Σε τρεις μήνες θα ξεκινήσουν οι μετρήσεις για τη δυσοσμία στη δυτική Θεσσαλονίκη

Λόγω της ευαισθησίας των οργάνων των σταθμών του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης, συχνά αυτοί τίθενται εκτός λειτουργίας. Ωστόσο, καθολική διακοπή των σταθμών στη Θεσσαλονίκη, λόγω έλλειψης ανταλλακτικών και συντήρησης, δεν υπήρξε στο παρελθόν.

Τα παραπάνω δήλωσε σήμερα η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, απαντώντας σε επερώτηση της παράταξης «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα» που παρουσίασε η επικεφαλής της παράταξης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης.

Με αφορμή τα ζητήματα που προέκυψαν, σε ό,τι αφορά τη συντήρηση των σταθμών, στα τέλη του 2017, η κα. Πατουλίδου διευκρίνισε ότι «δεν υπήρξε καθυστέρηση για τη συντήρηση των σταθμών εκ μέρους της αρμόδιας υπηρεσίας, αλλά παρουσιάστηκαν αντικειμενικά προβλήματα σε διαδικαστικό επίπεδο», μετά την αλλαγή του Οργανισμού Εσωτερικών Υπηρεσιών.

Κατόπιν αυτού, η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας έκανε έγκαιρα όλες τις απαιτούμενες ενέργειες,των προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες συμβάσεων συντήρησης με τους προμηθευτές - αποκλειστικούς αντιπροσώπους των οργάνων.

Σε ό,τι αφορά τις μετρήσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τους σταθμούς του δικτύου, το περασμένο χρονικό διάστημα, ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, Κώστας Γιουτίκας διευκρίνισε στο ΑΜΠΕ ότι δεν προέκυψαν υπερβάσεις των ορίων αέριων ρύπων, όπως είχε συμβεί κατά τη διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων, πριν από δύο χρόνια.

Νωρίτερα, η κ. Πατουλίδου είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι τον Μάιο του 2016 βγήκε εκτός λειτουργίας ο σταθμός της Καλαμαριάς, ενώ η Περιφέρεια σχεδιάζει να υποβάλλει πρόταση στο ΕΣΠΑ για την αναβάθμιση των σταθμών της Αγίας Σοφίας, του ΑΠΘ, της Καλαμαριάς και του Κορδελιού και την επέκταση του δικτύου, με δύο ακόμη σταθμούς, στο νέο κτήριο της Περιφέρειας και στον Δήμο Παύλου Μελά.

Σε ό,τι αφορά τους σταθμούς της Σίνδου, του Πανοράματος και της Νεοχωρούδας, η αναβάθμισή τους δεν μπορεί να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, διότι βρίσκονται εκτός επιλέξιμης περιοχής, ωστόσο θα αναζητηθούν άλλες λύσεις. Τέλος, ανακοινώθηκε ότι οι μετρήσεις του ερευνητικού προγράμματος του ΑΠΘ για τον προσδιορισμό των πηγών της δυσοσμίας στον Εύοσμο θα αρχίσουν σε περίπου τρεις μήνες.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση