Σε τάξη οι αγροτικοί συνεταιρισμοί;

Ζημιογόνος λειτουργία πολλών αγροτικών συνεταιρισμών για μεγάλη χρονική περίοδο με οριακά περιθώρια απόδοσης, έλλειψη ρευστότητας, υψηλός δανεισμός, κακή στελέχωση, ανεπαρκής διοικητική οργάνωση, απουσία συνεταιριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, μη αποτελεσματικά δίκτυα πώλησης και εξάρτηση από τα έσοδα των επιδοτήσεων.

Αυτά καταμαρτυρεί μεταξύ άλλων στους αγροτικούς συνεταιρισμούς η αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και φέρει τον τίτλο "Αγροτικοί συνεταιρισμοί, μορφές συλλογικής οργάνωσης του αγροτικού χώρου και άλλες διατάξεις".

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προσπαθεί να βάλει τάξη στα "κακώς κείμενα" των συνεταιρισμών, χωρίς να δημιουργήσει άλλα παρατράγουδα.

Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου, επιχειρείται η ανασυγκρότηση και εξυγίανση των συνεταιρισμών και η ενίσχυση κάθε πρωτοβουλίας που στηρίζεται στη βάση της κοινωνικής οικονομίας και συλλογικότητας. Το νομοσχέδιο αφορά άμεσα 230.000 συνεταιρισμένους αγρότες και 980 αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Έμμεσα επηρεάζει 500.000 αγρότες και αγρότισσες που επιλέγουν να συνεργάζονται με συνεταιρισμούς, καθώς και το σύνολο των ελληνικού πληθυσμού με την ιδιότητα του καταναλωτή, που επιζητά ποιοτικά προϊόντα και ευελπιστεί στο κλείσιμο της ψαλίδας των τιμών καταναλωτή.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, «καταργείται η χρηματοδότηση συνεταιριστικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων από τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών στον ΕΛΓΑ».

Ακόμη, συστήνεται νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία «Ταμείο αγροτικής συνεταιριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης». Σκοπός του Ταμείου είναι η χρηματοδότηση, ο συντονισμός και η παρακολούθηση εφαρμογής επιμορφωτικών προγραμμάτων συνεταιριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Επιπλέον, δημιουργείται νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με την μορφή της Ανώνυμης Εταιρίας, με την επωνυμία «Οργανισμός Διαχείρισης Ακινήτων, Γαιών και Εξοπλισμών ΑΕ» και διακριτικό τίτλο «ΟΔΙΑΓΕ». Ο ΟΔΙΑΓΕ θα είναι ανώνυμη εταιρεία και θα λειτουργεί με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.

Για πρώτη φορά δίνεται έμφαση και ρυθμίζονται θέματα γυναικείων συνεταιρισμών, προκειμένου η αγρότισσα να ενισχύσει τον δικό της διακριτό ρόλο στην ζωή της Ελληνικής επαρχίας.

Πάντως, οι πρώτες τοποθετήσεις από συνεταιριστές κάνουν λόγο για κρατισμό, ο οποίος αποπνέεται από το νομοσχέδιο και για περιορισμένη βαρύτητα στην ιδιωτικοοικονομική λειτουργία τους ως επιχειρήσεις.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση