Σε καραντίνα η Κεντρική Μακεδονία για την οζώδη δερματίτιδα στα βοοειδή

Βιολογικός φραγμός με υποχρεωτικό εμβολιασμό των βοοειδών έχει δημιουργηθεί όχι μόνο στις πληγείσες Περιφερειακές Ενότητες της ΠΚΜ, αλλά και στις όμορες Περιφέρειες Κιλκίς και Σερρών, με στόχο την πρόληψη της μετάδοσης της νόσου σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Από το Τμήμα Υγείας Ζώων της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση σχετικά με τη νόσο της Οζώδους Δερματίτιδας των Βοοειδών:

«Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, από τις 13.10.2015, ημερομηνία κατά την οποία εντοπίστηκε η πρώτη εστία της Οζώδους Δερματίτιδας των Βοοειδών (Ο.Δ.Β.) στο Δ.Δ. Ιερισσού της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) Χαλκιδικής, μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί 21 εστίες (26 κωδικοί εκμεταλλεύσεων) στην Π.Ε. Χαλκιδικής, με το τελευταίο κρούσμα να έχει επισημανθεί στις 15.12.2015, ενώ, αντίστοιχα, στην Μ.Ε. Θεσσαλονίκης 3 εστίες (4 κωδικοί εκμεταλλεύσεων) με το τελευταίο κρούσμα να έχει επισημανθεί στις 10.12.2015. Συνολικά, στις 24 εστίες της νόσου, θανατώθηκαν 1.304 βοοειδή (1.063 στην Π.Ε. Χαλκιδικής και 241 στην Μ.Ε. Θεσσαλονίκης).

Για την αντιμετώπιση της νόσου, οι αρμόδιες υπηρεσίες εφαρμόζουν το έκτακτο σχέδιο ανάγκης σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Με στόχο την πρόληψη της μετάδοσης της νόσου σε άλλες περιοχές της Ελλάδας αλλά και σε άλλες χώρες δημιουργήθηκε βιολογικός φραγμός με υποχρεωτικό εμβολιασμό των βοοειδών όχι μόνον στις πληγείσες Π.Ε. της Π.Κ.Μ. αλλά και στις όμορες Π.Ε. Κιλκίς και Σερρών. Για τους εμβολιασμούς χρησιμοποιείται το πιο αποτελεσματικό κατά την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) εμβόλιο καταπολέμησης της νόσου (ομόλογο στέλεχος του ιού–Neetling). Μέχρι σήμερα ολοκληρώθηκαν οι εμβολιασμοί των βοοειδών στην Μ.Ε. Θεσσαλονίκης και την Π.Ε. Χαλκιδικής που είχαν και τα θετικά κρούσματα.

Οι τέσσερις προαναφερόμενες Π.Ε. της Π.Κ.Μ. αποτελούν Ζώνες Επιβολής Περιορισμών για τη νόσο (υπ’ αριθ. 2015/2311 Εκτελεστική Απόφαση της Ε.Ε.). Επιτρέπεται η μετακίνηση μόνο για άμεση σφαγή (από την εκμετάλλευση απευθείας στο σφαγείο), χωρίς ενδιάμεση στάση ή εκφόρτωση και επαναφόρτωση κατά τη διάρκεια της διαδρομής, με τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στις σχετικές Εκτελεστικές Αποφάσεις της Ε.Ε. και εγκυκλίους της Διεύθυνσης Υγείας Ζώων της Γενικής Διεύθυνσης Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής του ΥΠ.Α.Α.Τ., μεταξύ των οποίων είναι η απολύμανση και χρήση εντομοκτόνων στα οχήματα μεταφοράς ζώντων ζώων πριν και μετά τη μεταφορά, η εφαρμογή εντομοαπωθητικών και εξωπαρασιτοκτόνων στα ζώα που πρόκειται να μετακινηθούν, τηρώντας τους χρόνους αναμονής σύμφωνα με τις οδηγίες των σκευασμάτων, η χωριστή φύλαξη των ζώων αυτών από τα άλλα στο σφαγείο και η σφαγή τους εντός διαστήματος μικρότερο των 36 ωρών.
Τα Τοπικά Κέντρα Ελέγχου της νόσου λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξή της και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής τους μπορούν να επεκτείνουν τα περιοριστικά μέτρα.

Υπενθυμίζεται ότι, για την αποτροπή της περαιτέρω εξάπλωσης της νόσου επιβάλλεται η άμεση ενημέρωση των αρμόδιων κτηνιατρικών αρχών της Π.Κ.Μ. (www.pkm.gov.gr - κατάλογος υπηρεσιών) εκ μέρους κτηνοτρόφων, μεταφορέων και εμπόρων ζώντων ζώων, καθώς και ιδιωτών κτηνιάτρων, για την περίπτωση ύποπτων συμπτωμάτων των ζώων ευθύνης τους, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις αυτών που καθορίζονται στην ισχύουσα νομοθεσία, λαμβάνοντας υπόψη τις διοικητικές (πρόστιμα) και ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται στην περίπτωση μη δήλωσης της νόσου ή/και διασποράς αυτής.

Τονίζεται και πάλι ότι η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Όλα τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης που διατίθενται στην αγορά είναι ασφαλή για τους καταναλωτές όσον αφορά τη συγκεκριμένη νόσο.

Οι πολίτες μπορούν να αναζητήσουν την αφίσα για την Π.Κ.Μ. ή πληροφορίες για τη νόσο στην κεντρική ιστοσελίδα της Π.Κ.Μ. στο Τμήμα «Ενδιαφέρουν τον πολίτη» (κάτω δεξιά) ή στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ (www.minagric.gr) στο Τμήμα «Επίκαιρα θέματα», όπου μπορεί να αναζητηθεί, επίσης, η σχετική νομοθεσία, η εξέλιξη και η αντιμετώπιση της νόσου («Οζώδης Δερματίτιδα των Βοοειδών»)».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση