Σε πλήρη λειτουργία το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο

Σε πλήρη λειτουργία τέθηκε το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό στον κόσμο. Πρόκειται για το Hornsea 2, ισχύος 1,3 GW στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο αναπτύχθηκε από τη δανέζικη Ørsted.

Το υπεράκτιο αιολικό πάρκο περιλαμβάνει 165 ανεμογεννήτριες, που βρίσκονται 89 χιλιόμετρα από την ακτή του Γιορκσάιρ, οι οποίες θα τροφοδοτούν πάνω από 1,4 εκατ. νοικοκυριά με χαμηλού κόστους, καθαρή και ασφαλή ανανεώσιμη ενέργεια.

Το αιολικό πάρκο βρίσκεται δίπλα στο «αδελφό» του Hornsea 1, των 1,2 GW και μαζί τα δύο πάρκα μπορούν να τροφοδοτήσουν 2,5 εκατ. σπίτια, συμβάλλοντας σημαντικά στοn στόχο της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου να έχει 50 GW υπεράκτια αιολική ενέργεια σε λειτουργία μέχρι το 2030.

Στη ζώνη Hornsea, μια περιοχή της Βόρειας Θάλασσας που καλύπτει περισσότερα από 2.000 km2, πρόκειται επίσης να αναπτυχθεί το Hornsea 3, ισχύος 2,8 GW.

Το Hornsea 2 έχει διαδραματίσει βασικό ρόλο στη συνεχή ανάπτυξη μιας βιώσιμα ανταγωνιστικής αλυσίδας εφοδιασμού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μόνο τα τελευταία πέντε χρόνια, η Ørsted έχει συνάψει σημαντικές συμβάσεις με σχεδόν 200 προμηθευτές επενδύοντας 4,5 δισ. GBP στην αλυσίδα εφοδιασμού μέχρι σήμερα και αναμένεται να πραγματοποιήσει επενδύσεις 8,6 δις. GBP την επόμενη δεκαετία.

Η Ørsted διαθέτει τώρα 13 λειτουργικά υπεράκτια αιολικά πάρκα στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρέχοντας 6,2 GW ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, αρκετή για να τροφοδοτήσει περισσότερα από 7 εκατομμύρια σπίτια.

Ο Duncan Clark, επικεφαλής της περιοχής του Ηνωμένου Βασιλείου στο Ørsted, δήλωσε: «Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πραγματικά παγκόσμιος ηγέτης στην υπεράκτια αιολική ενέργεια και η ολοκλήρωση του Hornsea 2 είναι ένα τεράστιο ορόσημο για την υπεράκτια βιομηχανία αιολικής ενέργειας, όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και παγκοσμίως. Τρέχοντα παγκόσμια γεγονότα τονίζουν περισσότερο από ποτέ τη σημασία των έργων-ορόσημων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως το Hornsea 2, βοηθώντας το Ηνωμένο Βασίλειο να αυξήσει την ασφάλεια και την ανθεκτικότητα του ενεργειακού εφοδιασμού του και να μειώσει το κόστος για τους καταναλωτές μειώνοντας την εξάρτηση από τα ακριβά ορυκτά καύσιμα».

Οι «αριθμοί» του Hornsea 2

  • Το Hornsea 2 περιλαμβάνει 165 ανεμογεννήτριες που παρέχουν 1,3 GW ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές
  • Το αιολικό πάρκο εκτείνεται σε μια έκταση 462 km2 – ίση με περισσότερα από 64.000 γήπεδα ποδοσφαίρου
  • Κάθε πτερύγιο ανεμογεννήτριας έχει μήκος 81 μέτρα και η άκρη του πτερυγίου φτάνει 200 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας
  • Μια περιστροφή των πτερυγίων της ανεμογεννήτριας μπορεί να τροφοδοτήσει ένα μέσο σπίτι στο Ηνωμένο Βασίλειο για 24 ώρες
  • 390 χιλιόμετρα υποθαλάσσιων καλωδίων εξαγωγής μεταφέρουν την ισχύ που παράγεται από το Hornsea 2 στην ακτή στο Horseshoe Point στο Lincolnshire

Πηγή: Newmoney.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση