Σε κατάσταση «water stress» η νότια Ευρώπη

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Ξηρασία, μείωση των υδάτινων αποθεμάτων στα νησιά, ιδιαίτερα σε όσα αποτελούν πόλους έλξης τουριστών, ακόμη και περιορισμός του νερού σε μεγάλα αστικά συγκροτήματα, είναι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής όσον αφορά τη διαθεσιμότητα ύδατος σε περιοχές όπως η Ελλάδα.

Όπως προκύπτει και από σχετικές μελέτες υπηρεσιών της ΕΕ, η Ελλάδα μαζί με χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία συγκαταλέγεται στο ένα τρίτο της επιφάνειας της Ευρώπης, που βρίσκεται σε κατάσταση «water stress», είτε μόνιμα είτε για κάποιες περιόδους.

Η ξηρασία αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, παρόλο που οι βελτιώσεις στη διαχείριση του νερού και των υδάτινων αποθεμάτων είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των συνολικών απωλειών νερού κατά 19% από το έτος 1990 και έπειτα.

Ωστόσο ένα κρίσιμο ερώτημα παραμένει αναπάντητο: είναι βιώσιμος ο τρόπος που χρησιμοποιούμε το νερό;

Ένα μεγάλο μέρος του νερού που χρησιμοποιείται στην Ευρώπη για την παραγωγική δραστηριότητα κάθε είδους επιστρέφει ξανά στο περιβάλλον, αλλά συχνά περιέχει ρυπαντές, ακόμη και επικίνδυνα χημικά.

Η γεωργία απορροφά το 40% του νερού, που καταναλώνεται ετησίως στην Ευρώπη και παρόλο που έχουν γίνει προσπάθειες το ποσοστό αυτό να μειωθεί, εντούτοις η αγροτική παραγωγή θα συνεχίσει να αποτελεί τον μεγαλύτερο καταναλωτή ύδατος και τα επόμενα χρόνια. Αυτό θα συμβαίνει επειδή όλο και περισσότερη γη για αγροτική χρήση θα χρειαστεί να αρδεύεται τα επόμενα χρόνια, κυρίως στις νότιες περιοχές.

Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι παρόλο που μόλις το 9% της γης για αγροτικές δραστηριότητες αρδεύεται συστηματικά στην Ευρώπη, εντούτοις αυτές οι περιοχές απορροφούν ετησίως το 50% του συνολικού νερού στην ΕΕ.

Μάλιστα, την άνοιξη το ποσοστό αυτό μπορεί να φθάσει ακόμη και το 60% για να υποστηριχθούν οι σοδειές.

Το κόστος της άρδευσης εκτιμάται ότι θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια εφόσον επαληθευτούν οι εκτιμήσεις για λιγότερες βροχές και μεγαλύτερες περιόδους με υψηλές θερμοκρασίες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Την ίδια στιγμή, η παραγωγή ενέργειας απορροφά μόνο το 28% της κατανάλωσης ύδατος κάθε χρόνο. Το νερό στο πεδίο της ενέργειας χρησιμοποιείται στα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, αλλά και για την ψύξη των πυρηνικών μονάδων.

Τέλος, ο βιομηχανικός τομέας και τα ορυχεία βρίσκονται στην 3η θέση ως μεγαλύτεροι καταναλωτές νερού με 18% και έπονται τα νοικοκυριά με μόλις 12%.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση