Μικρόβιο ευθύνεται για τους μαζικούς θανάτους πτηνών στην λίμνη Κάρλα(ΦΩΤΟ)

Ένας ή περισσότεροι μικροβιακοί παράγοντες ευθύνονται για τους μαζικούς θανάτους  πτηνών στην λίμνη Κάρλα, σύμφωνα με τα έως τώρα ευρήματα του εργαστηρίου Μικροβιολογίας & Παρασιτολογίας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Συγκεκριμένα, βρέθηκε το μικρόβιο Moraxella spp. and staphylococcus sciuri στο περικάρδιο υγρό. Είδη του γένους Moraxella έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση αιφνιδίων θανάτων ιδιαίτερα σε νεαρά άγρια πτηνά καθώς και με την εμφάνιση συμπτωμάτων από το νευρικό, αναπνευστικό και γαστρεντερικό σύστημα.

Ωστόσο, αρνητικό ήταν το αποτέλεσμα ιολογικής εξέτασης για την Γρίπη των Πτηνών, σύμφωνα με το πόρισμα του Εργαστηρίου παθολογίας πτηνών, Διεύθυνσης Κτηνιατρικού Κέντρου Θες/νίκης, Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης& Τροφίμων, διαπιστώθηκε Ήδη, ο Φορέας Διαχείρισης σε συνεργασία με την Κτηνιατρική υπηρεσία ολοκληρώνει την αποκομιδή των νεκρών πτηνών ενώ σε συνεργασία με την Περιφέρεια οργανώνεται το σύστημα προστασίας των νοσούντων πτηνών.

????????????????????????????????????

Αναμένεται επίσης η ολοκλήρωση των εργαστηριακών εξετάσεων (ανίχνευση του Clostridium botulinum, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη παραγωγή της τοξίνης της αλλαντίασης και έλεγχος για εντεροϊούς).

Στην ανακοίνωση του, ο Φορέας υπογραμμίζει ότι  τα μέχρι τώρα ευρήματα επιβεβαιώνουν την αρχική θέση του για αποσύνδεση του υπαίτιου θανατογόνου παράγοντα με την παρουσία κυανοτοξινών.

Επίσης, επαναλαμβάνεται η θέση του Φορέα ότι η υποβάθμιση, ο ευτροφισμός κ.λ.π. ευνοούν την ανάπτυξη-παρουσία κάθε πιθανού παράγοντα κινδύνου για το οικοσύστημα.

Ήδη, από τη Δευτέρα ξεκίνησε η αποκομιδή των νεκρών πτηνών, παρουσία κτηνιάτρου της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της επιχείρησης θα οδηγηθούν για καύση 80 αργυροπελεκάνοι, λευκοτσικνιάδες, κορμοράνοι και άλλα είδη.

Αυτό που διαπιστώνεται από τις προηγούμενες ημέρες είναι ο μικρός αριθμός νέων θανάτων ενώ πληθυσμοί πτηνών έχει παρατηρηθεί ότι εγκαταλείπουν την λίμνη.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

1 comment

  1. Μαρία Μουστάκα 24 Αυγούστου, 2016 at 02:06 Απάντηση

    Θα περίμενα να διαβάσω για τη μη μονοσήμαντη σχέση θανάτου πουλιών και ενός παράγοντα, σε ένα περιβάλλον με κάκιστη οικολογική ποιότητα όπου υπάρχει υπερ-ανάπτυξη τοξικών μικροοργανισμών τόσο κυανοβακτηρίων (που παράγουν τις κυανοτοξίνες) λόγω υπερ-ευτροφισμού όσο και ετερότροφων βακτηρίων (που παράγουν τοξίνες και μπορεί να είναι παθογόνοι) λόγω του άφθονου νεκρού υλικού που συσσωρεύεται στο νερό και στον πυθμένα με το θάνατο των κυανοβακτηρίων λόγω υπερ-ευτροφισμού
    και να μην επαναλαμβάνεται/υπογραμμίζεται το ίδιο λάθος, ότι δηλαδή:
    “τα μέχρι τώρα ευρήματα επιβεβαιώνουν την αρχική θέση (του φορέα) για αποσύνδεση του υπαίτιου θανατογόνου παράγοντα με την παρουσία κυανοτοξινών”
    Διότι το συμπέρασμα αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα παρακάτω αναφερόμενα στην ενημέρωση από τον Φορέα
    1. “Όλα τα έως τώρα ευρήματα συνηγορούν στην υπαιτιότητα ενός ή περισσοτέρων μικροβιακών παραγόντων”
    2.” Επαναλαμβάνουμε ότι η υποβάθμιση, ο ευτροφισμός κ.λ.π. ευνοούν την ανάπτυξη-παρουσία κάθε πιθανού παράγοντα κινδύνου για το οικοσύστημα.”
    Και διότι με βάση τις αρχές της Λιμνολογίας, είναι αναπόφευκτη η αύξηση παθογόνων/τοξικών ετερότροφων βακτηρίων μετά από τη συσσώρευση νεκρού υλικού από μαζικό θάνατο κυανοβακτηρίων όπως συνέβη στην Κάρλα τον Ιούλιο σύμφωνα με τις μετρήσεις μας. Στο λιγοστό νερό της εικόνας με τον νεκρό πελεκάνο καθρεφτίζονται τα αίτια.
    Μαρία Μουστάκα
    Καθηγήτρια ΑΠΘ

Αφήστε μια απάντηση