Σε τυφώνα κατηγορίας 5 ενισχύθηκε η «Μαρία» που απειλεί τα νησιά της Καραϊβικής

Ο τυφώνας Μαρία ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο, φθάνοντας στην κατηγορία 5 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον, με ανέμους που πνέουν με ταχύτητα έως και 260 χιλιομέτρων την ώρα, και απειλεί άμεσα την Καραϊβική, που έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού, σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC).

«Η Μαρία έγινε ένας δυνητικά καταστροφικός τυφώνας κατηγορίας 5» και «πλησιάζει τη Δομίνικα», διευκρίνισε το NHC σε νεότερο δελτίο του το οποίο εκδόθηκε στις 03:00 (ώρα Ελλάδας).

Η Μαρτινίκα κηρύχθηκε τη Δευτέρα σε κατάσταση βιολετί συναγερμού και η Γουαδελούπη σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού καθώς πλησιάζει ο κυκλώνας Μαρία, περίπου δέκα ημέρες μετά το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Ίρμα από τον Άγιο Μαρτίνο και τον Άγιο Βαρθολομαίο, όπου άφησε πίσω του 11 νεκρούς και τεράστιες υλικές ζημιές ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Το μάτι του τυφώνας Μαρία βρίσκεται πλέον πάνω από το νησί Δομίνικα της Καραϊβικής, ανέφερε προ ολίγου το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC).

Ο τυφώνας, με ανέμους ταχύτητας 260 χιλιομέτρων την ώρα, καλύπτει 15 χιλιόμετρα την ώρα και κινείται προς τα δυτικά-βορειοδυτικά, σύμφωνα με το NHC, που επικαλέστηκε δεδομένα από το γαλλικό νησί της Μαρτινίκας και από αμερικανικά αεροσκάφη.

Ο «δυνητικά καταστροφικός» τυφώνας είχε ήδη ξεριζώσει δέντρα και στύλους του δικτύου ηλεκτροδότησης, είχε προκαλέσει σφοδρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες πριν καν φθάσει στο νησί των 73.000 αγγλόφωνων κατοίκων.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους του NHC, τις επόμενες ώρες οι άνεμοι του τυφώνα Μαρία αναμένεται να πλήξουν τη Γουαδελούπη και τη Μαρτινίκα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση