Το πρώτο πάρκο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ανακύκλωσης της Ευρώπης

Γεγονός αποτελεί το πρώτο πάρκο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ανακύκλωσης, το οποίο λειτουργεί στο χώρο του πρώην “Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας” του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, στο Δημαρχείο Αγίων Αναργύρων – Καματερού.

Τα επίσημα εγκαίνια του πραγματοποιήθηκαν χθες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ το συγκεκριμένο πάρκο αποτελεί μια καινοτόμο πρωτοβουλία, καθώς είναι το πρώτο και μοναδικό αντίστοιχο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη.

Η λειτουργία του είναι απολύτως σύμφωνη τόσο με το «Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων» της Ελλάδας, όσο και με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανακύκλωση συσκευασιών.

Το Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Ανακύκλωσης καλύπτει έκταση 3 στρεμμάτων και περιλαμβάνει το Πολυκέντρο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης συσκευασιών, έναν πρότυπο βοτανικό κήπο με περισσότερα από 100 διαφορετικά είδη ελληνικών φυτών, καθώς και μια οικολογική λίμνη.

parko2

Περιλαμβάνει εργαστήρι περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, όπου θα πραγματοποιούνται μαθήματα για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και εργαστήρι καλλιτεχνικής περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, όπου θα κατασκευάζονται προϊόντα και έργα τέχνης με χρήση ανακυκλώσιμων υλικών.

Ακόμη, στο πάρκο υπάρχει χώρος περιβαλλοντικών παιχνιδιών, όπου μέσα από μια διαδικασία παιχνιδιού γίνεται εκπαίδευση για την ανακύκλωση συσκευασιών και των οφελών από την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ είναι εγκατεστημένα και μηχανήματα ανταποδοτικής ανακύκλωσης για την ανακύκλωση μεταλλικών, πλαστικών και γυάλινων συσκευασιών με παροχή ανταποδοτικού κινήτρου.

parko3

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλογικού Συστήματος Ανταποδοτική Ανακύκλωση κ. Παύλος Ραβάνης, «είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης έχουμε τοποθετήσει και λειτουργεί το υψηλής τεχνολογίας «Πολυκέντρο Ανακύκλωσης», αποτελώντας τη δεύτερη χώρα, σε όλο τον κόσμο, μετά τη Σουηδία που διαθέτει κάτι ανάλογο».

Χορηγός του πάρκου είναι η εταιρεία Lidl Hellas και όπως δήλωσε σχετικά ο κ. Ιάκωβος Ανδρεανίδης, Πρόεδρος Διοίκησης της Lidl Hellas, «στηρίζουμε ένα πρωτοποριακό έργο της ανταποδοτικής ανακύκλωσης που θα δώσει σε όλους τους Αθηναίους πολίτες αλλά και στους μαθητές το έναυσμα για να αναπτύξουν περιβαλλοντική ευσυνειδησία και κουλτούρα. Γιατί μόνο μέσα από την μάθηση θα αποκτήσουν τα παιδιά από μικρή ηλικία ένα ήθος προσανατολισμένο προς την αειφορία».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.