Σε ρυθμούς αγροτικής ανάπτυξης

Στη Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται σύσσωμη η ηγεσία του Υπουργείου
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αφορμή το Συνέδριο του Economist  και τη μεγαλύτερη Έκθεση για την κτηνοτροφία τη Zootechnia  κατά τη διάρκεια  του τριημέρου από 7 Φεβρουαρίου έως και 9 Φεβρουαρίου.Την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου ο  κ.Τσαυτάρης
θα είναι βασικός ομιλητής στο Συνέδριο του Economist που για πρώτη φορά πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη και με ένα άκρως «αγροτικό» θέμα: «ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: Επιταχύνοντας την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα». Μάλιστα τόσο η τοποθεσία, όσο και η θεματολογία αποτελούν πρόταση του ίδιου του Υπουργού στους διοργανωτές.

Στις 4 το απόγευμα της Πέμπτης 7 Φεβρουαρίου και λίγο πριν τα εγκαίνια της Zootechnia ο Υπουργός μαζί με το Βούλγαρο ομόλογό του κ. Miroslav Naydenov που θα βρίσκεται στην Ελλάδα, καλεσμένος του κ.Τσαυτάρη, συνοδευόμενος από 15μελή επιχειρηματική αποστολή στους κλάδους της κτηνοτροφίας και των γαλακτοκομικών προϊόντων θα συμμετάσχουν σε επιχειρηματικό Forum που οργανώνεται σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος.

Στις 7.00 το βράδυ ο Υπουργός  Αθ. Τσαυτάρης μαζί με το Βούλγαρο Υπουργό Γεωργίας κ. Miroslav Naydenov και τον πρέσβη της Κίνας θα πραγματοποιήσουν τα εγκαίνια της μοναδικής εξειδικευμένης έκθεσης στον τομέα των παραγωγικών ζώων στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια της Zootechnia.Την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου, στις 9.30 το πρωί ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης θα παρευρεθεί στα εγκαίνια του 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Τεχνολογίας Ζωικής Παραγωγής, που διοργανώνει το Α-ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ενώ λίγη ώρα αργότερα στις 12. θα εγκαινιάσει το περίπτερο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων(Περίπτερο 8-  Αίθουσα Α, Νικόλαος Γερμανός). Στη συνέχεια θα βραβεύσει 7 εκπροσώπους καινοτόμων επιχειρήσεων στον κλάδο της ζωικής παραγωγής. Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν επίσης ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Μόσχος Κορασίδης και ο Ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών κ. Αθανάσιος Θεοχαρόπουλος.

Παράλληλα, θα γίνει παρουσίαση της δράσης «ελληνική παλέτα τυριών» που έχει σχεδιάσει το Υπουργείο και στην προκειμένη περίπτωση αφορά τυριά ποιότητας από εγκεκριμένα τυροκομεία, προέλευσης από τα νησιά των Κυκλάδων. Πολλά από αυτά είναι ΠΟΠ. Για τη συγκεκριμένη δράση το Υπουργείο συνεργάζεται στενά με εστιατόρια και ξενοδοχεία, ώστε όταν οι πελάτες ζητούν ποικιλία τυριών να σερβίρονται μόνο ελληνικά τυριά. Αποτελεί συνέχεια της δράσης «ελληνικό πρωινό» που ήδη βρίσκεται σε εφαρμογή σε ξενοδοχεία όλης της Ελλάδος, σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, με πολύ θετική ανταπόκριση.

Στο πλαίσιο πάντα της Zootechnia το Υπουργείο διοργανώνει  Ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στις 9.30 το πρωί του Σαββάτου 9 Φεβρουαρίου με θέμα τους βοσκότοπους (Αίθουσα Helexpo Corona) καισκοπό τη βέλτιστη αξιοποίηση και αειφορική διαχείρισή τους. Για το θέμα θατοποθετηθεί τόσο ο Υπουργός κ. Τσαυτάρης, όσο και εκπρόσωποι του Υπουργείου, αλλά και της λιβαδοπονικής εταιρείας, πανεπιστημιακοί, επιστήμονες του κλάδου και παραγωγοί.

Αμέσως μετά, στις 12 το μεσημέρι, ο κ. Τσαυτάρης θα μεταβεί στη Μονή Λαζαριστών για την παρουσίαση του Πίνακα «Η καλλιέργεια του Καπνού» του χαράκτη Α. Τάσσουκαι της ζωγράφου και χαράκτριας Λουκίας Μαγγιώρου, αφού με πρωτοβουλία του ίδιου του Υπουργού ο πίνακας επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη, μετά από συντήρηση. Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η  Εθνική Πινακοθήκη –Μουσείο Αλέξανδρου Σούτζου, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Μονή Λαζαριστών και ο Δήμος Παύλου  Μελά.

Σημειώνεται ότι «Η Καλλιέργεια του Καπνού» του χαράκτη Α. Τάσσου (1914-1985) και της συντρόφου του, ζωγράφου και χαράκτριας Λουκίας Μαγγιώρου (1914-2008), έργο σημαντικό και εμβληματικό, φιλοτεχνήθηκε το 1960 για τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου Εθνικού Οργανισμού Καπνού Δυτικής Θεσσαλονίκης, ύστερα από παραγγελία της Εταιρείας Παπαστράτος. Πρόκειται για διακοσμητική ζωγραφικήσύνθεση, μνημειακών διαστάσεων (2 μ. Χ 12,40μ., μικτή τεχνική σε ύφασμα επικολλημένο σε ξύλο), η οποία συνοδεύεται και συμπληρώνεται από προπαρασκευαστική μακέτα σε ξύλο (0,59Χ3,80 μ.).

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!