες, που υπέγραψαν πέρυσι τη Συμφωνία, να την επικυρώσουν γιατί μόνον η κοινή δέσμευση μπορεί να φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα».

«Η ευθύνη όμως να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη ανήκει σε όλους μας. Αλλάζοντας καθημερινές μας συνήθειες, όπως η άσκοπη χρήση του αυτοκινήτου για μικρές αποστάσεις, η υπερβολική χρήση του κλιματιστικού και γενικά η σπατάλη ενέργειας, μπορούμε όλοι να μειώσουμε τις εκπομπές βλαβερών αερίων και να συνδράμουμε την παγκόσμια αυτή προσπάθεια», καταλήγει.

«Πράσινη» η Βουλή

Εν τω μεταξύ, το ελληνικό Κοινοβούλιο «πρασινίζει» απόψε και αύριο βράδυ, με στόχο να σηματοδοτήσει την έναρξη ισχύος της διεθνούς Συμφωνίας.

Το κοινοβούλιο θα φωταγωγηθεί με πράσινο χρώμα και θα ανταποκριθεί έτσι σε πρόταση της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση